Ανακοινώσεις

27-06-2018
Αύξηση αναμένεται να υπάρξει στις εισαγωγές βάμβακος της Κίνας κατά την ερχόμενη περίοδο, κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του προϊόντος. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η Ινδία έχει υπογράψει συμβάσεις με την Κίνα για την εξαγωγή 85.000 τόνων βαμβακιού από τη νέα σοδειά. Η Κίνα αν και αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα βαμβακιού παγκοσμίως, έχει δει τις εισαγωγές της να συρρικνώνονται αισθητά (λόγω της πολιτικής που ακολουθεί για στήριξη της εγχώριας παραγωγής). Από τα 5 ... (συνέχεια)
26-06-2018
Χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.  ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ  Οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων εμφανίζει μία σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 15-20 Ιουνίου. Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας και της Νάουσας έγιναν οι υπολογισμοί των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών. ? Οι ωοτοκίες (παρου... (συνέχεια)
25-06-2018
Ένας σημαντικός άνθρωπος και μία διακεκριμένη προσωπικότητα που με τη παρουσία του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ο Φοίβος Λεγάκης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, πλήρης επιτευγμάτων και ημερών. Ένας πραγματικός οραματιστής που με τη δράση του συνετέλεσε στην εξέλιξη της γεωργίας στη χώρα μας. Ο Φοίβος Λεγάκης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, με καταγωγή  από την Κόρωνο της Νάξου. Μετά την φοίτηση του  στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήχθη το 1950  ... (συνέχεια)
23-06-2018
Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη εντόµων και προσβολών ασθενειών και μυκήτων, σε επιτραπέζια Τομάτα Υπαίθρια & Θερμοκηπίου. ΥΠΑΙΘΡΙΑ-ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ TOMATA  ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva) Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη εντόµων και προσβολών ασθενειών και μυκήτων. Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε το κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες µε τοµάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊ... (συνέχεια)
22-06-2018
Η ΕΑΑΤ εξέτασε την επιστημονική βάση για τις άδειες έκτακτης ανάγκης των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων που χορηγήθηκαν σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ το 2017. Οι εκθέσεις της ΕΑΑΤ αξιολογούν με βάση τη χώρα κατά πόσο άλλα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα νεονικοτινοειδή προϊόντα και να αξιολογήσουν τη διαθεσιμότητα μη εντομοκτόνων εναλλακτικών ουσιών. Το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν τις δραστικές ουσίες clothianidin, ... (συνέχεια)
21-06-2018
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου στην ημερίδα για την ΚΑΠ, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, προκάλεσε αίσθηση , ιδιαίτερα στους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους.   Η αναφορά του ότι τα Σ-Μ στην Αθήνα ζητούν από την ΕΒΟΛ, φέτα σε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό, χτύπησε καμπανάκι στον παριστάμενο πρόεδρο της Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα , ο οποίος την επομένη έβαλε νερό στο κρασί του, στη σύσκεψη στ... (συνέχεια)
20-06-2018
Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου |Πληροφορίες: Νίκος Ι. Μπαγκής | Παρατηρήσεις υπαίθρου : Ρ.Οικονομάκη, Σ.Λούρου, Ν.Μπαγκής, Δ.Α.Ο.Κ. Χανίων, Δίκτυο Οινοποιών Σε περίπτωση που οι έντονες καιρικές συνθήκες (τοπικές βροχές µε ισχυρούς ανέµους και πιθανές χαλαζοπτώσεις) δημιούργησαν πληγές σε σταφύλια, θα πρέπει να γίνουν ψεκασµοί το συντοµότερο δυνατό για την προστασία τους από την βοτρύτιδα. ► Σε πρώιµες επιτραπέζιες ποικιλίε... (συνέχεια)
19-06-2018
Με τροποποιητική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων, μεταξύ άλλων ως προς τα επιλέξιμα βοσκοτόπια (τα οποία διευρύνονται), το πρασίνισμα αλλά και αποφασίζεται αύξηση έως το 50% της αξίας των δικαιωμάτων που κατέχουν οι νεαροί αγρότες.   Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: Ως «μόνιμος βοσκότοπος» νοείται η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή) ή με κα... (συνέχεια)
18-06-2018
Οι πωλήσεις των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, -προστατεύονται εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες με τις οποίες υπάρχουν σχετικές συμφωνίες- ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 6% του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή πάνω από το 15% του συνόλου των τροφίμων και ποτών που εξάγει η ΕΕ σε τρίτες χώρες είναι προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη. Τέτοια προϊόντα είναι το Τσίπουρο Μακεδονίας (σ.σ. από το 2001 αναγνωρισμένο προϊό... (συνέχεια)
16-06-2018
Εμφανίστηκε στην Κρήτη τη δεκαετία του 80. Θεωρείται έντομο δευτερεύουσας σημασίας. Η μετάπτωση του σε εχθρό κύριας σημασίας οφείλεται σε διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας στο οικοσύστημα του αμπελώνα λόγω αλόγιστης χρήσης φυτοπροστατευτικών. Τζιτζικάκι (Empoasca spp) Περιγραφή - Βιολογία Προσβάλλει πολλά φυτικά είδη (πολυφάγο), αλλά δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο αμπέλι. Διαχειμάζει για μεγάλο διάστημα, σαν τέλειο έντομο, σε διάφορα φυτά (κωνοφόρα,  κυπαρίσσι,... (συνέχεια)