Ανακοινώσεις

13-10-2011
Την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα δέχεται αιτήσεις μίσθωσης για τα τρέχοντα αναρτημένα αγροτεμάχια μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, με τη χρήση των κατάλληλων επιλογών, να μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόριά τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή ... (συνέχεια)
12-10-2011
Οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ, αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 12 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα μπορεί να προτείνεται μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην επταετία 2013-2019 από 5,3% έως 9,1%, πλην όμως στο διάστημα αυτό θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια, αφού ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων φτάνει τα 14,5 δισ. ευρώ. Γενικότερα, η Ε.Ε προτείνει μια ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων στα κράτη-μέλη. Προβλέπει αύξηση της ενίσχυσης για όσους έχο... (συνέχεια)
08-10-2011
Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή. Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή. Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει «η ανθισμένη κορυφή εν... (συνέχεια)
07-10-2011
Για τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής, σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 μας ενημερώνει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει από χτες Πέμπτη με τον προϊστάμενο του γραφείου Βρυξελλών, κ. Γιάννη Κολυβά, σε σεμινάριο των COPA-COGECA. Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής   (1)    Από τα 3 σενάρια της πρότασης της Επιτροπής του Νοεμβρίου του 2010, επιλέγεται το σενάριο της ... (συνέχεια)
06-10-2011
Οι μικρές ανεμογεννήτριεςσυγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά τον σχετικό κορεσμό στα φωτοβολταϊκά, αλλά και χάρη στα κίνητρα που δίνει ο νέος νόμος 3851, ο οποίος διαμορφώνει ειδικό ενιαίο τιμολόγιο για τα νησιά και το ηπειρωτικό σύστημα, 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα και διευκολύνει την αδειοδοτική διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Θανάση Γεωργακόπουλος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κατά την παρουσίαση που έκα... (συνέχεια)
04-10-2011
Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής για το 2011 όσοι παραγωγοί για διάφορους λόγους δεν την κατέθεσαν τις προκαθορισμένες ημερομηνίες. Τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν είναι: 1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (με βεβαίωση του γνησίου υπογραφής), όπου θα αναγράφονται: α) τα στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, είδος καλλιέργειας και έκταση) β) τα στοιχεία του κατόχου του αγροτεμαχίου (ονοματεπώνυ... (συνέχεια)
03-10-2011
Κάποτε ένας γεωργός αρρώστησε βαριά. Κάθε μέρα που περνούσε όλο και χειροτέρευε. Τότε κατάλαβε ότι πλησιάζει το τέλος του και κάλεσε κοντά του τους δύο γιους του, που ήταν δυνατά και γεροδεμένα παλικάρια  αλλά είχαν ένα μεγάλο ελάττωμα: την τεμπελιά. Έτσι με αδύνατη και κουρασμένη φωνή τους είπε: - Παιδιά μου εγώ τώρα φεύγω απ' αυτόν τον κόσμο και αφήνω στα χέρια σας ότι έχω. Εγώ δούλεψα όσο μπορούσα. Τώρα είναι η σειρά σας να δουλέψετε για να μη χαθούν όλα αυτά που θα σας αφήσω.... (συνέχεια)
02-10-2011
Εντόπισαν 5.000 οιονεί αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ήδη οργανώνεται η διανομή –ενοικίασή τους με σύσταση τοπικών επιτροπών σε αγρότες έναντι συμβολικού τιμήματος με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που οργανώθηκε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με θέμα τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος μίσθωσης αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιε... (συνέχεια)
30-09-2011
Δεύτερη ευκαιρία σε όσους πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο περιβόητο Μέτρο 144 δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για τη δράση που επιστρέφει έως και 9.000 ευρώ στους γεωργούς που έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού του έτους 2009 και από την πρώτη του προκήρυξη εγκρίθηκαν 41.400 δικαιούχοι, στους οποίους έχει πληρωθεί το ποσό της α’ δόσης (93.786.133,28 ευρώ). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 27 Οκτωβρίου και σύμφων... (συνέχεια)
30-09-2011
Η υποχρέωση καθημερινής ανάρτησης από τα εκκοκκιστήρια της ισχύουσας διεθνούς τιμής του βαμβακιού και της τιμής αγοράς του σύσπορου βαμβακιού ισχύει και για φέτος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας, με έγγραφο που διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (ΟΠΕΚΕΠΕ, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), σχετικά με τις διαδικασίες παραλαβής και εκκόκκισης του σύσπορου βαμβακιού εσοδείας 2011 από τα... (συνέχεια)