Ανακοινώσεις

18-07-2011
Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πληρωθούν προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς μέσα στον Οκτώβριο, μετά από αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο και έγινε δεκτό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι ενισχύσεις προς τον αγροτικό κόσμο να δίνονται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις. Το 2010 η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ το συνολικό ... (συνέχεια)
18-07-2011
Τον τελευταίο καιρό ακούμε διαρκώς ειδήσεις αρνητικές. Η χώρα μας υποβαθμίζεται στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τα πράγματα φαίνονται (ή τουλάχιστον κάποιοι τα κάνουν να φαίνονται) πως πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και τα οικονομικά μισθωτών και συνταξιούχων, όλο και περισσότερο συρρικνώνονται με τα νέα οικονομικά – φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώνονται κάθε μέρα..       Μέσα σε αυτό τον «Τυφώνα» αρνητικών εξελίξεων έν... (συνέχεια)
15-07-2011
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου του 2011, πρόκειται να καταβληθούν 160 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα μέχρι 20/7/2011 θα χορηγηθούν συνολικά 43 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του Εθνικού Αποθέματος και Νέων Δικαιωμάτων Άρθρου 68 του έτους 2011. Μέχρι 12/8/2011 θα καταβληθούν 42 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του υπολοίπου 30% της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2010. Μέχρι 31/7/2011 θα καταβληθο... (συνέχεια)
14-07-2011
Η Ένωση Νέων Αγροτών-ΕΝΑ Σερρών σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τίτλο «Επιστημονική στήριξη Νέων Αγροτών» οργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Στην Νέα Ζίχνη οργανώνεται η πρώτη παρουσίαση που θα γίνει την Δευτέρα, στις 18-7-2011, στις 20.30, στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ζίχνης. Πληροφορίες κ. Γεώργιος Μαρθάρης (6934412322). Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στο Σιδηρόκαστρο, την Τρίτη, στις 19-7-2011, 20.30, στο Κέτρο ΔΗΜΗΤΡΑ Σιδη... (συνέχεια)
13-07-2011
Σάρκα και οστά παίρνουν τα δύο γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που ενισχύουν πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς. Όσοι πρώην καπνοκαλλιεργητές έχουν ποτιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις βαμβακιού, καλαμποκιού ή μηδικής μπορούν να εφαρμόσουν αμειψισπορά με ξηρική καλλιέργεια και να λάβουν 60 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ όσοι εφαρμόσουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης θα λαμβάνουν 96,3 ευρώ το στρέμμα κάθε χρόνο. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση βγήκε σε διαβούλευση για δεύτερη φορά και τελευταία μέχρι τις ... (συνέχεια)
12-07-2011
Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών οι οποίοι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις (για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις) ακόμα δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μέχρι τέλος Ιουλίου, ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει τις εξατομικεύσεις και θα είναι σε θέση να πληρώσει για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις όσων οι καλλιέργειες επλήγησαν πέρσι από... (συνέχεια)
11-07-2011
Αλώβητο τόσο από την πίεση των υπουργών Γεωργίας της Ομάδας των 20, όσο και από την «ξαφνική» εμφάνιση αποθεμάτων από τις ΗΠΑ δείχνει να βγαίνει το καλαμπόκι στις διεθνείς αγορές. Έτσι μετά από μια εβδομάδα όπου οι τιμές διόρθωσαν απότομα σε όλες τα διεθνή χρηματιστήρια, ακολούθησε σταδιακή ανάκαμψη και η επιστροφή σε ανοδικούς ρυθμούς, με βασικό οδηγό την έλλειψη του προϊόντος.   Στις πράξεις που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά, το καλαμπόκι πωλείται στα 31 λεπτά τα κιλό, γεγ... (συνέχεια)
08-07-2011
Ένας γεωπόνος, με πλούσιο επιστημονικό και επαγγελματικό βιογραφικό και πολλά χρόνια ενεργή δράση στο Επιμελητήριο, καλείται στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας του ΓΕΩΤΕΕ να το αναγεννήσει από τις στάχτες του. Ο Σπύρος Μάμαλης ήταν από τους ανθρώπους που δέχτηκαν τα πυρά τόσο της «αντιπολίτευσης» όσο και μιας μερίδας γεωτεχνικών, κατά την προεκλογική διαδικασία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του. Είναι, όμως, αποφασισμένος – με την αρωγή των συναδέλφων του γεωτεχνικών και με ... (συνέχεια)
07-07-2011
    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών για να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καυσίμων των αγροτών μέσα στον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 7 Ιουλίου. Ο υπουργός εξήγησε ότι έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους συντελεστές υπολογισμού της επιστροφής φόρου από τα συναρμόδια υπουργεία και ότι μετά τη δημοσίευσή της θα εί... (συνέχεια)
07-07-2011
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους πολλαπλασιασμού ενός φυτού είναι με την τεχνική των καταβολάδων. Είναι μια εύκολη διαδικασία που ενδείκνυται για φυτά με μακριούς βλαστούς. Για να το πραγματοποιήσουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι με κάμψη του βλαστού σε μία γλάστρα. Τα υλικά που θα χρειαστούμε εκτός από τη γλάστρα, είναι χώμα και τύρφη. Ξεκινάμε βάζοντας το μείγμα του χώματος με την τύρφη στη γλάστρα μέχρι τη μέση της. Τραυματίζουμε τ... (συνέχεια)