Ανακοινώσεις

24-01-2019
Στο επίκεντρο των αγοραστών φαίνεται να έρχεται το επόµενο διάστηµα το ελληνικό σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές να διαπραγµατεύονται ήδη στα 230 ευρώ ο τόνος. Από τη µία πλευρά, µεγάλοι έµποροι που έχουν πουλήσει στην Τυνησία θα αναγκαστούν να αγοράσουν και από Ελλάδα για να καλύψουν τις πωλήσεις τους. Να σηµειωθεί ότι οι φορτώσεις είναι κυρίως για Φεβρουάριο και Μάρτιο, οπότε σύντοµα αναµένεται να φανούν οι διαθέσεις της αγοράς. Υπενθυµίζεται ότι έγιναν δύο πωλήσεις στην Τυνησία για καλές ποιότη... (συνέχεια)
23-01-2019
Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ημερίδα με θέμα "Νέοι εντομολογικοί εχθροί σε καλλιέργειες φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του στη Νάουσα, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 και ώρες 09:30 - 13:30. Υπεύθυνος οργάνωσης: Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος, Δ/ντης Ερευνών ΕΛ.ΓΟ. "ΔΗΜΗΤΡΑ". Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρω... (συνέχεια)
21-01-2019
Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους κύριους τομείς απασχόλησης στην ΕΕ με 9,7 εκατ. ανθρώπων να απασχολούνται σε αυτόν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορούν το έτος 2016.  Η Ρουμανία είναι η χώρα στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικού δυναμικού στο σύνολο του δυναμικού της χώρας με 23%, ακολουθούν η Βουλγαρία (17,5%), η Ελλάδα (... (συνέχεια)
18-01-2019
Την Τετάρτη το ΕΚ κατέθεσε σχέδιο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων της ΕΕ μέσω περισσότερων ελεγκτικών μηχανισμών και διαφάνειας. Τα μέλη του ΕΚ συμφώνησαν ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις μελέτες που χρησιμοποιούνται για τις διαδικασίες έγκρισης φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών δεδομένων και πληροφοριών. Αυτή ήταν μία από τις πολυάριθμες προτάσεις που υπέβαλε η ειδική επιτροπή του ΕΚ για την ενωσιακ... (συνέχεια)
17-01-2019
Μετά από τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες ενημερώνουμε τους παραγωγούς καρποφόρων δέντρων για τα παρακάτω. Όσον αφορά τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, όταν έχουν σκληραγωγηθεί κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και αρχές του Χειμώνα,  μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 οC. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχουν σε αυτά ζημιές, εκτός ίσως ελαχίστων περιπτώσεων νεαρών δέντρων που δεν ... (συνέχεια)
07-01-2019
Κοντά στο 3% εντοπίζουν οι προπαρασκευαστικές εκτιμήσεις της Eurostat την μείωση του μέσου πραγματικού αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ για το 2018, με την υποχώρηση στην Ελλάδα να φτάνει το 4,8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2017.   Μάλιστα το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ήπειρο το περασμένο καλοκαίρι. Ειδικότερα, με έτος αναφοράς το 2010, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο 93,8%, όταν το 2017 βρισκόταν στο 98,6, δηλαδή αν... (συνέχεια)
05-01-2019
Τα ελαιόδεντρα, αν και βρίσκονται σε στάδιο ληθάργου το χειμώνα, μπορούν να ζημιωθούν από παγετό (ειδικά με πτώση της θερμοκρασίας -7οC και κάτω). Στα ενήλικα ελαιόδεντρα ο ισχυρός παγετός (-10οC ως -12οC) προκαλεί σοβαρές ζημιές όπως έντονη φυλλόπτωση, σχίσιμο του φλοιού και ξηράνσεις κλαδιών και βραχιόνων. Σπάνια ζημιώνεται και το ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του δένδρου (αποπληξία). Η ζημιά αφορά στην παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς αλλά και των επόμενων ετών. Ηπιότε... (συνέχεια)
04-01-2019
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύσσει εκ νέου τις παρακάτω δράσεις, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.  Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα υπερδέσμευσης, με σκοπό τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού. Για την καλύτερη στόχευση του Μέτρου, έγινε κατανομή του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες και διαφοροποιήθηκαν τα κρ... (συνέχεια)
03-01-2019
Η ενηµέρωση είναι τρόπος ζωής για τον 36χρονο Σοφοκλή Φιλιππίδη από τις Σέρρες, ο οποίος κυνηγά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση µιας σύγχρονης κτηνοτροφικής µονάδας. Η κτηνοτροφία είναι οικογενειακή παράδοση στην περίπτωση του Σερραίου αγελαδοτρόφου, η επιτυχία όµως και τα µελλοντικά σχέδια για µεταποίηση, προσωπικό του στοίχηµα. (συνέχεια)
31-12-2018
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΛΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ (συνέχεια)