Ανακοινώσεις

18-09-2019
Μία σωστή δειγματοληψία πρέπει να ικανοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια ως προς το χρόνο, τη θέση, το βάθος του εδάφους και τον αριθμό των δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται από κάθε αγρό (Ferry and Murphy, 2013): Χρόνος δειγματοληψίας: ► Για πολυετείς καλλιέργειες πρέπει να γίνεται δειγματοληψία πριν την εγκατάσταση προκειμένου να προσδιορισθούν οι ενδεχόμενες απαιτούμενες βελτιώσεις και εμπλουτισμός με θρεπτικά στοιχεία. ► Για ετήσιες καλλιέργειες δειγματοληψία π... (συνέχεια)
17-09-2019
Ως γνωστόν, ο πλανήτης μας εκπέμπει εδώ και αρκετά χρόνια SOS όσον αφορά τα χρήσιμα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους υδατικά του αποθέματα, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή. Οι αναλυτές επιστήμονες μας δίνουν πολλές και αντικρουόμενες μερικές φορές επεξηγήσεις για τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, από αμιγώς ανθρωπογενείς αιτίες έως φυσικές διεργασίες του πλανήτη ή συνδυασμό των προηγούμενων. Κύρια όμως αιτία για τη μείωση των υφιστάμενων υδατικών αποθεμάτων είναι η... (συνέχεια)
16-09-2019
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης είναι από 20/09/2019 έως 19/12/2019 και δικαιούχοι είναι αγρότες, φυσικό πρόσωπο, Νομικό Πρόσωπο, Συλλογικοί φορείς.  Η αίτηση στήριξης αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους.  α) Κρέας - πουλερικά - κουνέλια β) Γάλα γ) Αυγά δ) Σηροτροφία - μελισσοκομία - σαλιγκαροτροφία - διάφορα Ζώα ε) Ζωοτροφές στ) Δημητριακά ζ) Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων) η) Οίνος θ... (συνέχεια)
14-09-2019
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση δύο φυτοπροστατευτικών ουσιών (εντομοκτόνα). Πρόκειται για τις δραστικές ουσίες: sulfoxaflor και flupyradifurone. Όπως υποστηρίζει, «οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες έχουν δράση αντίστοιχη με τη δράση των νεονικοτινοειδών και δημιουργούν πρόβλημα στους επικονιαστές (μέλισσες) και στα οικοσυστήματα». Μάλιστα έχει φέρει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμο με το οποίο σχεδιάζει την απαγόρευση και των δύο ουσιών μέχρι... (συνέχεια)
13-09-2019
Ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.  Η αποφύλλωση είναι μια απαραίτητη επέμβαση, προκειμένου να επιταχύνουμε το άνοιγμα, να πετύχουμε καλή συγκομιδή, αλλά και καλή ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού. Επίσης, μόνο αποφυλλωμένο (και στεγνό) βαμβάκι, μπορεί να αποθηκευτεί. Χρόνος εφαρμογής Τα αποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον, το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμ... (συνέχεια)
12-09-2019
Με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να γράφει περί τα 60 σεντς η λίμπρα, γίνεται φανερό ότι οι τιμές στο σύσπορο του οποίου η συγκομιδή αρχίζει την άλλη εβδομάδα, δεν μπορούν να βλέπουν πολύ ψηλά. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και οι εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου για να διασφαλίσουν άθικτη τη δική τους συμμετοχή στην αλυσίδα του προϊόντος. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι η στάση τους ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι τα μέτρα... (συνέχεια)
10-09-2019
Προκειμένου να αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ισχύουν τα κατωτέρω: Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 749,38 ευρώ ανά εκτάριο εφ' όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.... (συνέχεια)
09-09-2019
Την μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία μέχρι σήμερα για την φύτευση  50 εκατομμυρίων δέντρων σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2025 στο πλαίσιο προσπάθειας προώθησης της αειφορίας, ανακοίνωσε σήμερα η Timberland. Η δέσμευση της εταιρείας αφορά σ’ ένα μεγάλο σχέδιο με το μήνυμα, Nature Needs Heroes (Η Φύση Χρειάζεται Ήρωες). Η εκστρατεία αποτίει φόρο τιμής σε 12 «οικο-ήρωες» οι οποίοι εργάζονται για μακροχρόνια θετική αλλαγή για το περιβάλλον και τις κοινότητές τους. Οι πρωταγωνιστές της κα... (συνέχεια)
07-09-2019
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAO) εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια τόνους φτάνοντας τους 2.708 εκατομμύρια τόνους, 2,1% πάνω από το 2018.  Οι εκτιμήσεις αντανακλούν κυρίως τις προσδοκίες για την παραγωγή αραβοσίτου στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο FAO μείωσε την εκτίμησή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2019 λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας των καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ε... (συνέχεια)
06-09-2019
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ).   Μία νέα περίοδος δημιουργίας για τους Έλληνες αγρότες ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεσημέρι της Πέμπτης (5/9/2019). Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στη... (συνέχεια)