Ανακοινώσεις

20-12-2019
Το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Δεκεμβρίου 2019, καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις (ΟΣΔΕ) 2019, συνολικού ποσού 876.600.573,87 ευρώ. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού: Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 331.387.079.73 ευρώ σε 594.827 δικαιούχους. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ανέρχεται στο ποσό των 1.017.436.867,4... (συνέχεια)
17-12-2019
Η ζήτηση στην ΕΕ για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους παραμένει κυρίως λόγω της χρήσης των ζωοτροφών, αν και οι βιομηχανικές χρήσεις θα αυξηθούν ταχύτερα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις για την αγορά αροτραίων καλλιεργειών από τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκθεση 2019-30 που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η αγορά σιτηρών αναμένεται να αναπτυχθεί και η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 320 εκατομμύρια τόνους το 2030 (σε σύ... (συνέχεια)
14-12-2019
Σήψη του Λαιμού, Μονίλια, Εξώασκος, Βακτηριακό έλκος, Σκολύτης της Κερασιάς, Φυλλοδέτης, Βαμβακάδα. ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.) ► Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. ► Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη μ... (συνέχεια)
10-12-2019
Χρήσιμες συμβουλές από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).  Για την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (της κορυφαίας ποιοτικής κατηγορίας του προϊόντος), απαιτείται ως γνωστόν η τήρηση σειράς διαδικασιών και προδιαγραφών σε όλα τα στάδια ελαιοκαλλιέργειας, ελαιοσυλλογής, σωστής & άμεσης μεταφοράς του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο κλπ. Ήδη διανύουμε την περίοδο της συγκομιδής του ελαιόκαρπου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας... (συνέχεια)
09-12-2019
Με επιστολή του στην Agrenda, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΦΑ, Βασίλης Παϊσιος, δίνει ολόκληρο το περίγραμμα του προσυμφώνου που έχει υπογράψει από τα μέσα Νοεμβρίου με την ADAMA, δίνοντας παράλληλα ένα πρώτο στίγμα των επόμενων επιχειρηματικών του κινήσεων, μέσω της MAGMA SA, εταιρείας δικών του συμφερόντων. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:   Αγαπητοί συνεργάτες, Με τον σεβασμό και την εκτίμηση που έχει δημιουργήσει η μακροχρόνια επιστημονική και οικονομική μας σχέση και μετά... (συνέχεια)
06-12-2019
Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για αγροτικές κινητοποιήσεις, στη συνάντηση που θα γίνει στη Νίκαια Λάρισας στη συνεδρίαση της Παννελαδικής Επιτροπής, παρουσία αγροτών από όλη την Ελλάδα. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος είπε πως θα συμμετέχουν Σερραίοι αγρότες στη συνάντηση στη Νίκαια, συμπληρώνοντας  πως ο άξονας του διεκδικητικού πλαισίου είναι κοινός για όλη την Ελλάδα με πρώτα αιτήματα τη μείωση της τιμής του αγροτι... (συνέχεια)
05-12-2019
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και αξιόλογες ποικιλίες ροδακινιάς και βερικοκιάς: προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική Δενδροκομία». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Συνεδριακό Χώρο του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα. (συνέχεια)
04-12-2019
Προειδοποιήσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.  ΜΗΛΟΕΙΔΗ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.) Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς... (συνέχεια)
03-12-2019
Η κατεργασία του εδάφους  έχει μια ιστορία σχεδόν όση και η γεωργία. Από τα αρχικά στάδια έγινε σαφές ότι χρειαζόταν μια μικρή αναμόχλευση του εδάφους για να εισαχθεί ο σπόρος  στο έδαφος, να φυτρώσει και να μας δώσει τα φυτά που θα παράγουν.  Αρκετά νωρίς αναπτύχθηκαν τα πρώτα άροτρα, δηλαδή μηχανήματα που έκοβαν μια λωρίδα εδάφους, την ανέστρεφαν και διασπούσαν το έδαφος με μικρότερα σώματα. Η αναστροφή του εδάφους βοηθούσε στη μείωση των ζιζανίων, καθώς οι σπόροι τοποθ... (συνέχεια)
02-12-2019
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030.   Το ΕΣΕΚ παρουσιάζει και αναλύει Προτεραιότητες και Μέτρα Πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, καθιστώντας το κείμενο αναφοράς για την επόμενη δεκ... (συνέχεια)