Ανακοινώσεις

30-06-2018
Πολλοί ιοί επηρεάζουν τις τομάτες προκαλώντας μωσαϊκά μοτίβο στα φύλλα, καρούλιασμα φύλλων, μειωμένη ανάπτυξη, καψαλισμένη εμφάνιση φύλλων ή γραμμικά μοτίβο στα φύλλα. Ποιές είναι οι περισσότερο κοινές ιολογικές ασθένειες της τοματιάς; ✔ Ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (TMV) ✔ Ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς (CMV) ✔ Ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας  (TSWV) ✔  Μωσαϊκό του πεπίνο  (PepMV) Τα συμπτώματα των ιώσεων συνήθως ε... (συνέχεια)
29-06-2018
Ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Ιουνίου, για να ολοκληρωθεί τελικά το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουνίου η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών, στο πλαίσιο της μεγάλης πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία αφορά εκκρεμότητες ενιαίας ενίσχυσης 2017 και λοιπών συνδεδεμένων του 2017, προγράμματος μικρών νησιών του Αιγαίου, εθνικό απόθεμα και λοιπά μέτρα, όπως προανήγγειλε πρώτος ο ΑγροΤύπος, εδώ και αρκετές ημέρες. Αρκετοί αγρότες ωστόσο, κυρίως βαμβακοπαραγωγοί που είχαν υποβάλλει ένσταση, όπω... (συνέχεια)
28-06-2018
Κατά 2.000 τόνους αυξήθηκαν οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ινδία στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το 72% των εισαγωγών καλύπτεται από ισπανικό ελαιόλαδο και το 26% από ιταλικό. Δυστυχώς το ελληνικό ελαιόλαδο καλύπτει μόλις το 1% των εισαγωγών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, από το 2013 έως και το 2017, οι ισπανικές εξαγωγές παρουσιάζουν αυξητική τάση, σε αντίθεση με τις ιταλικές εξαγωγές που ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ το 2017 οι Ισπαν... (συνέχεια)
27-06-2018
Αύξηση αναμένεται να υπάρξει στις εισαγωγές βάμβακος της Κίνας κατά την ερχόμενη περίοδο, κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του προϊόντος. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η Ινδία έχει υπογράψει συμβάσεις με την Κίνα για την εξαγωγή 85.000 τόνων βαμβακιού από τη νέα σοδειά. Η Κίνα αν και αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα βαμβακιού παγκοσμίως, έχει δει τις εισαγωγές της να συρρικνώνονται αισθητά (λόγω της πολιτικής που ακολουθεί για στήριξη της εγχώριας παραγωγής). Από τα 5 ... (συνέχεια)
26-06-2018
Χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.  ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ  Οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων εμφανίζει μία σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 15-20 Ιουνίου. Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας και της Νάουσας έγιναν οι υπολογισμοί των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών. ? Οι ωοτοκίες (παρου... (συνέχεια)
25-06-2018
Ένας σημαντικός άνθρωπος και μία διακεκριμένη προσωπικότητα που με τη παρουσία του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ο Φοίβος Λεγάκης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, πλήρης επιτευγμάτων και ημερών. Ένας πραγματικός οραματιστής που με τη δράση του συνετέλεσε στην εξέλιξη της γεωργίας στη χώρα μας. Ο Φοίβος Λεγάκης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, με καταγωγή  από την Κόρωνο της Νάξου. Μετά την φοίτηση του  στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήχθη το 1950  ... (συνέχεια)
23-06-2018
Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη εντόµων και προσβολών ασθενειών και μυκήτων, σε επιτραπέζια Τομάτα Υπαίθρια & Θερμοκηπίου. ΥΠΑΙΘΡΙΑ-ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ TOMATA  ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva) Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη εντόµων και προσβολών ασθενειών και μυκήτων. Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε το κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες µε τοµάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊ... (συνέχεια)
22-06-2018
Η ΕΑΑΤ εξέτασε την επιστημονική βάση για τις άδειες έκτακτης ανάγκης των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων που χορηγήθηκαν σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ το 2017. Οι εκθέσεις της ΕΑΑΤ αξιολογούν με βάση τη χώρα κατά πόσο άλλα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα νεονικοτινοειδή προϊόντα και να αξιολογήσουν τη διαθεσιμότητα μη εντομοκτόνων εναλλακτικών ουσιών. Το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν τις δραστικές ουσίες clothianidin, ... (συνέχεια)
21-06-2018
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου στην ημερίδα για την ΚΑΠ, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, προκάλεσε αίσθηση , ιδιαίτερα στους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους.   Η αναφορά του ότι τα Σ-Μ στην Αθήνα ζητούν από την ΕΒΟΛ, φέτα σε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό, χτύπησε καμπανάκι στον παριστάμενο πρόεδρο της Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα , ο οποίος την επομένη έβαλε νερό στο κρασί του, στη σύσκεψη στ... (συνέχεια)
20-06-2018
Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου |Πληροφορίες: Νίκος Ι. Μπαγκής | Παρατηρήσεις υπαίθρου : Ρ.Οικονομάκη, Σ.Λούρου, Ν.Μπαγκής, Δ.Α.Ο.Κ. Χανίων, Δίκτυο Οινοποιών Σε περίπτωση που οι έντονες καιρικές συνθήκες (τοπικές βροχές µε ισχυρούς ανέµους και πιθανές χαλαζοπτώσεις) δημιούργησαν πληγές σε σταφύλια, θα πρέπει να γίνουν ψεκασµοί το συντοµότερο δυνατό για την προστασία τους από την βοτρύτιδα. ► Σε πρώιµες επιτραπέζιες ποικιλίε... (συνέχεια)