Ανακοινώσεις

31-01-2018
Η 27η Έκθεση AGROTICA, πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 1-4 Φεβρουαρίου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης του Αγροτικού κόσμου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολοκλητη τη Νοτιονανατολική Ευρώπη. Την έκθεση πλαισιώνουν πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων καλύπτωντας μια τεράστια γκάμα θεμάτων που αφορούν στον Αγροτικό τομέα. Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων από 01 έως 04 Φεβρουαρίου 2018,... (συνέχεια)
30-01-2018
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πληγών, σχισιμάτων αλλά και αποκολλήσεων του φλοιού σε βλαστούς, βραχίονες και κορμούς. Οι ζημιές αυτές και κυρίως η δημιουργία πληγών και ανοιγμάτων μπορούν να αποτελέσουν σημεία εισόδου βακτηρίων στα δένδρα. Η μόλυνση γίνεται από αυτές τις πληγές μόλις ανέβει η θερμοκρασία, (ελάχιστη θερμοκρασία για μόλυνση 5-10οC, με άριστη τους 21-24οC και μέγιστη τους 32οC.) Η βροχή και ο ... (συνέχεια)
29-01-2018
Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις. Αυτά τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων, έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα  των ασθενειών(μυκητολογικές, βακτηριολογικές), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισηαυτ... (συνέχεια)
27-01-2018
Καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση μολυσμάτων και την προστασία του Αμπελιού. Ασθένειες του Ξύλου Οι ασθένειες του ξύλου (ίσκα-ευτυπίωση-φόμοψη) υπάρχουν σε πολλά αμπέλια της Κρήτης. Ζημιές Η εξέλιξη τους είναι αργή αλλά σταθερή. Σταδιακά και μακροχρόνια μειώνουν τις αποδόσεις και μικραίνει η παραγωγική ζωή του αμπελιού. Συμπτώματα αυτή την περίοδο: ► Ίσκα - Ευτυπίωση: Εμφανίζονται μη φυσιολογικοί μεταχρωματισμοί του ξύλου σε τομές του κλαδέματος  ►&... (συνέχεια)
26-01-2018
Σημαντικές επιβαρύνσεις από φόρους και εισφορές έρχονται να επιβαρύνουν φέτος χιλιάδες νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ενισχύουν τις ετήσιες αποδοχές τους εισπράττοντας εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα. Οι συνταξιούχοι που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν πέρυσι αγροτικό εισόδημα, π.χ. από πώληση ελαιολάδου ή πορτοκαλιών, κινδυνεύουν, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς: • Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική,... (συνέχεια)
25-01-2018
Επιστήμονες δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κατάλογο (άτλαντα) των συχνότερων μικροοργανισμών, ο οποίος αποκαλύπτει ότι σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 500 τα πιο κοινά βακτήρια- κλειδιά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο χώμα. Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλή τον Μάνουελ Ντελγάδο-Μπακουερίζο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science, συνέλλεξαν δείγματα χώματος από 237 τοποθεσίες σε 18 χώρες έξι ηπείρων, καλύπτοντας τη μεγαλύτερη δυνα... (συνέχεια)
23-01-2018
Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.   Αξιοποίηση υδάτινων πόρων Οι αισθητήρες, οι οποίοι εφάπτονται πάνω στο φυτό, έχουν δοκιμαστεί σε δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν τη δυνατότητα να μετρού... (συνέχεια)
22-01-2018
Το ελαιόλαδο μετά το πέρασμά του από τους διαχωριστήρες του ελαιουργείου περιέχει διάφορες ουσίες (ξένες ύλες και υγρασία), που κατακάθονται με τον καιρό στα δοχεία αποθήκευσης. Είναι οι κοινώς γνωστές μούργες. Το ελαιόλαδο πρέπει να απαλλαγεί απ’ αυτήν τη μούργα, όσο μικρή κι αν είναι η ποσότητά της γιατί γίνονται ζυμώσεις και μεταδίδουν άσχημη μυρωδιά στο ελαιόλαδο, και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Περισσότερο, όμως επικίνδυνες είναι οι πρωτεϊνικές ουσίες γιατί με την αποσύνθεσή ... (συνέχεια)
20-01-2018
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες η ημερίδα Φυτοπροστασίας Καλαμποκιού που διοργάνωσε η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ στις 16 Ιανουαρίου, εστιάζοντας στα σημαντικότερα προβλήματα εντόμων και μυκήτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή το 2017. Οι ομιλητές και η θεματολογία ήταν: ✔ Δρ. Γεώργιος Μπρούφας, Αν. Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.  Βιολογία, γεωγραφική εξάπλωση του εντόμου Diabrotica virgifera, Ολοκληρωμένη Διαχεί... (συνέχεια)
19-01-2018
Οι αγρότες που το 2016 έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν το εν λόγω έτος, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών. Η εν λόγω διευκρίνιση παρέχεται, μεταξύ άλλων, από σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ.1010/2018, της 16ης Ιανουαρίου 2018) σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Αυτό προκύπτει από το νομικό πλαίσιο βάσει του... (συνέχεια)