Ανακοινώσεις

05-12-2011
Επιφυλακτικοί μέχρι την τελευταία στιγμή εμφανίζονται οι ευρωπαίοι παρασκευαστές λιπασμάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά των πρώτων υλών, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν πιο συμφερουσών συμφωνιών.  Οι μακροοικονομικές ανησυχίες, που εξαπλώνονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταφράζονται σε μειωμένη ζήτηση για λιπάσματα από τους αγρότες. Η διστακτικότητα αυτή έχει μεταφερθεί και στους μεταποιητές των λιπασμάτων, οι οποίοι αποφεύγουν να αγοράσουν ακριβές πρώτες ύλ... (συνέχεια)
03-12-2011
Το Κέντρο Κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας θα διοργανώσει μία ημερίδα με θέμα την Σαλιγκαροτροφία. Η ενημέρωση θα γίνει πάνω σε τρεις άξονες: Στα παραγωγικά αποτελέσματα του έτους 2011 στην χώρα μας, στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την χρονιά αυτή και στις προοπτικές του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας. Όποιος εκπρόσωπος από Ινστιτούτο, Συνεταιρισμό, εταιρία ή και σαν φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με την σαλιγκαροτροφία, θα ήθελε να συμμετάσχει σαν ομιλητής και να αναφερθ... (συνέχεια)
02-12-2011
Συγκεκριμένο σχέδιο για υποστήριξη των νέων καλλιεργειών και προώθηση των εξαγωγών τους και ιδιαίτερα της καλλιέργειας της στέβιας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ζητά ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.  Ο βουλευτής αναδεικνύει τη θετική προοπτική που ανοίγεται για τη στέβια, μετά την υπογραφή σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της θετικής αυτής εξέλιξης θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στον αγροτ... (συνέχεια)
01-12-2011
Μετά την συγκράτηση των τιμών των δημητριακών που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, οι τιμές (με εξαίρεση το ρύζι) άρχισαν να υποχωρούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα, στις 24 Νοεμβρίου 2011, το Διεθνές Συμβούλιο των Δημητριακών (IGC). Η υπερπροσφορά σιτηρών (ιδίως μετά την είσοδο της νέας εσοδείας από Αργεντινή και Αυστραλία), μείωσε τις τιμές fob κατά 20-30 δολάρια/ τόνο, μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα. Ανάλογες πτώσεις παρατηρήθηκαν κ... (συνέχεια)
29-11-2011
Στις κορυφαίες επενδυτικές λύσεις συγκαταλέγει τα αγροτικά εμπορεύματα η UBS, σε πρόσφατη έκθεση της, στηριζόμενη στα δεδομένα της αύξησης του πληθυσμού της γης και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες. Μάλιστα υποστηρίζει πως τα τοπικά νομίσματα των αγορών αυτών ενισχύονται τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αγοραστική τους ικανότητα. «Τα αγροτικά εμπορεύματα εκτιμάται πως θα αποδώσουν υψηλότερα κέρδη μέσα στο 2012, απ’ ότι το 2011, που κατά γενική ομολογία ήταν μια π... (συνέχεια)
28-11-2011
Τις ενέργειες, τις οποίες περιλαμβάνει η τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού παρουσιάζει το Ινστιτούτο Σιτηρών. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Ινστιτούτου, σε γενικές γραμμές η τεχνική υποστήριξη που προτείνεται για την καλλιέργεια του μαλακού σιταριού ισχύει και για τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα σιτηρά με μία διαφοροποίηση μόνο, τη λίπανση.Άλλωστε, όπως αναφέρεται, είναι γνωστό ότι η θεαματική αύξηση των αποδόσεων και της παραγωγικότητας στη γεωργία προέρχονται από τη συνδυασμένη... (συνέχεια)
26-11-2011
Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως.      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι 109 λίτρα ανά άτομο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνονται 115.000.000 κυβικά μέτρα. Τα κέρδη της βιομηχανίας μεταλλικού νερού αγγίζουν τα 60 δισεκατομμύρια ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν εταιρείες κολοσσοί όπως η Nestle, η... (συνέχεια)
25-11-2011
Το πεκάν, ένας ξηρός καρπός που μοιάζει με το καρύδι, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά - Ανθεκτική η καλλιέργειά του, χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Μεγάλα κέρδη υπόσχεται η εναλλακτική καλλιέργεια του εξωτικού πεκάν από τη Βραζιλία, ενός ξηρού καρπού που μοιάζει με το καρύδι και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά. Όντας μια άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι σήμερα οι καλλιεργητές πεκάν και ως εκ τούτου η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισα... (συνέχεια)
24-11-2011
Πάνω από 70.000 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου παραμένουν αδιάθετοι, όπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και αποφασίσθηκαν σειρά μέτρων για τον έλεγχο της διακίνησης των εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη και με την συμμετοχή των υφυπουργών Δριβελέγκα και Ροντούλη, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Ξανθόπουλου, τ... (συνέχεια)
23-11-2011
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου αγριαγκινάρας από τον Όμιλο Apollo Capital Group και των θυγατρικών του εταιριών Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. και Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε. με τον απολογισμό να μετρά 7.000 στρέμματα που έχουν σπαρθεί και 300 αγρότες περίπου που συμβλήθηκαν με την εταιρία και ήδη πληρώθηκαν με 50 ευρώ το τόνο. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2010 οπότε και ανακοίνωσε την εγκατάσταση δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρή... (συνέχεια)