Ανακοινώσεις

30-03-2019
Η συνολική παραγωγή σιτηρών κατά την επερχόμενη περίοδο 2019/20 αναμένεται να ανακάμψει κατά 50 εκατ. τόνους, ωστόσο τα τελικά αποθέματα θα μειωθούν κατά 28 εκατ. τόνους, αφού η κατανάλωση θα βρεθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2204 εκατ. τόνων όταν φέτος η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 2153 εκατ. τόνους. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την νέα έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) για τον μήνα Μάρτιο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται το ευοίωνο εμπορικό κλίμα στον κλάδο των σιτηρών για την καλ... (συνέχεια)
29-03-2019
Η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει το 20ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο στο Αγρίνιο στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2019 στην αίθουσα του Κινηματογράφου «Άνεσις». Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προφορικά πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες αλλά και γραπτές ανακοινώσεις (posters) που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας της Ζιζανιολογίας. Επίσης, θα πραγµατοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις σε επίκαιρα σηµαντικά προβλήµατα της Ζιζανιολογία... (συνέχεια)
27-03-2019
Η διαχείριση της σεπτορίωσης έχει γίνει μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της απόκτησης καλών επιπέδων ελέγχου χωρίς να πιέζεται ο πληθυσμός των παθογόνων παραγόντων προς την αντίσταση στα εφαρμοζόμενα μυκητοκτόνα. Μάλλον διανύουμε μια εποχή αλλαγών… Το παθογόνο Septoria tritici, είναι ένα από τα μεγαλύτερά προβλήματα της καλλιέργειας του σίτου και οι απώλειες που προκαλεί μπορούν να φτάσουν σε αρκετά υψηλά ποσοστά. Παρόλο που η αντίσταση των ποικιλιών του σιταριού στην ασθένε... (συνέχεια)
26-03-2019
Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου παραμένει, παρά τις θετικές εξελίξεις, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, με το μισό μάλιστα από το συνολικό να καλύπτεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Copa Cogeca, Pekka Pesonen, μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με θέμα "Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη". Ο γενικός γραμματέας της "ενωμένης... (συνέχεια)
24-03-2019
Τεχνικό δελτίο για όλες τις περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.  ΜΟΝΙΛΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)  Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμ... (συνέχεια)
22-03-2019
Το FiberPro2 είναι ένα πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης και ιχνηλασιμότητας του τελικού προϊόντος, δηλαδή της ίνας του βαμβακιού. Έχει στόχο να αναδείξει το διαφοροποιημένο προϊόν που παράγεται από τις ποικιλίεςDELTAPINE σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής & Ολοκληρωμένης διαχείρισης. Oι παραγωγοί που συμμετέχουν στο FiberPro2 μπορούν να πιστοποιηθούν κατά AGRO 2.1 & 2.2 αν το επιθυμούν. ... (συνέχεια)
21-03-2019
 Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team Το κάλιο αποτελεί ένα από τα τρία βασικά στοιχεία θρέψης των φυτών. Είναι ένα στοιχείο που εμπλέκεται σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες του φυτού οι οποίες συνδέονται με την εξέλιξη των ασθενειών στα φυτά. Πρόκειται στην ουσία για έναν κινητό ρυθμιστή της ενζυμικής δραστηριότητας. Η σωστή και επαρκής καλιούχος θρέψη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τις καλλιέργειες να ανέχονται τις προσβολές από τους νηματώδεις με αποτέλ... (συνέχεια)
20-03-2019
Το έντομο Κόσσος, είναι ένα θηριώδες λεπιδόπτερο, από τα μεγαλύτερα στον ελληνικό χώρο. Ανήκει στο είδος Cossus cossus (L.) (Lepidoptera: Cossidae). Η προνύμφη του εντόμου προσβάλει τους κορμούς των δένδρων και προκαλεί αρχικά καχεξία, χλώρωση, μικροφυλλία και τελικά ξήρανση του φυτού.  Το εύρος των ξενιστών είναι μεγάλο καθώς προσβάλει τις πιο σημαντικές δενδροκομικές καλλιέργειες της χώρας, όπως την ελιά, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τ... (συνέχεια)
19-03-2019
Στο Ν.4036/2012 σχετικά με τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και την ορθολογική χρήση τους, προβλέπεται μεταξύ των άλλων και η θέσπιση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Στα πλαίσια των παραπάνω κατευθύνσεων, εκδόθηκαν οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τα παρακάτω: 1. Χρήση των γεωργικών φαρμάκων Τα γεωργικά ... (συνέχεια)