Ανακοινώσεις

07-02-2018
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη παθογόνων και την πραγµατοποίηση µολύνσεων. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ (Cycloconium oleaginum) ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας του Περιφερειακού κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα του παθογόνου στα φύλλα και τους µικρούς βλαστούς των ελαιοδέντρων είναι ενεργός. Η ένταση της ασθένειας σε µία π... (συνέχεια)
06-02-2018
«Η Αλβανία έχει τη δυναµική να γίνει η επόµενη Ελλάδα ή Ιταλία» είναι ο τίτλος µε τον οποίο ξεκινά ένα ενδιαφέρον άρθρο για την «άνθηση» του αγροτικού τοµέα, και συγκεκριµένα του κλάδου των οπωροκηπευτικών στην Αλβανία, από την έγκυρη ιστοσελίδα Fresh Plaza. Ουσιαστικά, είναι σαν να προλογίζει την άνοδο της γειτονικής χώρας στο πόντιουµ µε τους κορυφαίους στην παραγωγή φρουτολαχανικών και ίσως δεν απέχει και πολύ η εποχή που θα προµηθεύει τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, εκτοπίζοντας πα... (συνέχεια)
05-02-2018
Πάνω από 42.000 ψεκαστικά έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη διαδικασία πιστοποίησης σε όλη τη χώρα, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με το σύνολο των μηχανημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται, οι περισσότεροι περιμένουν την ψήφιση από την κυβέρνηση της υποχρεωτικότητας της πιστοποίησης των μηχανημάτων, για να προμηθευθούν φάρμακα. Για να αποφύγουν όμως την ταλαιπωρία της μαζικής προσέλευσης των αγροτών, καλό είναι να προσέλθουν τώρα στα Κέντρα Πιστοποίησης. Αρχικά, οι κάτοχο... (συνέχεια)
31-01-2018
Η 27η Έκθεση AGROTICA, πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 1-4 Φεβρουαρίου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης του Αγροτικού κόσμου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολοκλητη τη Νοτιονανατολική Ευρώπη. Την έκθεση πλαισιώνουν πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων καλύπτωντας μια τεράστια γκάμα θεμάτων που αφορούν στον Αγροτικό τομέα. Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων από 01 έως 04 Φεβρουαρίου 2018,... (συνέχεια)
30-01-2018
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πληγών, σχισιμάτων αλλά και αποκολλήσεων του φλοιού σε βλαστούς, βραχίονες και κορμούς. Οι ζημιές αυτές και κυρίως η δημιουργία πληγών και ανοιγμάτων μπορούν να αποτελέσουν σημεία εισόδου βακτηρίων στα δένδρα. Η μόλυνση γίνεται από αυτές τις πληγές μόλις ανέβει η θερμοκρασία, (ελάχιστη θερμοκρασία για μόλυνση 5-10οC, με άριστη τους 21-24οC και μέγιστη τους 32οC.) Η βροχή και ο ... (συνέχεια)
29-01-2018
Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις. Αυτά τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων, έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα  των ασθενειών(μυκητολογικές, βακτηριολογικές), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισηαυτ... (συνέχεια)
27-01-2018
Καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση μολυσμάτων και την προστασία του Αμπελιού. Ασθένειες του Ξύλου Οι ασθένειες του ξύλου (ίσκα-ευτυπίωση-φόμοψη) υπάρχουν σε πολλά αμπέλια της Κρήτης. Ζημιές Η εξέλιξη τους είναι αργή αλλά σταθερή. Σταδιακά και μακροχρόνια μειώνουν τις αποδόσεις και μικραίνει η παραγωγική ζωή του αμπελιού. Συμπτώματα αυτή την περίοδο: ► Ίσκα - Ευτυπίωση: Εμφανίζονται μη φυσιολογικοί μεταχρωματισμοί του ξύλου σε τομές του κλαδέματος  ►&... (συνέχεια)
26-01-2018
Σημαντικές επιβαρύνσεις από φόρους και εισφορές έρχονται να επιβαρύνουν φέτος χιλιάδες νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ενισχύουν τις ετήσιες αποδοχές τους εισπράττοντας εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα. Οι συνταξιούχοι που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν πέρυσι αγροτικό εισόδημα, π.χ. από πώληση ελαιολάδου ή πορτοκαλιών, κινδυνεύουν, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς: • Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική,... (συνέχεια)
25-01-2018
Επιστήμονες δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κατάλογο (άτλαντα) των συχνότερων μικροοργανισμών, ο οποίος αποκαλύπτει ότι σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 500 τα πιο κοινά βακτήρια- κλειδιά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο χώμα. Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλή τον Μάνουελ Ντελγάδο-Μπακουερίζο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science, συνέλλεξαν δείγματα χώματος από 237 τοποθεσίες σε 18 χώρες έξι ηπείρων, καλύπτοντας τη μεγαλύτερη δυνα... (συνέχεια)
23-01-2018
Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.   Αξιοποίηση υδάτινων πόρων Οι αισθητήρες, οι οποίοι εφάπτονται πάνω στο φυτό, έχουν δοκιμαστεί σε δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν τη δυνατότητα να μετρού... (συνέχεια)