Ανακοινώσεις

05-09-2011
Δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψουν με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Ανεκμετάλλευτος πλούτος. Αν εξαιρέσει κανείς τον Κρόκο Κοζάνης, τη μαστίχα Χίου και το τσάι βουνού της Βρύναινας, των οποίων η παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση, διάθεση, λειτουργεί σε εξαιρετική βάση εδώ και πολλά χρόνια, είναι πολύ λίγες οι οργανωμένες καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Την ίδια... (συνέχεια)
03-09-2011
Οι αγρότες σε όλο τον πλανήτη έχουν παράγει λιγότερα τρόφιμα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από όσο θα είχαν παράγει αν δεν υπήρχε η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά εκτιμά ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διαχρονική άνοδο της θερμοκρασίας και στις αποδόσεις των αγροτικών καλλιεργειών. Η μελέτη συμπεραίνει ότι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μετά το 1980 έχει μειώσει ιδιαίτερα τις αποδόσεις σε κρίσιμες ... (συνέχεια)
02-09-2011
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 6η του μήνα προγραμματίζεται να αρχίσει η παραλαβή τεύτλων από το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών και η λειτουργία του προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Για την ακριβή ποσότητα και την ημερομηνία που θα παραδίδει ο τευτλοκαλλιεργητής θα λαμβάνει ατομική ειδοποίηση.  (συνέχεια)
01-09-2011
Στο προστατευτικό καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων με ελάχιστο χρονικό όριο προστασίας τα έξι έτη, υπάγονται οι αγροτικές μισθώσεις. Αυτο, μεταξύ άλλων, προβλέπει το νομοσχέδιο το ΥΠΑΑΤ, για τη διαχείριση ακινήτων του εν λόγω υπουργείου.   Mε το νομοσχέδιο θα υπάρξει αξιοποίηση των ακινήτων του ΥπΑΑΤ που θα δοθούν για χρήσεις  δημόσιου συμφέροντος. Η προστασία των εκτάσεων υπάγεται σε δευτεροβάθμια Επιτροπή που λειτουργεί σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με μέλος και Νομ... (συνέχεια)
30-08-2011
Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής έμεινε ανοιχτό μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι αιτήσεις. Κύκλοι του ΥΠΑΑΤ μίλησαν για «σιωπηρή παράταση» και όχι κανονική (για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους)…   Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι 3 στου 4 παραγωγούς θα πληρωθούν αφού για αυτούς επαρκεί ο προϋπολογισμός, ενώ είναι πολύ πιθανόν να διευρυνθεί περαιτέρω το ποσό και να πληρωθούν τελικά όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι περνούν τη βάση και έχουν φάκελο ολοκληρωμένο.   Η α... (συνέχεια)
29-08-2011
Οι ετήσιες δαπάνες ελέγχου του πράσινου σκουληκιού και οι απώλειες παραγωγής ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Στη χώρα μας είναι κατά περιόδους πολύ σοβαρός εχθρός του βαμβακιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά μπορεί να ξεπεράσει το 90% της παραγωγής (Κεντρική και Β. Ελλάδα, το 2003). Είναι τροπικό-υποτροπικό μεταναστευτικό είδος, με ικανότητα διασποράς και στην εύκρατη ζώνη. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο στη νότια και κεντρική Ευρώπη και εξαιρετικά πολυφάγο είδος.  ... (συνέχεια)
27-08-2011
Η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς λόγω των ζημιών που υπέστησαν τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010, όσο και από το πράσινο σκουλήκι θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση 32 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε «στόχος μας είναι το εισόδημα των βα... (συνέχεια)
25-08-2011
Στο άρθρο του Mike Adams που ακολουθεί εξηγείται το γιατί η επένδυση σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα τρόφιμα αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Διαβάστε το προσεκτικά γιατί όλα συνηγορούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς όπως τα περιγράφει!      Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί σε όλη την υφήλιο και δεν φαίνεται να υπάρξει σύντομα κάμψη. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι στο 30% ετησίως και η πτώση της αξίας του δολαρίου κάνει τις τιμές τους ... (συνέχεια)
23-08-2011
Τα μυρμήγκια είναι ένα έντομο που δεν προσβάλει άμεσα τα φυτά. Κανένα βιβλίο φυτοπροστασίας δεν τα αναφέρει ανάμεσα στα βλαβερά έντομα, ωστόσο ο ρόλος τους στον κήπο δεν είναι και τόσο αθώος. Ο βασικός σκοπός της ζωής τους είναι η ανεύρεση τροφής και καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, τα μυρμήγκια εκμεταλλεύονται κάποιες συνθήκες του κήπου για να επιβιώσουν. Σκεφτείτε ένα σπαρμένο παρτέρι, όπου η σπορά έχει γίνει πεταχτά και επιφανειακά. Αν ήσασταν μυρμήγκι και βλέπατε αυτή την εικόνα θα νο... (συνέχεια)
22-08-2011
Επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα και τέσσερις ακόμη ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Πρόκειται για αυξομειώσεις στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και πλήρη κατάργησή του για α... (συνέχεια)