Ανακοινώσεις

12-09-2019
Με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να γράφει περί τα 60 σεντς η λίμπρα, γίνεται φανερό ότι οι τιμές στο σύσπορο του οποίου η συγκομιδή αρχίζει την άλλη εβδομάδα, δεν μπορούν να βλέπουν πολύ ψηλά. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και οι εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου για να διασφαλίσουν άθικτη τη δική τους συμμετοχή στην αλυσίδα του προϊόντος. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι η στάση τους ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι τα μέτρα... (συνέχεια)
10-09-2019
Προκειμένου να αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ισχύουν τα κατωτέρω: Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 749,38 ευρώ ανά εκτάριο εφ' όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.... (συνέχεια)
09-09-2019
Την μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία μέχρι σήμερα για την φύτευση  50 εκατομμυρίων δέντρων σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2025 στο πλαίσιο προσπάθειας προώθησης της αειφορίας, ανακοίνωσε σήμερα η Timberland. Η δέσμευση της εταιρείας αφορά σ’ ένα μεγάλο σχέδιο με το μήνυμα, Nature Needs Heroes (Η Φύση Χρειάζεται Ήρωες). Η εκστρατεία αποτίει φόρο τιμής σε 12 «οικο-ήρωες» οι οποίοι εργάζονται για μακροχρόνια θετική αλλαγή για το περιβάλλον και τις κοινότητές τους. Οι πρωταγωνιστές της κα... (συνέχεια)
07-09-2019
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAO) εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια τόνους φτάνοντας τους 2.708 εκατομμύρια τόνους, 2,1% πάνω από το 2018.  Οι εκτιμήσεις αντανακλούν κυρίως τις προσδοκίες για την παραγωγή αραβοσίτου στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο FAO μείωσε την εκτίμησή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2019 λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας των καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ε... (συνέχεια)
06-09-2019
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ).   Μία νέα περίοδος δημιουργίας για τους Έλληνες αγρότες ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεσημέρι της Πέμπτης (5/9/2019). Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στη... (συνέχεια)
05-09-2019
Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Σερρών, προς τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού.  Αυτές τις μέρες εμφανίζονται στο βαμβάκι τα σκουλήκια της τρίτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου. Η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου. Τα σκουλήκια αυτής της γενιάς και είναι λιγότερα και απασχολούνται σε καρποφόρα όργανα της κορυφής, από τα οποία δεν περιμένουμε να πάρ... (συνέχεια)
04-09-2019
Μετά από επίσημη αίτηση των Μπενίν (Δυτική Αφρική), Μπουρκίνα Φάσο (Δυτική Αφρική), Μάλι (Δυτική Αφρική) και Τσαντ (κεντρική Αφρική) για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Βάμβακος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ορίστηκε ο εορτασμός της στις 7 Οκτωβρίου 2019, με κεντρική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στη Γενεύη. Στο πλαίσιο της διοργανώνεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικός διαγωνισμός με τις συμμετοχές να κλείνουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Ενθαρρύνονται οι φωτογράφοι να μεταφέρουν δυνατά και θετικά ... (συνέχεια)
02-09-2019
Οι αποφάσεις κοπής των ακτινιδίων των ΔΑ.Ο.Κ. των Π.Ε έχουν καταργηθεί.  Ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Για όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες η κοπή των ακτινιδίων επιτρέπεται εφόσον τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει φυσιολογικά 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%. Οι εισαγωγείς - εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατ... (συνέχεια)
31-08-2019
Η Τουρκία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και τις εξαγωγές φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων στον κόσμο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας, η χώρα παράγει το 67% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού, 26% κερασιών, 27% σύκων και 23% βερίκοκων και κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή αυτών των προϊόντων. Φουντούκια Στην Τουρκία παράγεται ένας ετήσιος μέσος όρος των 500 χιλιάδων έως 750 χιλιάδων τόνων φουντουκιού. Ο αριθμό... (συνέχεια)
29-08-2019
Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2019.  Συγκεκριμένα, πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ενίσχυσης στον Ανταποκριτή ΕΛΓΑ της Τοπικής Κοινότητας μόνιμης κατοικίας, οι παραγωγοί που υπέστησαν σημαντική μείωση της παραγωγής σιτηρών, συνέπεια της επικράτησης παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2017. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους, έτοιμα, τα εξής δικαιολογητικά: Φωτοτυπία της ταυτ... (συνέχεια)