Ανακοινώσεις

29-05-2018
Αρκούσε μια ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι «φέτος υπάρχει καλή ανθοφορία» για να επικρατήσει «πανικός» στη διεθνή αγορά ελαιολάδου και να ξεκινήσει μια πτώση των τιμών παραγωγού σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες και στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται (εν αναμονή της νέας ανακοίνωσης των Ισπανών για την φετινή καρπόδεση) χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει.   Έτσι οι Ιταλοί έμποροι φοβούμενοι ότι η επερχόμενη ισπανική παραγωγή θα είναι μεγάλη έχουν «παγώσε... (συνέχεια)
25-05-2018
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020 ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υπεγράφη 1η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης των Υπομέτρων 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 -16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή» του Μέτρου 16 «Συνεργα... (συνέχεια)
23-05-2018
Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων. Οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Plasmopara viticola Berk. & Curt., Berl. & De Toni) ►Αρχικά συμπτώματα μολύνσεων («λαδιές») εμφανίστηκαν σποραδικά σε εστίες. Περισσότερα και εντονότερα συμπτώματα προβλέπεται να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες. ► Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητ... (συνέχεια)
17-05-2018
Οι καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσµών εχθρών και την εξάπλωση ασθενειών στα Πυρηνόκαρπα. ΕΝΤΟΜΑ ΑΝΑΡΣΙΑ - ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ) Στο δίκτυο των φεροµονικών παγίδων παρατηρείται γενικά µία µικρή αύξηση των συλλήψεων ακµαίων ανάρσιας. Η συλλήψεις των ακµαίων του εντόµου γραφολίθα συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές, αλλά µε µικρούς πληθυσµούς. Για την προστασία της νεαρής βλάστησης και κυρίως των καρπών από τις προνύµφε... (συνέχεια)
16-05-2018
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για τα προϊόντα αναφέρουν τα εξής: Σιτάρι: Η παγκόσμια προμήθεια σιταριού για το 2018-2019 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μηδαμινά αφού τα υψηλά αρχικά αποθέματα ισοσταθμίζονται μερικώς από την μείωση της παραγωγής που συνέβη την προηγούμενη χρονιά. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού υπολογίζεται στους 747,8 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 10,6 εκατ. τόνους σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Αυτή η διαφορά από έτος σε έτος συνδέεται με την μείωση της παραγωγής στη Ρωσία κατά 13,0 ... (συνέχεια)
15-05-2018
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ηµερών (έντονες βροχοπτώσεις) ευνόησαν την διασπορά του παθογόνου στους Αµυγδαλεώνες των Νοµών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. ΦΩΜΟΨΗ Η ΕΛΚΟΣ ΚΛΑ∆ΙΣΚΩΝ Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) Συνεχίζεται η παρουσία της Φώµοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αµυγδαλιές.  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλµών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές ... (συνέχεια)
14-05-2018
Η σχέση μεταξύ των δικτύων διανομής και των ελαιοπαραγωγών είναι εξαιρετικά άνιση, κάτι το οποίο απεικονίζεται και από το πολύ μικρό περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς. Αυτό οφείλεται κυρίως στον κατακερματισμό του κλάδου και στη συνακόλουθη δυσανάλογη διαπραγματευτική ισχύ των μεγάλων λιανοπωλητών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για την αντιστροφή αυτής της εικόνας, απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών και ... (συνέχεια)
12-05-2018
Ευφυής γεωργία: Πρώτη εθνική υποδομή στην Ευρώπη.   Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έθεσε, σε δημόσια διαβούλευση το ακόλουθο ψηφιακό έργο: Η διαβούλευση θα διεξαχθεί, για 15 ημέρες, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.promitheus.gov.gr.   (συνέχεια)
11-05-2018
Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται εμφάνιση του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας. Περονόσπορος (Phytopthora infestans – Peronospora parasitica) Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψ... (συνέχεια)
09-05-2018
Την πρόθεσή του να δημιουργήσει συμμαχία κρατών προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές κατά 5% της χρηματοδότησης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που προβλέπεται στην πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας. «Το ίδιο ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια της τελευταίας πρότασης για τον προϋπολογισμό», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν μπορούμε να πάμε από 408 δισεκατομμύρια ευρώ σε 364 δις… Δεν είναι σωστό τη στιγμή που ζητά... (συνέχεια)