Ανακοινώσεις

21-11-2018
Οι ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν στον μακροσποοκιπό έλεγχο των οπωρώνων και φυτωρίων ακτινιδιάς από τους υπόχρεους (παραγωγούς, φυτωριούχους), προκειμεένου να διαπιστωθεί η παρουσία ή μη συμπτωμάτων προσβολής αυτών από το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae. 1. Ο επιβλαβής οργανισμός Το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. Actinidiae 2. H προκαλούμενη ασθένεια Ονομασία: Βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς (Βacterial canker of kiwifruit) 3. Φυτά που προ... (συνέχεια)
20-11-2018
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε όλο τον πλανήτη, καθώς επηρεάζουν τους ανθρώπους, τη φύση και την οικονομία.   Για να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για να λάβει ο εν λόγω στόχος τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων απαιτείται η κατανόηση ενός σύνθετου συστήματος συσχέτισης των εκπομπών που προέρχονται από διάφορες πηγ... (συνέχεια)
17-11-2018
Ο Προοδευτικός, Επιμορφωτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σερρών,  το Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδαςκαι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών   σας προσκαλούν στην Ενημερωτική Εσπερίδα που διοργανώνουν με θέμα την «Καλλιέργεια της Αραχίδας (Φιστικιού)» Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής  κρίσης, τόσο σε ολόκληρη την χώρα όσο και στην Π.Ε. Σερρών, συντελείται με αργούς ρυθμούς μια σιωπ... (συνέχεια)
16-11-2018
Οι ερευνητές λένε ότι στο εγγύς μέλλον, οι υπέρυθρες εικόνες μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το στρες των φυτών πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα από ό, τι είναι δυνατόν τώρα. Τα drones (UAVs), τα μη επανδρωμένα οχήματα, είναι σε θέση να συλλάβουν και την πιο τρελή φαντασία του κάθε καλλιεργητή, οι οποίοι και έχουν κατά καιρούς ονειρευτεί πως εκμεταλλεύονται τις ικανότητες της όρασης ενός πουλιού το οποίο μπορεί και ανιχνεύει την κατάσταση των χωραφιών τους από μακριά, βελτ... (συνέχεια)
15-11-2018
Συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης phomopsis amygdali(συν.Fusicoccum amygdali) καθώς και Πολυστίγμωσης (Polystigma ochraceum) σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Νέα Αγχίαλος, Κανάλια) και σε περιοχές των Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας. ΦΩΜΟΨΗ Η΄ ΕΛΚΟΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ Συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)στις Αμυγδαλιές. Έντονες προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες πού βρίσκονται στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. ... (συνέχεια)
14-11-2018
Περισσότερες από τις μισές αγροτικές εκτάσεις της ΕΕ εξακολουθούν να μισθώνονται αντί να καλλιεργούνται από τον ιδιοκτήτη τους, με τις τιμές ενοικίασης να έχουν αυξηθεί σταθερά από το 2004 και έπειτα.   Σύμφωνα με νέα αριθμητικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή ενοικίασης για γεωργικές γαίες στην ΕΕ ανήλθε σε 18,9 ευρώ ανά στρέμμα το 2015, ποσό που είναι 26% υψηλότερο από τα 14,9 ευρώ ανά στρέμμα που καταγράφηκαν το 2004. Οι τιμές ενοικίασης έχουν σημειώσει ελαφ... (συνέχεια)
13-11-2018
Ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» μπαίνει στην τελική ευθεία.   Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα εγκατασταθούν 6.500 τηλεματικοί σταθμοί στα χωράφια. «Πρέπει να ποτίσει τα σπαράγγια, να μαζέψεις φράουλες και να ψεκάσεις τις ελιές». Αυτό το μήνυμα θα φτάνει στο κινητό του καλλιεργητή και θα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα γίνει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολο... (συνέχεια)
09-11-2018
Νέες διαδικασίες επιτόπιων δοκιμών για την έγκαιρη ανίχνευση του παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa στην ελιά εγκαινίασε η βρετανική παραγωγός και προμηθεύτρια εταιρεία ελαιολάδου Villaggio Verde.   Σε ζώνη δοκιμών που βρίσκεται σε φυτώριο της εταιρείας στο Worcestershire, εκπαιδευμένο προσωπικό λαμβάνει δείγματα από κάθε ελαιώνα των καλλιεργητών που δραστηριοποιούνται κάτω από την ταμπέλα της. Τα τεστ με βάση το DNA έχουν ήδη ξεκινήσει και πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,... (συνέχεια)
08-11-2018
Ο ευρωπαϊκός αμπελώνας επανέρχεται με μια κανονική συγκομιδή το 2018. Πίσω από την παραγωγή της γείτονος Ιταλίας, ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το 2018, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατ. εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 27% του κοινοτικού δυναμικού παραγωγής σε σύγκριση με το παγωμένο έτος 2017. Η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφε... (συνέχεια)
07-11-2018
Tελικά φαίνεται ότι δεν τρώμε μόνο τούρκικα ψάρια βαπτισμένα ελληνικά, καθώς οι ελληνοποιήσεις τούρκικων προϊόντων προχωρούν ακόμη περισσότερο και σε άλλα επίκαιρα προϊόντα υψηλής ζήτησης. Είναι αλήθεια ότι το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HORTLAB του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεχόταν καθημερινά τηλεφωνήματα για ενημέρωση πάνω στις προοπτικές της καλλιέργειας της καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας, αυτό το ενδιαφέρον πήρε, τα δύο τελ... (συνέχεια)