Ανακοινώσεις

10-07-2017
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία). Με την παρούσα πρόσκληση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους τόσο στο πλαίσιο επιλογής της περιοχής εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, καθώς και του τοπικού εταιρικού σχήματος και της Ομάδας Τοπικής Δ... (συνέχεια)
08-07-2017
"Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την Ένωση να πράξει περισσότερα. Σε μια περίοδο που η ΕΕ δραστηριοποιείται περισσότερο από ποτέ για την προστασία, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των πολιτών της, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους", αναφέρει σε δελτίο τύπου της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για το μέλλον της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών πολιτικών στην εποχή μετά το 2020 και με βλέμμα στραμμένο στις συζητήσεις για το Brexit. Στις 28 Ιουνίου δόθηκε στη δη... (συνέχεια)
07-07-2017
Την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών πήρε η 1η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου προστέθηκε νέο Μέτρο με πριμ για μετακινούμενους κτηνοτρόφους, γίνονται προσαρμογές στα Μέτρα της Απονιτροποίησης με την προσθήκη του ηλίανθου και οριστικοποιήθηκαν τα πριμ για τα νέα προϊόντα στη Βιολογική Γεωργία. Αναλυτικότερα, οι κύριες αλλαγές που εγκρίθηκαν για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο είναι: • Μέτρο 10.1.4 Απονιτροποίηση: Εισαγωγή της καλλιέργειας ηλίανθου στη δράση «αµειψισπο... (συνέχεια)
06-07-2017
Η έρευνα πάνω στη φυτοπροστασία των καλλιεργούμενων ειδών έχει κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και οι εμπλεκόμενοι Επιστήμονες δηλώνουν με τολμηρή σιγουριά: “Δεν απέχει πολύ από το σήμερα η κατάργηση των ψεκασμών στους αγρούς”!!! Βιοπροστασία με τη βοήθεια βομβίνων και μελισσών Η Βέλγικη ιδιωτική εταιρεία Biobest, πατεντάρισε τη μεθοδολογία "Flying Doctors” ή “Ιπτάμενοι Γιατροί" επί το ελληνικότερο. Η ιδέα είναι απλή: Οι μέλισσες και οι βομβίνοι π... (συνέχεια)
05-07-2017
Υποχρεωτική η σύναψη σύμβασης με γεωπόνο έως 31 Ιουλίου, με ελάχιστη διάρκεια 12 μήνες. Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην υποχρέωση των δικαιούχων να συνάψουν νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο, ο οποίος υπάγεται στους κλάδους ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας. Οι δικαιούχοι οφείλουν, κατ’ έτος, να καλύπτονται ... (συνέχεια)
04-07-2017
Συστάσεις γεωπόνων για συχνή και προσεκτική επιθεώρηση των ελαιώνων, ώστε να διαπιστωθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι προσβολές στα ελαιόδεντρα. ΡΥΓΧΙΤΗΣ (Rhynchites Cribripennis Desbrochers) Έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρυγχίτη τοπικά σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας Τα ακμαία άτομα του ρυγχίτη τόσο κατά την διατροφή τους όσον και κατά την ωοτοκία τους σχηματίζουν στην επιφάνεια των καρπών τρύπες με το ρύγχος τους, οι οποίες έχουν μορφή κρατήρα και οι προσβεβ... (συνέχεια)
03-07-2017
Φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόροι και βολβοί, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές -με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα βάσει της δασμολογικής τους κλάσης- αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή) επέστρεψαν από 1ης Ιουλίου 2017, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 13%, αντί για 24%.   Στις υπηρεσίες προστέθηκε στο παράρτημα και κατά συνέπεια υπάγεται από 1.7.2017 στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. &nb... (συνέχεια)
01-07-2017
Με δεδοµένη την ποιοτική δυσκολία της φετινής ελληνικής σοδειάς, τα καλά σιτάρια θα µείνουν στη χώρα και θα πληρωθούν πιο ψηλά από τους τοπικούς µύλους που τα χρειάζονται, όπως αναφέρουν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς. Ουσιαστικά, όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης καλών ποιοτήτων έχουν τις προϋποθέσεις αγρότερα µέσα στη σεζόν για σηµαντικά βελτιωµένες τιµές από τα 20-21 λεπτά το κιλό που ακούγονται τώρα στην εγχώρια αγορά.     Για την ώρα αδρανές µένει το εµπορικό τοπίο... (συνέχεια)
30-06-2017
Στις περισσότερες περιοχές η καλλιέργεια του αραβόσιτου βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης. Διαπιστώσεις: Από επιτόπιες παρατηρήσεις στο δίκτυο των παγίδων αλλά και σε αγρούς αραβόσιτου, διαπιστώνεται ότι: 1. Στους ν. Δράμας και Καβάλας οι περιοχές όπου εντοπίζεται έντονη προσβολή στις καλλιέργειες του αραβόσιτου, απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί: Οι περιοχές αυτές καλύπτουν τα αγροκτήματα στα εξωχώραφα των τενάγων Φιλίππων και συγκεκριμένα της Αγί... (συνέχεια)