Ανακοινώσεις

23-01-2018
Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.   Αξιοποίηση υδάτινων πόρων Οι αισθητήρες, οι οποίοι εφάπτονται πάνω στο φυτό, έχουν δοκιμαστεί σε δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν τη δυνατότητα να μετρού... (συνέχεια)
22-01-2018
Το ελαιόλαδο μετά το πέρασμά του από τους διαχωριστήρες του ελαιουργείου περιέχει διάφορες ουσίες (ξένες ύλες και υγρασία), που κατακάθονται με τον καιρό στα δοχεία αποθήκευσης. Είναι οι κοινώς γνωστές μούργες. Το ελαιόλαδο πρέπει να απαλλαγεί απ’ αυτήν τη μούργα, όσο μικρή κι αν είναι η ποσότητά της γιατί γίνονται ζυμώσεις και μεταδίδουν άσχημη μυρωδιά στο ελαιόλαδο, και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Περισσότερο, όμως επικίνδυνες είναι οι πρωτεϊνικές ουσίες γιατί με την αποσύνθεσή ... (συνέχεια)
20-01-2018
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες η ημερίδα Φυτοπροστασίας Καλαμποκιού που διοργάνωσε η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ στις 16 Ιανουαρίου, εστιάζοντας στα σημαντικότερα προβλήματα εντόμων και μυκήτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή το 2017. Οι ομιλητές και η θεματολογία ήταν: ✔ Δρ. Γεώργιος Μπρούφας, Αν. Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.  Βιολογία, γεωγραφική εξάπλωση του εντόμου Diabrotica virgifera, Ολοκληρωμένη Διαχεί... (συνέχεια)
19-01-2018
Οι αγρότες που το 2016 έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν το εν λόγω έτος, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών. Η εν λόγω διευκρίνιση παρέχεται, μεταξύ άλλων, από σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ.1010/2018, της 16ης Ιανουαρίου 2018) σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Αυτό προκύπτει από το νομικό πλαίσιο βάσει του... (συνέχεια)
18-01-2018
Η συμπεριφορά ενός πολύπλοκου οργανισμού, όπως είναι ένα οπωροφόρο δέντρο, εξαρτάται από τη γενετική του σύσταση, τις καλλιεργητικές φροντίδες και το περιβάλλον.  Ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή αλλά, πολύ συχνά, και στο φυτικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος για περισσότερα του ενός έτη. Ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα, πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες και, πάνω από όλα, παγετούς είναι συνηθισμένες και τόσο εκτεταμένες... (συνέχεια)
17-01-2018
Η επιλογή του κατάλληλου για το έδαφος και την καλλιέργεια λιπάσματος αλλά και ο έλεγχος των ποσοτήτων που προστίθενται κάθε φορά, καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος εφαρμογής τους είναι οι κρίσιμοι παράμετροι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ορθής λίπανσης από τον παραγωγό. Για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στις καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου, ροδιάς, εσπεριδοειδών, καλαμποκιού, στέβιας, πατάτας, τομάτας, καπνού, βάμβακος, μηλιάς, ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, ακτινιδιάς, μηδικής, ρυζιού, κρ... (συνέχεια)
16-01-2018
Χωρίς σημαντική αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ή αν δεν αλλάξει ριζικά η διατροφή των ανθρώπων θα είναι αδύνατον να τραφεί ο πλανήτης το 2050 με αποκλειστικά βιολογικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές βασίζουν τους υπολογισμούς τους εκτιμώντας ότι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων θα ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια και θα απαιτείται να αυξηθεί κατά 50% η αγροτική παραγωγή για να τραφούν όλοι. Σύμφω... (συνέχεια)
15-01-2018
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα, «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού», διοργανώνουν το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ και η ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, στις Σέρρες.   Η ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 17:30, στην Αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών (Π. Κωστοπούλου 2). Εισηγητής στην ημερίδα θα είναι ο κ. Νικολαΐδης Αβραάμ, γεωπόνος, πρώην στέλεχος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Το σουσάμι μπορεί να αποτελέσει μ... (συνέχεια)
13-01-2018
Η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ διοργανώνει 2 ημερίδες με θέμα την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ σε Σέρρες και Kαβάλα. Ημερίδα Σέρρες Η 1η ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/01/2018 στις Σέρρες και ώρα 17.00 στο ξενοδοχείο ΕΛΠΙΔΑ Resort Ημερίδα Kαβάλα Η 2η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23/01/2018 στην Ελευθερούπολη Kαβάλας και ώρα 17.00 στο Αμφιθέατρο Δήμου Παγγαίου Η πρόσκληση απευθύνεται σε: ► Παραγωγο... (συνέχεια)
12-01-2018
Kατά το προηγούμενο έτος σε πενήντα μία (51) υποθέσεις εισαγωγής, κατοχής, διακίνησης και χρήσης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά πλέον των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.075 €). Η παραβατικότητα των παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων παρουσιάζει έξαρση και για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται η εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων.  Είναι συχνά τα περιστατικά όπου τα παράνομα φυτοφάρμακα αποκαλύπτονται από ελέγχους ... (συνέχεια)