Ανακοινώσεις

23-07-2018
Αγώνας δρόμου ξεκινά για τουλάχιστον 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα του τον όρο «Μακεδονία», καθώς πρέπει να σπεύσουν να τον κατοχυρώσουν, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», μέχρι σήμερα, μόλις 24 ελληνικές εταιρείες με ονομασία προέλευσης ή επωνυμία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» βρίσκονται καταχωρημένες στο ευρωπαϊκό μητρώο του Αλικάντε στην Ι... (συνέχεια)
21-07-2018
Η Τουρκία επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 58 χιλ τόνους ξεπέρασε τους 200.000 τόνους, για την ακρίβεια έφθασε τους 208.000 τόνους παραγωγή ελαιολάδου την ελαιοκομική περίοδο 2016/17 σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του IOC. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή Ιταλίας, Ελλάδας και Τυνησίας η Τουρκία πέρασε στη 2η θέση παγκοσμίως πίσω μόνο από την Ισπανία. Την προηγούμενη περίοδο 2015/16 κατείχε τη τέταρτη θέση. Σημαντική ήταν η αύξηση εξαγωγών της στους 45 χιλ. τόνους από 15 χιλ. (+2... (συνέχεια)
20-07-2018
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση της αγοράς για τρόφιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η τροφοδοσία ενός παγκόσμιου πληθυσμού των 9,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2050 θα απαιτούσε αύξηση της συνολικής παραγωγής τροφίμων κατά περίπου 70% κάτι που συνεπάγεται το διπλασιασμό της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί αύξησης των αποδόσεων επιβραδύνθηκαν κυρίως σε πολλές χώρες και ... (συνέχεια)
19-07-2018
Φυτά τομάτας (υβριδίου ‘Belladonna’) καλλιεργήθηκαν στο έδαφος μη θερμαινόμενου θερμοκηπίου στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2,614 φυτά/στρ.) κατά την περίοδο 11/4-31/7/2011. Η επιφάνεια του εδάφους χωρίστηκε σε διάφορα τμήματα, όπου εφαρμόσθηκαν 3 επίπεδα βασικής λίπανσης, πριν τη μεταφύτευση. Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκαν: α) 100 kg/στρ. 12-12-17, (που αντιστοιχεί στο 100% της συμβατικής λίπανσης με άζωτο N), β) 68 kg/στρ. 14-7-14 (... (συνέχεια)
18-07-2018
Στον απόηχο της έναρξης του διεθνούς εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά και του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο, η ΕΕ παρουσιάζει τη θερινή βραχυπρόθεσμη έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων. Ο καιρός υπήρξε σύμμαχος για την παραγωγή ελαιόλαδου. Αντίθετα, φαίνεται ότι έπληξε την παραγωγή δημητριακών. Η έκθεση συνέπεσε με την έκδοση της εξάμηνης αντίστοιχης έκθεσης του Παγκόσμιου Οραγνισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου για το 2018/2019... (συνέχεια)
17-07-2018
Η γνώση των εδαφολογικών ιδιοτήτων, μέσω της εδαφολογικής ανάλυσης και της θρεπτικής κατάστασης των δένδρων, μέσω της φυλλοδιαγνωστικής ανάλυσης συνιστούν πολύτιμα εργαλεία για τον παραγωγό για να επιτευχθούν οι στόχοι της ορθολογικής λίπανσης. Για την ελιά οι ανάγκες σε βόριο είναι υψηλές κυρίως την άνοιξη και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ενώ την ίδια περίοδο είναι υψηλές και οι ανάγκες σε άζωτο, το οποίο πέρα από την ανθοφορία επηρεάζει σημαντικ... (συνέχεια)
16-07-2018
H πρόσβαση σε δεδομένα έχει καταστεί βασικό ζήτημα για τον αγροτικό τομέα, καθώς θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα.   Με την ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας, η πρόσβαση σε δεδομένα καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για τον αγροτικό τομέα. Στόχος είναι η βελτίωση της γνώσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω των νέων τεχνολογιών και η τελική προσαρμογή των τεχνικών παραγωγής. Ενώ ορισμένα από αυτά συλλέγονται με εργαλεία, όπως drones και αισθητ... (συνέχεια)
14-07-2018
Με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά σχεδόν ομοφωνίας τα πορίσματα της έρευνας της Metron Analysis, που παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ξένες επενδύσεις. Σημαντικές δομικές αδυναμίες και προβλήματα στην προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων με παρουσία στην Ελλάδα. Μόνο θετικό εύρημα το ανθρώπινο δυναμικό σε ποσοστό 73%. ... (συνέχεια)
13-07-2018
Κατά το στάδιο αυτό αυξάνεται η περιεκτικότητα σακχάρου στις ράγες. Ταυτόχρονα συμβαίνουν σε αυτές σημαντικές ιστολογικές μεταβολές (χυμώδεις ράγες στα κρασοστάφυλα). ΒΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: Γυάλισμα σταφυλιού / αλλαγή χρώματος σταφυλιού / αρχή ωρίμανσης σταφυλιού Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων διαπιστώθηκε αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της τρίτης περιόδου πτήσης της ευδεμίδας. Οι προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου εκκολάπτ... (συνέχεια)
12-07-2018
Οι παραγωγοί κλωστικής κάνναβης θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα προϊόντα τους, καθώς μέχρι σήμερα αυτό δεν το προέβλεπε η ελληνική νομοθεσία   Μετά την αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, νόμιμα θα τοποθετούνται πλέον στα ράφια των καταστημάτων και τα βρώσιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης των Ελλήνων παραγωγών. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά σε ασφαλι... (συνέχεια)