Ανακοινώσεις

03-04-2017
Οι παρακάτω μύκητες προσβολής σιτηρών είναι ευρέως διαδεδομένα παθογόνα που προκαλούν ετησίως σημαντικές απώλειες στην παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και όπου αλλού παγκοσμίως καλλιεργούνται σιτηρά και κυρίως σε βρώμη, κριθάρι και σιτάρι. Η περιγραφή των συμπτωμάτων τους αλλά και οι συνθήκες ανάπτυξής τους καθώς και η αντιμετώπιση ή πρόληψή τους αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί. • Ελμινθοσπορίωση (Pyrenophora tritici-repentis) Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, κίτρινων κηλί... (συνέχεια)
31-03-2017
Προσβεβλημένους καρπούς καλούνται να συλλέγουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί αμυγδαλιάς και να τους τοποθετούν σε μεγάλα διαφανή βάζα, προκειμένου να ελεγχθεί η εμφάνιση των ενηλίκων ατόμων του ευρύτομου. Το στόμιο των βάζων, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, πρέπει να καλύπτεται με τουλουπάνι ή με άλλο λεπτό ύφασμα και να τοποθετείται μέσα στην καλλιέργεια. Σημειώνεται ότι το ευρύτομο διαχειμάζει  στο στάδιο της αναπτυγμένης προνύμφης μ... (συνέχεια)
30-03-2017
Οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών. Συνιστάται δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα γαι παρουσία αυγών ή προνυμφών και επεμβάσεις με μυκητοκτόνα εάν διαπιστωθεί παρουσία τους. ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae) • Στο στάδιο D3 - E (εικόνα 1) να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα επιλέγοντας 25 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Εξετάστε τις ταξιανθίες για παρουσία... (συνέχεια)
29-03-2017
Όσο περισσότερο επικρατούν βροχοπτώσεις και όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα έκπτυξης των οφθαλμών, τόσο περισσότερο επιμελημένη είναι η προστασία των ευαίσθητων σταδίων. Καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.   ΒΛΑΣΤΙΚA ΣΤΑΔΙA D έως F ΦΟΜΟΨΗ Το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα - Βλέπε Γεωργική Προειδοποίηση από τις 20/1/2017 Βάσεις κληματίδων λευκές ξερές με ... (συνέχεια)
28-03-2017
Το βαμβάκι φαίνεται να διεκδικεί φέτος μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των τιμών, η οποία έχει αναπτερώσει το ηθικό των καλλιεργητών, ενώ με αξιώσεις έχουν, επίσης, μπει στον στίβο τόσο τα τεύτλα –καθώς η προσέγγιση της διοίκησης της ΕΒΖ φαίνεται να «κερδίζει» τους καλλιεργητές– όσο και η βιομηχανική ντομάτα, μετά τις ελαφρώς βελτιωμένες τιμές που ανακοίνωσαν τα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Από την άλλη οι ... (συνέχεια)
27-03-2017
Η προετοιμασία των αγρών για σπορά περιλαμβάνει την πρωτογενή κατεργασία η οποία γίνεται πρώτη με βαθιές αρόσεις κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες και τη δευτερογενή κατεργασία του εδάφους η οποία γίνεται στα πλαίσια του σχηματισμού της σποροκλίνης, εφαρμόζοντας μια ομάδα από διαφορετικά μηχανήματα (π.χ. βωλοκόπος, οδοντοσβάρνα, ελαφρός καλλιεργητής, δισκοσβάρνα, κ.λ.π.) με σκοπό την αναμόχλευση του εδάφους με μικρότερη ένταση. Με τη δευτερεύουσα κατεργασία επιτυγχά... (συνέχεια)
24-03-2017
Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. ΜΟΝΙΛΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη. Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας ε... (συνέχεια)
23-03-2017
Η αυξημένη υγρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Η καλύτερη αντιμετώπιση τους είναι η πρόληψη. Κυκλοκόνιο Μύκητας ευρέως διαδεδομένος στους ελαιώνες . Προκαλεί κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλει ακόμη τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένηση των δέντρων, ενώ σε έντονες προσβολές οδηγεί σε μερική ή ολική ακαρπία. Σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελεί πρόβλημα στα ελαιόδεντρα. Σε πεδινές περιοχέ... (συνέχεια)
22-03-2017
Η εξοικονόμηση εργασίας αλλά και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, είναι κάποιοι από του βασικούς λόγους για την ανάμιξή τους σε μια κοινή δεξαμενή. Φαίνεται αρχικά μία εύκολη και απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για χημικές ουσίες των οποίων μερικές φορές η λάθος ανάμιξη μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Μείγματα που είναι τοξικά για τον χειριστή ή για τα φυτά ή εκρηκτικά μείγματα είναι κάποιοι απ... (συνέχεια)