Ανακοινώσεις

03-11-2018
Εποχικές θερμοκρασίες α  ) Θερμοκρασίες ψύχους : Να ικανοποιούν τις ανάγκες των καρποφόρων δέντρων για τη διακοπή του ληθάργου τους και την ομαλή βλάστησή τους την επόμενη άνοιξη.  β ) Ελάχιστες χειμερινές θερμοκρασίες : ανάλογα με την ικανότητα επιβίωσης των καρποφόρων δέντρων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. γ ) Ημέρες απαλλαγμένες παγετού και μονάδες θερμότητας : Ο αριθμός των ημερών μεταξύ του τελευταίου παγετού της άνοιξης και της πρώτ... (συνέχεια)
01-11-2018
Ο πλέον μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου. Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε εύκολο ξεχειμώνιασμα. Είναι ο μήνας που θυμίζει πότε καλοκαίρι και πότε το επερχόμενο χειμώνα. Έχει 30 ημέρες. Ονομάστηκε έτσι από το λατινικό novem δηλ. 9 γιατί ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Οι Ρωμαίοι τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια. Το ουράνιο σημάδι που κυριαρχεί τον μ... (συνέχεια)
31-10-2018
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΒΖ, σε επικοινωνία που είχαν με τους συνεργαζόμενους τευτλοπαραγωγούς, τους ειδοποίησαν ότι μπορούν να αρχίσουν να συγκομίζουν την παραγωγή τους, προκειμένου από το πρωί της Τρίτης, 30 Οκτωβρίου, να ξεκινήσει η βιομηχανία να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες τεύτλων (η διοίκηση αρχικά υποστήριζε ότι η φετινή καμπάνια θα ξεκινούσε από τέλη Σεπτεμβρίου). Στόχος είναι σε πρώτη φάση να συγκεντρωθούν στον χώρο του εργοστασίου της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, κάποιες ικανές πο... (συνέχεια)
30-10-2018
Στο 13% αυξήθηκε το µερίδιο των βιολογικών προϊόντων στη δανεζική αγορά τροφίµων το 2017, σύµφωνα µε την Organic Denmark. Όπως υποστηρίζει η οργάνωση που εκπροσωπεί τις δανεζικές εταιρείες, τους αγρότες και τους καταναλωτές βιολογικών, τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Δανία την πρώτη χώρα στον κόσµο που σπάει το φράγµα του 10% στο µερίδιο αγοράς. Την περασµένη χρονιά, ο µέσος Δανός καταναλωτής δαπάνησε παραπάνω από 335 ευρώ για βιολογικά προϊόντα, ενώ περισσότεροι από τους µισούς Δανούς (51,4... (συνέχεια)
29-10-2018
Mεγάλος είναι ο ανταγωνισµός που αναδύεται µε τα specialty λιπάσµατα, δηλαδή αυτά που ενσωµατώνουν διάφορες τεχνολογίες (π.χ βραδείας αποδέσµευσης, µε βιοδιεγέρτες κ.ο.κ). σύμφωνα με όσα είπαν οι έμποροι του κλάδου, που παρευρέθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο λιπασμάτων που διοργανώνεται από την εταιρεία Argus, 24 με 26 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τα λιπάσματα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση επαγγελματιών του κλάδου, δίνοντας ταυτό... (συνέχεια)
27-10-2018
Χειμώνας ( Νοέμβριος - νωρίς Φεβρουάριου )   Δειγματοληψία εδάφους για εδαφολογική ανάλυση. Κλάδεμα δέντρων συνετά και με σκοπό τον άριστο φωτισμό των ανθοφόρων οφθαλμών και την εύκολη συγκομιδή των καρπών. Απομάκρυνση και κάψιμο βλαστών με ωίδιο και βακτηριακό κάψιμο ( Erwinia amylovora ) , ξύλων με έντομα ξύλου και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για τις διαχειμάζουσες καρπόκαψες. Αν είχαμε έντονη προσβολή φουζικλαδίου ( Venturia inaequalis ),... (συνέχεια)
26-10-2018
1. ΣΤΟΧΟΙ Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν μετασυλλεκτικές πρακτικές στα βαμβακοχώραφα- στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, του βασικού εχθρού της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Σερρών.. 2. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ  Η πρωιμότητα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου οδήγησε σε σποραδική έναρξη της συγκομιδής από τις 17 Σεπτεμβρίου. Η συγκομιδή εντάθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε απρόσκοπτα με εξαιρετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς βρο... (συνέχεια)
25-10-2018
Ένας Γάλλος αγρότης αυτοκτονεί κατά μέσο όρο κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο γαλλικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.   Η Ένωση Αγροτών της ΕΕ δήλωσε ότι αυτή η ανησυχητική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τονίζοντας ότι η αγροτική κοινότητα αξίζει καλύτερη αναγνώριση. Ειδικότερα, η έρευνα της Santé Publique France που καλύπτει την περίοδο 2010-2011, διαπιστώνει ότι «το ποσοστό θνησιμότητας των Γάλλων αγροτών εξαιτίας των αυτοκτονιών είναι 20% υψηλότερ... (συνέχεια)
23-10-2018
Υπήρξες μαχητικός και χειμμαρώδης. Αγάπησες όσο κανένας άλλος τον τόπο που σ' αγάπησε. Ήθελες ακόμη να προσφέρεις.  Ήσουν αιφνίδιος ακόμη και με τον θάνατό σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη! ΑΝΤΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΔΑΙΡΕΤΖΗ (συνέχεια)
22-10-2018
Σε δυσθεώρητα ύψη για τις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων έχει ανέλθει η τιμή στα τριφύλλια. Κι αν οι περισσότερες πράξεις γίνονται στα 16-18 λεπτά το κιλό, από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προκύπτει, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αγρότες ζητούν έως και 23 λεπτά το κιλό, για το αποθηκευμένο προϊόν, καθώς έχουν πολύ υψηλό κοστολόγιο. Αυτή την περίοδο, πάντως, στις πιο πολλές περιοχές της χώρας κόβεται το πέμπτο, το έκτο ή ακόμα και το έβδομο χέρι, ανάλογα με το πότε έγινε η πρώτη κοψιά και τις καιρ... (συνέχεια)