Ανακοινώσεις

16-03-2012
Του Δημήτρη Λώλη, Γεωπόνου Είναι αναμφίβολο, ότι το αγροτικό εισόδημα της χώρας μας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται στον αγροτικό τομέα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - ΚΑΠ της ΕΕ. Είναι εύλογο επίσης, ότι όσο πλησιάζουμε το έτος 2014, που θα ισχύσουν οι όποιες αλλαγές της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2010, το ενδιαφέρον των αγροτών μας για ενημέρωση να είναι μεγάλο. Σήμερα υπάρχει πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλί... (συνέχεια)
15-03-2012
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα παραγωγοί και βιομηχανίες για το «κλείσιμο» της φετινής τιμής στα συμβόλαια του ηλίανθου. Ενώ τα διυλιστήρια επιμένουν στα 35 λεπτά/κιλό (πέρσι η τιμή ήταν στα 42 λεπτά/κιλό) οι παραγωγοί μάχονται για 40 λεπτά. Όσον αφορά την καλλιέργεια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος οι εκτάσεις υπολογίζεται να αυξηθούν κατά περίπου 10% και να φτάσουν τα 770.000 στρέμματα. Ένας από τους λόγους αυτής της τάσης είναι διότι... (συνέχεια)
13-03-2012
Όσο το δυνατόν ταχύτερα θέλουν να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση δηλώσεων ΟΣΔΕ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι, για παράδειγμα, μία μεσαία Ένωση με περίπου 5.000 μέλη θα εισπράξει μέσα σε δύο μήνες 150.000 ευρώ και θα ενισχύσει τα ταμεία της με ζεστό χρήμα, σε καιρούς που ούτε η τράπεζα δεν τη δανείζει. Στόχος όλων είναι να συνδεθούν οι Ενώσεις με το σύστημα, ως πύλες εισόδου, από τις 15 Μαρ... (συνέχεια)
12-03-2012
«Κίνημα Πολιτών- Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» ονομάζεται η πρωτοβουλία που ανέπτυξαν, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, εκατό προσωπικότητες από την επιχειρηματική, συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία και πλέον αριθμεί περισσότερα από 20 παραρτήματα στην Ελλάδα. Πιστεύοντας ότι στην κρισιμότατη καμπή που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί ο αγώνας για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων, το διοικητικό συμβούλιο του Κινήματος οργά... (συνέχεια)
10-03-2012
Για τις δυνατότητες μιας νέας καλλιέργειας του Ιπποφαούς, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Δράμα.   Η ημερίδα με θέμα «Ιπποφαές. Δυνατότητες και προοπτικές ενός πολυδύναμου φυτού» θα διεξαχθεί την Τρίτη 13 Μαρτίου ε.ε. στις 10.00 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕ... (συνέχεια)
09-03-2012
O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, με αφορμή δηλώσεις σε ΜΜΕ για την ασφάλεια και την ποιότητα της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως ότι η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι απολύτως ασφαλής για την υγεία των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Διαβεβαιώνουμε ότι η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι απολύτως α... (συνέχεια)
08-03-2012
Οι δυνατότητες μια νέας καλλιέργειας του Γκότζι μπέρρυ θα είναι το θέμα της ημερίδας με θέμα «Γκότζι μπέρρυ (Goji berry- Lycium barbarum). Δυνατότητες και προοπτικές ενός πολυδύναμου φυτού» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 10.00 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας.   Την εκδήλωση θα διοργανώσει ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» σε συνεργασία με  την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Δράμα. Ομιλητής στην ημε... (συνέχεια)
07-03-2012
Εντός της ημέρας (Τετάρτη 7 Μαρτίου) πιστώνονται στους λογαριασμούς των βαμβακοκαλλιεργητών τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα (παρακράτηση 9% επιβάλλεται σε όσους εξ αυτών εισπράττουν συνδεδεμένη πάνω από 5.000 ευρώ). Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα. Στην πληρωμή δεν μπαίνουν τελικά 2.300 καλλιεργητές που... (συνέχεια)
06-03-2012
Αύξηση 6,38%, που αντιστοιχεί σε 32.946 θέσεις εργασίας, σημείωσε την τελευταία τετραετία ο αριθμός των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Προγράμματα, όπως αυτό για τη μίσθωση αγροτικής γής, η λειτουργία νέων γεωργικών σχολών και αγροτο-σεμινάρια, λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή.  Μπορεί από το 1960 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι άνθρωποι να εγκατέλειπαν την ύπαιθρο για τη μεγαλόπολη, σήμερα όμως οι ... (συνέχεια)
04-03-2012
Χρήμα σε τευτλοκαλλιεργητές και βαμβακοπαραγωγούς φέρνει ο Μάρτης, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, την Παρασκευή 2 του μήνα πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου με τα ποσά της συνδεδεμένης στο βαμβάκι. Tο ποσό για τη συνδεδεμένη στα ζαχαρότευτλα ανέρχεται κοντά στα 32 ευρώ το στρέμμα και για το βαμβάκι στα 70 ευρώ το στρέμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό για τη συνδεδεμέν... (συνέχεια)