Ανακοινώσεις

21-04-2020
Οι βασικές έννοιες του προγράμματος Signed by Nature για την αειφόρο ανάπτυξη και την βιώσιμη παραγωγή κρέατος μέσα από ένα animation για παιδιά.  Ποιοί είναι οι κηπουροί της φύσης; Ποιοί βοηθούν στην πρόληψη των πυρκαγιών; Μπορεί η παραγωγή κρέατος να προστατεύει το περιβάλλον; Σε αυτά και πολύ περισσότερα ερωτήματα δίνει απαντήσεις το βίντεο της ΕΔΟΚ για την αειφόρο αιγοτροφία και προβατοτροφία στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature. Το εκπαιδευτικό βίντεο απευθύνεται σ... (συνέχεια)
17-04-2020
Όλοι εμείς οι άνθρωποι της ΑγροΦυλλίδας σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα!  Με τον καιρό να' ναι κόντρα είναι τιμή να πετάς γράφει ο Ελύτης! (συνέχεια)
15-04-2020
Οι κατεργασίες του εδάφους είναι απ' τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στην δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία -κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.). Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατερ... (συνέχεια)
14-04-2020
1. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού; H επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού, δεδομένης της καλής ποιότητας του σπόρου, εξαρτάται από: ►  Την κατάλληλη θερμοκρασία εδάφους. ► Την ύπαρξη επαρκούς εδαφικής υγρασίας. ► Την καλή επαφή του σπόρου με το έδαφος. 2. Ποια είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εδάφους για μια ασφαλή σπορά βαμβακιού; Η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 16οC σε βάθος 10εκ. σ... (συνέχεια)
11-04-2020
Οι πρόσφατες, ποτιστικές βροχοπτώσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς, που είτε έσπειραν ήδη, είτε ετοιμάζονται να σπείρουν τις επόμενες ημέρες. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού στη χώρα μας δέχεται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια πιέσεις, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα και των εξευτελιστικών τιμών, λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών. Η έξαρση του κορονοϊού ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον καλλιεργητικό χάρτη τη... (συνέχεια)
06-04-2020
Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας. ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) ► Συνιστάται η προστασία των ποικιλιών που βρίσκονται στο στάδιο G (πτώση πετάλων). ► Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 9/18 Μαρτίου 2020). ► Κατά την επιλογή του Φυτοπρο... (συνέχεια)
01-04-2020
Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογόνο είδος. Το άκαρι ζει και στις δύο επιφάνειες των φύλλων προκαλώντας με την τροφική του δραστηριότητα μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων καρπών.   ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ ΜΗΛΙΑΣ (Panonychus ulmi Koch, Acari: Tetranychidae) Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογό... (συνέχεια)
24-03-2020
Λίγο πριν την έκδοση της αναλυτικής εγκυκλίου που θα περιγράφει τους όρους ένταξης και ορισμένων κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών στο ειδικό καθεστώς των 800 ευρώ, ως αποζημίωση για τη ζημιά που υφίστανται από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εντείνονται οι πιέσεις των αγροτών που πλήττονται άμεσα από τις συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η αγορά αγροτικών προϊόντων. Τονίζεται μάλιστα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη ... (συνέχεια)
23-03-2020
Ο πιο απλός τρόπος για την μετάβαση των παραγωγών από τον τόπο μόνιμης κατοικίας προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι η αναγραφή σε μια λευκή κόλλα χαρτί των απαραίτητων πληροφοριών, έπειτα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου. Σε επικοινωνία που είχε το agronews με το Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας, οι αρμόδιοι εξήγησαν πως  η συμπλήρωση μιας χειρόγραφης φόρμας με τις απαραίτητες πληροφορίες είναι ο πιο εύκο... (συνέχεια)
22-03-2020
Επιστολή του Επιτρόπου Wojciechowski στους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ.  Μετά την έκρηξη του COVID-19 και την άνευ προηγουμένου κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Επίτροπος Janusz Wojciechowski απευθύνει έκκληση σε όλους τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στις δυσκολίες και στις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής αναφέρεται στην επιστολή του προς τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ ο Επίτ... (συνέχεια)