Ανακοινώσεις

06-05-2020
Αλυσιδωτές επιπτώσεις στα έξοδα παραγωγής και στα κόστη λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων αναμένεται να έχει η ιστορικών διαστάσεων κρίση, στην οποία έχει βυθιστεί η αγορά ενέργειας.   Πέρα από το προφανές, δηλαδή τη μείωση της τιμής του ντίζελ κίνησης στα πρατήρια καυσίμων, η βουτιά του πετρελαίου σε επίπεδα αδιανόητα μερικούς μήνες πριν και, από κοντά, η πτώση του φυσικού αερίου αναπόφευκτα προοιωνίζονται αντίστοιχες μεταβολές στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, με πρώτα και κύρια ... (συνέχεια)
01-05-2020
Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει. (συνέχεια)
26-04-2020
Μεγάλη αύξηση της ζήτησης έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν αυξηθεί ακόμη και στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Κιλτίδη, «τα προϊόντα αυτά έχουν πραγματικά "απογειωθεί", ενώ η ζήτηση "εκτόξευσε" την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα κατά... (συνέχεια)
21-04-2020
Οι βασικές έννοιες του προγράμματος Signed by Nature για την αειφόρο ανάπτυξη και την βιώσιμη παραγωγή κρέατος μέσα από ένα animation για παιδιά.  Ποιοί είναι οι κηπουροί της φύσης; Ποιοί βοηθούν στην πρόληψη των πυρκαγιών; Μπορεί η παραγωγή κρέατος να προστατεύει το περιβάλλον; Σε αυτά και πολύ περισσότερα ερωτήματα δίνει απαντήσεις το βίντεο της ΕΔΟΚ για την αειφόρο αιγοτροφία και προβατοτροφία στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature. Το εκπαιδευτικό βίντεο απευθύνεται σ... (συνέχεια)
17-04-2020
Όλοι εμείς οι άνθρωποι της ΑγροΦυλλίδας σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα!  Με τον καιρό να' ναι κόντρα είναι τιμή να πετάς γράφει ο Ελύτης! (συνέχεια)
15-04-2020
Οι κατεργασίες του εδάφους είναι απ' τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στην δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία -κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.). Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατερ... (συνέχεια)
14-04-2020
1. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού; H επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού, δεδομένης της καλής ποιότητας του σπόρου, εξαρτάται από: ►  Την κατάλληλη θερμοκρασία εδάφους. ► Την ύπαρξη επαρκούς εδαφικής υγρασίας. ► Την καλή επαφή του σπόρου με το έδαφος. 2. Ποια είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εδάφους για μια ασφαλή σπορά βαμβακιού; Η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 16οC σε βάθος 10εκ. σ... (συνέχεια)
11-04-2020
Οι πρόσφατες, ποτιστικές βροχοπτώσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς, που είτε έσπειραν ήδη, είτε ετοιμάζονται να σπείρουν τις επόμενες ημέρες. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού στη χώρα μας δέχεται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια πιέσεις, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα και των εξευτελιστικών τιμών, λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών. Η έξαρση του κορονοϊού ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον καλλιεργητικό χάρτη τη... (συνέχεια)
06-04-2020
Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας. ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) ► Συνιστάται η προστασία των ποικιλιών που βρίσκονται στο στάδιο G (πτώση πετάλων). ► Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 9/18 Μαρτίου 2020). ► Κατά την επιλογή του Φυτοπρο... (συνέχεια)
01-04-2020
Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογόνο είδος. Το άκαρι ζει και στις δύο επιφάνειες των φύλλων προκαλώντας με την τροφική του δραστηριότητα μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων καρπών.   ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ ΜΗΛΙΑΣ (Panonychus ulmi Koch, Acari: Tetranychidae) Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογό... (συνέχεια)