Ανακοινώσεις

19-12-2017
Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η λίστα με τους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης, δηλαδή του Μέτρου «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», για το έτος 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Συγκεκριµένα, θα καταβληθεί συνολικά το ποσό των 239.164.239 ευρώ σε 389.107 δικαιούχους. Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπό... (συνέχεια)
18-12-2017
Από το Βόλο και συγκεκριμένα από την Αγριά Βόλου και το βήμα της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ανακοίνωσε την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.   Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 316 εκατ. ευρώ, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως με τα σχέδια βελτίωσης θα ενισχυθούν σημαντικές επενδύσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, με έμφαση στους νέους γεω... (συνέχεια)
15-12-2017
Διευκρινήσεις σχετικά με τα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές της Πέμπτης (14/12/2017) δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επισημαίνει από το αρχικό ποσό των 946,91 εκ. ευρώ τελικά πληρώθηκαν 931,06 εκ. ευρώ λόγω της παρακράτησης (ποσοστού 1,388149%) λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος. Επιπλέον, επισημαίνεται από τον Οργανισμό πληρωμ... (συνέχεια)
14-12-2017
Ειδικές αναφορές σχετικά με τον γεωργικό τομέα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο μνημόνιο που κατατέθηκε προς έγκριση – και εγκρίθηκε – στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και διέρρευσε στον ελληνικό τύπο μέσω της «Καθημερινής» χθες. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Όσον αφορά τη γεωργία, οι αρχές ακολούθησαν τη στρατηγική για τη γεωργική ανταγωνιστικότητα που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, υιοθετώντας: (i) μια Υπουργική Απόφαση για το θεσμικό πλαίσιο διευκόλυνσης της οργάνωσης των γεωργών ... (συνέχεια)
13-12-2017
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη συστήματα ελεγχόμενης κυκλοφορίας των μηχανημάτων στο χωράφι. Έχει παρατηρηθεί και μετρηθεί ότι οι κινήσεις των τρακτέρ με τα διάφορα μηχανήματα για τις καλλιεργητικές φροντίδες στη διάρκεια μιας καλλιέργειας περνούν και συμπιέζουν πάνω από το 80% του χωραφιού. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μετά από όργωμα και την κατεργασία του εδάφους το έδαφος συμπιέζεται και πάλι μέχρι την επόμενη κατεργασία του εδάφους που ίσως την... (συνέχεια)
12-12-2017
Μετά από πρωτοβουλία της τράπεζας Πειραιώς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί τα 10.200.000 ευρώ, για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η τράπεζα δέχτηκε να πληρώσει τους παραγωγούς και προχώρησε στη δέσμευση ποσοτήτων ζάχαρης σαν «εγγύηση» από τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Πλατύ. Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο τευτλοπαραγωγός κ. Παύλος Μπογιαννίδης, «κάτι αντίστοιχο έκανε και στο παρελθόν η ΑΤΕ. Εμείς βλέπουμε θετι... (συνέχεια)
11-12-2017
Ξεκίνησε η πρώτη φάση της συγκομιδής σπανακιού στον κάμπο, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα της παραγωγής. Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη και ευχή των παραγωγών είναι να μην επαναληφθούν οι περσινές κακές καιρικές συνθήκες, όταν ο παγετός αρχικά και ο χιονιάς του Ιανουαρίου εν συνεχεία έπληξε σε ποσοστό ακόμη και 50% την παραγωγή. Στον αντίποδα υπήρξαν και οι κερδισμένοι, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα η ζημιά στο σπανάκι ήταν μεγαλύτερη ... (συνέχεια)
08-12-2017
Με την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου στον Δήμο Παγγαίου, ο Δήμος μας προχωράει πλέον δυναμικά στις διαδικασίες αξιοποίησής του. Έτσι ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Α.Μ.Θ., το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, διοργανώνει ενημερωτική... (συνέχεια)
07-12-2017
Τον Δεκέμβριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιόρισε τη χρήση τριών ιδιαίτερα τοξικών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, συγκεκριμένα της ιμιδακλοπρίδης, της κλοθειανιδίνης και της θειαμεθοξάμης. Κατά την 4η επέτειο της μερικής απαγόρευσης των ουσιών αυτών, οι νέες επιστημονικές γνώσεις επιβεβαιώνουν ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν επαρκούν. Γι’ αυτό και ενώνονται περισσότερες από 80 ΜΚΟ της ΕΕ για να ζητήσουν από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ να απαγορεύσουν πλήρως τα νεονι... (συνέχεια)