Ανακοινώσεις

17-10-2011
Την Κυριακή, 23 Οκτ 2011, στις 11.00, στην αίθουσα Ορφέας του Νέου Σκοπού (του Δήμου Εμμ. Παππά Σερρών) ο Δήμος Εμμ. Παππά με την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: Τοπική Αγροτοδιατροφική Αυτάρκεια.        Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Καρακώστας είπε: ο Δήμος επιθυμεί να τονίσει για μια ακόμα φορά την σημαντικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη και αξιοποίησε την ευκαιρία με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτ) για να προσεγγίσει... (συνέχεια)
15-10-2011
Στην μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα οδηγούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2013. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, αναπροσαρμόζεται το κατ’ έτος εθνικό ανώτατο όριο για κάθε κράτος μέλος (συνολική αξία όλων των χορηγούμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης, εθνικό απόθεμα και ανώτατα όρια προσθέτων ενισχύσεων) ως προς κάθε κράτος μέλος, το οποίο για την Ελλάδα ορίζεται στα ακόλουθα επίπεδα: Για το έτος 2014 ορίζεται στα 2.099.920.000 ευρώ, για το 201... (συνέχεια)
13-10-2011
Την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα δέχεται αιτήσεις μίσθωσης για τα τρέχοντα αναρτημένα αγροτεμάχια μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, με τη χρήση των κατάλληλων επιλογών, να μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόριά τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή ... (συνέχεια)
12-10-2011
Οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ, αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 12 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα μπορεί να προτείνεται μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην επταετία 2013-2019 από 5,3% έως 9,1%, πλην όμως στο διάστημα αυτό θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια, αφού ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων φτάνει τα 14,5 δισ. ευρώ. Γενικότερα, η Ε.Ε προτείνει μια ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων στα κράτη-μέλη. Προβλέπει αύξηση της ενίσχυσης για όσους έχο... (συνέχεια)
08-10-2011
Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή. Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή. Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει «η ανθισμένη κορυφή εν... (συνέχεια)
07-10-2011
Για τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής, σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 μας ενημερώνει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει από χτες Πέμπτη με τον προϊστάμενο του γραφείου Βρυξελλών, κ. Γιάννη Κολυβά, σε σεμινάριο των COPA-COGECA. Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής   (1)    Από τα 3 σενάρια της πρότασης της Επιτροπής του Νοεμβρίου του 2010, επιλέγεται το σενάριο της ... (συνέχεια)
06-10-2011
Οι μικρές ανεμογεννήτριεςσυγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά τον σχετικό κορεσμό στα φωτοβολταϊκά, αλλά και χάρη στα κίνητρα που δίνει ο νέος νόμος 3851, ο οποίος διαμορφώνει ειδικό ενιαίο τιμολόγιο για τα νησιά και το ηπειρωτικό σύστημα, 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα και διευκολύνει την αδειοδοτική διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Θανάση Γεωργακόπουλος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κατά την παρουσίαση που έκα... (συνέχεια)
04-10-2011
Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής για το 2011 όσοι παραγωγοί για διάφορους λόγους δεν την κατέθεσαν τις προκαθορισμένες ημερομηνίες. Τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν είναι: 1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (με βεβαίωση του γνησίου υπογραφής), όπου θα αναγράφονται: α) τα στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, είδος καλλιέργειας και έκταση) β) τα στοιχεία του κατόχου του αγροτεμαχίου (ονοματεπώνυ... (συνέχεια)
03-10-2011
Κάποτε ένας γεωργός αρρώστησε βαριά. Κάθε μέρα που περνούσε όλο και χειροτέρευε. Τότε κατάλαβε ότι πλησιάζει το τέλος του και κάλεσε κοντά του τους δύο γιους του, που ήταν δυνατά και γεροδεμένα παλικάρια  αλλά είχαν ένα μεγάλο ελάττωμα: την τεμπελιά. Έτσι με αδύνατη και κουρασμένη φωνή τους είπε: - Παιδιά μου εγώ τώρα φεύγω απ' αυτόν τον κόσμο και αφήνω στα χέρια σας ότι έχω. Εγώ δούλεψα όσο μπορούσα. Τώρα είναι η σειρά σας να δουλέψετε για να μη χαθούν όλα αυτά που θα σας αφήσω.... (συνέχεια)
02-10-2011
Εντόπισαν 5.000 οιονεί αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ήδη οργανώνεται η διανομή –ενοικίασή τους με σύσταση τοπικών επιτροπών σε αγρότες έναντι συμβολικού τιμήματος με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που οργανώθηκε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με θέμα τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος μίσθωσης αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιε... (συνέχεια)