Ανακοινώσεις

06-12-2017
Σημαντικό μέρος του κόστους είναι η λίπανση. Μπορεί η εφαρμογή διαφορετικών δόσεων λιπάσματος σε διαφορετικά σημεία του χωραφιού σύμφωνα με τις ανάγκες των φυτών να μειώσει τις εφαρμοζόμενες ποσότητες και το κόστος παραγωγής αντίστοιχα; Ας δούμε την Εικόνα 1 που απεικονίζει ένα χωράφι 50 στρεμμάτων και την περιεκτικότητα του εδάφους σε φωσφόρο. Εικόνα 1: Περιεκτικότητα εδάφους σε φωσφόρο σε ένα χωράφι 50 στρεμμάτων στην Καρδίτσα Είναι προφανές ότι το βόρειο τμή... (συνέχεια)
05-12-2017
Ειδικό σχέδιο εφαρμογής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ ή ΚΑΠ) θα υποβάλει κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά για έγκριση στην Κομισιόν, στο οποίο θα συμπεριλάβει εργαλεία και μέτρα που θα προσιδιάζουν στις περιφερειακές και τοπικές ανάγκες της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, τον αριθμό των δέντρων που θα πρέπει να έχει ένα χωράφι για να είναι επιλέξιμο για επιδότηση, θα το αποφασίζει το κράτος μέλος και όχι οι Βρυξέλλες. Τα παραπάνω ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες ο Επίτροπο... (συνέχεια)
04-12-2017
Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διαφάνειας που θα παρέχει στους καταναλωτές της ΕΕ άμεση πρόσβαση στα δεδομένα για την ασφάλεια των προϊόντων ξεκινά η γερμανική Bayer την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα.   Η πρόσφατη επανέγκριση της άδειας της γλυφοσάτης έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη. Η έλλειψη πρόσβασης σε επιστημονικές μελέτες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους υπεύθυνους χά... (συνέχεια)
02-12-2017
Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών στα Μηλοειδή. ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ  (Phytophthora spp.) Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. ►  Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδ... (συνέχεια)
01-12-2017
Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών στα Πυρηνόκαρπα ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.) ► Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. ►  Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού ... (συνέχεια)
30-11-2017
Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου η υπουργική απόφαση που περιέχει τις διατάξεις της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης δύο δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ειδικότερα, η μία δράση (4.1.1) αφορά την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης», ενώ η δεύτερη (4.1.3) την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος». Η προκήρυξη των ... (συνέχεια)
29-11-2017
Η λίπανση του σκληρού σίτου είναι μια δύσκολη και υψηλού κόστους εργασία. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε 100 κιλά σιταριού που παράγουμε αφαιρούν από το χωράφι περίπου 3 κιλά άζωτό. Προφανώς αυτό πρέπει να είναι διαθέσιμο στο έδαφος για να έχουμε την παραγωγή που θέλουμε. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι από το άζωτο που προσθέτουμε στο έδαφος μόνο το 65% αξιοποιείται από τα φυτά ενώ το υπόλοιπο χάνεται είτε στην ατμόσφαιρα είτε με βαθιά διήθηση στο υπέδαφος. Επομέ... (συνέχεια)
28-11-2017
Σε λειτουργία είναι από το μεσημέρι της Κυριακής (26 Νοεμβρίου) η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης (12 Δεκεμβρίου). Οι δικαιούχοι, για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα το οποίο είναι ανάλογο του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, του εισοδήματος και περιουσιακών του στοιχείων θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση. Πολλοί αγρότες όμως δεν αναμένεται να είναι δικ... (συνέχεια)
27-11-2017
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα "Νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία", θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη! Η ομιλία αφορά παραγωγούς, γεωτεχνικούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Υπεύθυνος οργάνωσης: Θ. Σωτηρόπουλος ( 2332041548, thosotir@otenet.gr ) (συνέχεια)
25-11-2017
Ο ρόλος του ριζικού συστήματος ενός δένδρου είναι η στήριξη και η μεταφορά νερού και ιχνοστοιχείων από το έδαφος στην κόμη καθώς και η αποθήκευση των αποθεμάτων τροφής. Με την πάροδο όμως του χρόνου, όσο το δέντρο αναπτύσσεται, το ριζικό του σύστημα πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι ένα πλέγμα από ρίζες ικανές να απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται από το έδαφος. Στην φύση το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται ανάλογα με τις ανάγκες ... (συνέχεια)