Ανακοινώσεις

22-08-2018
Η καλλιέργεια της φουντουκιάς είναι γνωστή στην Ελλάδα από τα αρχαιότατα χρόνια. Σήμερα στη χώρα μας, η φουντουκιά καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η μεγαλύτερη έκταση βρίσκεται στη Μακεδονία.   Ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια ξηρών καρπών, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μπορεί να καταστήσει την ανάπτυξ... (συνέχεια)
21-08-2018
ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΤΙΜΗ  1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.  2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.  3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2018 ανέρχεται στα 2.897.025 ευρώ και προέρχεται από τους πόρου... (συνέχεια)
20-08-2018
Καθώς πλησιάζει η αρχή της νέας συγκομιδής της επιτραπέζιας ελιάς στις κύριες ζώνες παραγωγής στην Ανδαλουσία και την Extremadura, ο κλάδος έκανε μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με τη κατάσταση της καλλιέργειας και του καρπού.   Στην εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται κυρίως η καλή κατάσταση των ελιών, χάρη στις βροχές την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Βροχές οι οποίες δεν ωφέλησαν μόνο τα ελαιόδενδρα, τα οποία είχαν καταπονηθεί λόγω λειψυδρίας από προηγούμενες χρονιές, αλλά επίσης... (συνέχεια)
10-08-2018
Η σωστή απόρριψη των παρασιτοκτόνων που έχουν περισσέψει είναι εξίσου σημαντική με τη σωστή διάθεση και χρήση των συνταγογραφούμενων φυτοφαρμάκων. Στόχος είναι να αποφευχθεί η κακή χρήση, οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες και η γενική ανθρώπινη ασφάλεια. Τα αχρησιμοποίητα και τα εναπομείναντα παρασιτοκτόνα μπορούν μερικές φορές να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, αλλά περιστασιακά η αποθήκευση, αφού αυτά έχουν αναμιχθεί, τα καθιστά μη ... (συνέχεια)
09-08-2018
Ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ την ερχόμενη Παρασκευή 10 Αυγούστου στους δικαιούχους παραγωγούς, για ζημιές που έγιναν κυρίως το 2017, όπως μας ανέφεραν από το γραφείο του αντιπροέδρου του οργανισμού, κ. Θανάση Ζαννιά. Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αφορούν αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες, που υπέστησαν ζημιές. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πληρωμή αποζημιώσεων που είχε κάνει ο ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου. Τότε ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους δικ... (συνέχεια)
08-08-2018
Οργανικά, ανόργανα, φυσικά και πάει λέγοντας… Χαρακτηρισμοί σκευασμάτων που μπορεί να μπερδέψουν. Ποιά είναι όμως η ορθή έννοια αυτών των όρων και ποιές συνέπειες μπορεί να έχουν για τον καλλιεργητή, την επιλογή της καλλιέργειας αλλά και για το περιβάλλον; Ας ξεκινήσουμε με τον προσδιορισμό κάποιων βασικών εννοιών: ✓ Ορυκτό: Τα ανόργανα άλατα, όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το χλωριούχο, το φωσφορικό, το θειικό, κλπ. Έτσι ονομάζονται επειδή είναι (ή αρχικά) αποκτήθηκαν μ... (συνέχεια)
07-08-2018
Με τη ζήτηση για φυσική ίνα ισχυρή και τη χρηµατιστηριακή τάση να διατηρείται ανοδική, όλα δείχνουν ότι πάµε για άλλη µία χρονιά µε υψηλές τιµές στο σύσπορο. Άλλωστε και η ίδια η αγορά, αν και αρκετά νωρίς ακόµα, δείχνει τα πρώτα θετικά δείγµατα. Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), σύμφωνα με την οποία η ζήτηση βαμβακιού είναι μεγάλη, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 4% ώστε να φτάσει το υψηλότερο επίπεδο κάθε άλλης χρονιάς, που είναι ... (συνέχεια)
06-08-2018
Δυο φορές τις τελεταίες δεκαπέντε ημέρες χτυπήθηκαν οι καλλιέργειες των Σερρών από τα μπουρίνια και οι ζημιές είναι μεγάλες, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ενώ τα νερά παραμένουν ακόμα στα χωράφια. Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες σε αρκετές περιοχές του νομού είχε την ευκαιρία να δει από κοντά η υπεύθυνη του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, που εποπτεύει το νομό Σερρών, το πρωί της Παρασκευής. Όπως είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Στέργιος Λίτος, που πήγε στα χωράφια με τις χτυπημένες καλλιέργει... (συνέχεια)
04-08-2018
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για βαμβάκι τον Αύγουστο του 2018. Αυτό επισημαίνει η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC). Όπως εκτιμά η διεθνής κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με πέρσι (ποσοστό 4%) και να ξεπεράσει το επίπεδο των 27,5 εκατ. τόνων την περίοδο 2018/2019. όσον αφορά τις διεθνείς τιμές, παρά την μικρή υποχώρηση που παρουσίασαν στις αρχές Ιουλίου (92 σεντς ανά λίβρα), παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου. Η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2018/2... (συνέχεια)
03-08-2018
Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι, ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης. Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής: α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 30/8/2018. β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 1... (συνέχεια)