Ανακοινώσεις

24-11-2017
Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε για την εγκατάσταση της φυτείας.  Την ποικιλία που θα σπείρουμε, τη ποιότητακαι ποσότητα του σπόρου και την κατάσταση της σπαρτικής. Όπως έγραψα σε προηγούμενο σημείωμα η ποικιλία καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τοχρώμα και τα υαλώδη καθώς και την περιεκτικότητα σε γλουτένη. Υπάρχουν ποικιλίες περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικές. Άλλες που αδελφώνουν περισσότερο ή λιγότερο... (συνέχεια)
23-11-2017
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα, «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού», διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Δράμα.    Η ημερίδα θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), στο 5ο χλμ. Δράμας-Θεσσαλονίκης.  Εισηγητές στην ημερίδα είναι ο κ. Νικολαΐδης Αβραάμ, γεωπόνος και ο κ. Καλύβας Απόστολος, γεωπόνος ερευνητής, από το Ινστιτούτο ... (συνέχεια)
22-11-2017
Μείωση της τάξης του 1,7% καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στις αροτραίες καλλιέργειες για το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ οι καλλιέργειες κηπευτικών αυξάνονται κατά 0,4% καθώς και οι μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες κατά 0,6%, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αναλυτικότερα, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε διάφορες καλλιέργειες το 2015 σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές (2014 και 2013) καταγράφει η ετήσια γεωργική στατιστική έρευνα που έδωσε πρόσφατα στην δ... (συνέχεια)
21-11-2017
Συνέντευξη του γενικού διευθυντή του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Eλλάς, κυρίου Απόστολου Κλοντζάρη στην Αγγελική Κοτσοβού της εφημερίδας «Ναυτεμπορική». Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που διέπουν την παγκόσμια γεωργική κοινότητα είναι πολύπλοκες και συνεχώς μεταβαλλόμενες, τονίζει ο Απόστολος Κλοντζάρης, γενικός διευθυντής Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Eλλάς. Την πρόθεση της Bayer να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά τόνισε, σε συνέντευξή του στη «Ν», ο Απόστ... (συνέχεια)
20-11-2017
Οι προσβολές ευνοούνται από τις πολλές βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων. Ανθονόμος (Αnthonomus amygdali) Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μια γενεά το έτος και είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσει πάνω ή κοντά στ... (συνέχεια)
18-11-2017
H ισορροπημένη και ορθολογική λίπανση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας της καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας στον παραγωγό υψηλές αποδόσεις και ποιοτικά προϊόντα. Οι ανάγκες λίπανσης της καλλιέργειας των χειμερινών σιτηρών είναι συνάρτηση της επιδιωκόμενης απόδοσης, της επιθυμητής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, του γενότυπου (είδος και ποικιλία), των καλλιεργητικών τεχνικών και των εδαφοκλιματικών συνθηκών.  Ωστόσο, ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες, η εφ... (συνέχεια)
17-11-2017
Ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου ο διαγωνισμός DEKALB 2000 για τις υψηλότερες αποδόσεις καλαμποκιού το 2017, που διοργανώθηκε από τις εταιρίες Monsanto και Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ. Η συμμετοχή των Ελλήνων παραγωγών στον διαγωνισμό με τα υβρίδια DEKALΒ DKC6815, DKC6728, DKC6724, DKC6442 και DKC6340 ήταν μεγάλη και από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι αποδόσεις που πέτυχαν στις περιοχές και στα χωράφια που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, πλησίασαν ( > ... (συνέχεια)
16-11-2017
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και Ευρωπαίων αγροτών ξεκινούν την καλλιέργειά τους με όργωμα. Συνήθως οργώνουν σε βάθος 25 εκατοστών, αλλά πολλοί συμπατριώτες μας, πιστεύουν ότι όσο πιο βαθιά οργώνουμε τόσο καλύτερα είναι, οργώνουν σε μεγαλύτερο βάθος. Το όργωμα είναι μια αργή, απαιτητική σε ισχύ τρακτέρ, ενεργοβόρα και δαπανηρή εργασία. Στον πίνακα του κόστους του προηγουμένου σημειώματος το χρέωσα 15 €/στρ που είναι μια μέση τιμή που χρεώνουν οι επαγγελματίες με γεωργ... (συνέχεια)
15-11-2017
Η εγκατάσταση ενός οπωρώνα είναι μεγίστης σημασίας εργασία διότι απαιτείται διάθεση μεγάλου κεφαλαίου αφενός και αφετέρου επειδή ο οπωρώνας είναι πολυετής καλλιέργεια. Τυχόν λάθη στον οπωρώνα διορθώνονται δύσκολα και συνήθως με σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Για τους παραπάνω λόγους πριν την εγκατάσταση ενός οπωρώνα πρέπει να γίνει μια μελέτη και να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες για να μην αποβεί η επιχείρηση οικονομικά ασύμφορη.  Β. Πολλαπλασιαστικό υλικό Ε... (συνέχεια)