Ανακοινώσεις

02-12-2017
Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών στα Μηλοειδή. ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ  (Phytophthora spp.) Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. ►  Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδ... (συνέχεια)
01-12-2017
Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών στα Πυρηνόκαρπα ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.) ► Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. ►  Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού ... (συνέχεια)
30-11-2017
Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου η υπουργική απόφαση που περιέχει τις διατάξεις της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης δύο δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ειδικότερα, η μία δράση (4.1.1) αφορά την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης», ενώ η δεύτερη (4.1.3) την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος». Η προκήρυξη των ... (συνέχεια)
29-11-2017
Η λίπανση του σκληρού σίτου είναι μια δύσκολη και υψηλού κόστους εργασία. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε 100 κιλά σιταριού που παράγουμε αφαιρούν από το χωράφι περίπου 3 κιλά άζωτό. Προφανώς αυτό πρέπει να είναι διαθέσιμο στο έδαφος για να έχουμε την παραγωγή που θέλουμε. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι από το άζωτο που προσθέτουμε στο έδαφος μόνο το 65% αξιοποιείται από τα φυτά ενώ το υπόλοιπο χάνεται είτε στην ατμόσφαιρα είτε με βαθιά διήθηση στο υπέδαφος. Επομέ... (συνέχεια)
28-11-2017
Σε λειτουργία είναι από το μεσημέρι της Κυριακής (26 Νοεμβρίου) η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης (12 Δεκεμβρίου). Οι δικαιούχοι, για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα το οποίο είναι ανάλογο του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, του εισοδήματος και περιουσιακών του στοιχείων θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση. Πολλοί αγρότες όμως δεν αναμένεται να είναι δικ... (συνέχεια)
27-11-2017
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα "Νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία", θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη! Η ομιλία αφορά παραγωγούς, γεωτεχνικούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Υπεύθυνος οργάνωσης: Θ. Σωτηρόπουλος ( 2332041548, thosotir@otenet.gr ) (συνέχεια)
25-11-2017
Ο ρόλος του ριζικού συστήματος ενός δένδρου είναι η στήριξη και η μεταφορά νερού και ιχνοστοιχείων από το έδαφος στην κόμη καθώς και η αποθήκευση των αποθεμάτων τροφής. Με την πάροδο όμως του χρόνου, όσο το δέντρο αναπτύσσεται, το ριζικό του σύστημα πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι ένα πλέγμα από ρίζες ικανές να απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται από το έδαφος. Στην φύση το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται ανάλογα με τις ανάγκες ... (συνέχεια)
24-11-2017
Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε για την εγκατάσταση της φυτείας.  Την ποικιλία που θα σπείρουμε, τη ποιότητακαι ποσότητα του σπόρου και την κατάσταση της σπαρτικής. Όπως έγραψα σε προηγούμενο σημείωμα η ποικιλία καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τοχρώμα και τα υαλώδη καθώς και την περιεκτικότητα σε γλουτένη. Υπάρχουν ποικιλίες περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικές. Άλλες που αδελφώνουν περισσότερο ή λιγότερο... (συνέχεια)
23-11-2017
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα, «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού», διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Δράμα.    Η ημερίδα θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), στο 5ο χλμ. Δράμας-Θεσσαλονίκης.  Εισηγητές στην ημερίδα είναι ο κ. Νικολαΐδης Αβραάμ, γεωπόνος και ο κ. Καλύβας Απόστολος, γεωπόνος ερευνητής, από το Ινστιτούτο ... (συνέχεια)