Ανακοινώσεις

24-10-2017
Μετά από δύο δύσκολες χρονιές (2016, 2017) με χαμηλές τιμές οι παραγωγοί σκληρού σιταριού στην Ελλάδα δείχνουν απογοητευμένοι και προβληματίζονται σχετικά με το αν πρέπει να επενδύσουν στην καλλιέργειά του καθώς βλέπουν ότι τα θεμελιώδη της αγοράς παραμένουν πτωτικά για το προϊόν. Μάλιστα, η αυτοσυγκράτηση των σιτοπαραγωγών για την επόμενη σεζόν γίνεται εμφανής στις σπορές –που κατά κανόνα λαμβάνουν χώρα μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο– και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναμ... (συνέχεια)
23-10-2017
Δούσκα Ελένη|  18/10/2017 - 08:52 πμ Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ’s της τράπεζας Πειραιώς οι αγρότες τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για το 2017. Όπως και σε ανάλογες «ογκώδεις» πληρωμές, η διαδικασία των πιστώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μεν το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά να τελειώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για όλους τους παραγωγούς. Σημειωτέον ότι οι αναλήψεις από ... (συνέχεια)
20-10-2017
Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προβλήματα προσβολών από τους παρακάτω μύκητες, ή κατά τη φετινή βλαστική περίοδο εμφάνισαν συμπτώματα, προκειμένου να μειωθούν οι προσβολές την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά καλλιεργητικά μέτρα την περίοδο αυτή που έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών και πριν την πτώση των φύλλων.  1. Παρακολούθηση των Εχθρών της Ροδακινιάς (Grapholitha molesta) (Anarsia lineatella) (Adoxophyes orana) Διαπιστώσεις Ολοκληρώθη... (συνέχεια)
19-10-2017
Για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων, αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται μια σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά. Οι επεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες. Θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των... (συνέχεια)
18-10-2017
Τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα πρέπει να διενεργούνται με ξηρό καιρό και δεν θα πρέπει να συνδυάζονται αυτή την εποχή με το χειμερινό κλάδεμα. Φουζικλάδια Οι παθογόνοι μύκητες διαχειμάζουν μέσα στα πεσμένα φύλλα, όπου σχηματίζουν περιθήκια. Από αυτά την άνοιξη απελευθερώνονται ασκοσπόρια, τα οποία προκαλούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στην τρυφερή βλάστηση. Για τον δραστικό περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα την άνοιξη, συστήνεται την περίοδο αυτή η καταστροφή των περιθηκ... (συνέχεια)
17-10-2017
Η 2η Ημερίδα καινοτομία με θέμα "Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη γεωργία", πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ στη Λάρισα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας  09:30 - 10:00 – Προσέλευση και Εγγραφή 10:00 - 10:15 – Συνοπτική παρουσίαση του έργου Smart-AKIS Σπύρος Φουντάς (ΓΠΑ) 10:15 - 10:30 – Πλατφόρμα Τεχνολογιών Έξυπνης Γεωργίας Θάνος Μπαλαφούτης (ΓΠΑ) 10:30 - 12:00 – Παρουσίασ... (συνέχεια)
16-10-2017
Συμφωνία για την αγορά σημαντικών τμημάτων των δραστηριοτήτων σπόρων και ζιζανιοκτόνων της Bayer έναντι 5,9 δισ. ευρώ έχει υπογράψει η BASF, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η γερμανική φαρμακευτική Bayer δήλωσε πως τα assets που θα πουληθούν περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες δραστηριότητες γλυφοσινικού αμμωνίου και τη σχετική τεχνολογία LibertyLink για την ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα, σχεδόν όλες τις δραστηριότητες σπόρων για καλλιέργειες, καθώς και τις αντίστοιχες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης. ... (συνέχεια)
14-10-2017
Για τις απαραίτητες μετασυλλεκτικές πρακτικές αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Με δεδομένο ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (και που θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα του ελέγχου του εντόμου για την επόμενη... (συνέχεια)
13-10-2017
Οι κλιματολογικές συνθήκες αυτής της περιόδου (αυξημένη υγρασία) ευνοούν την προσβολή των δέντρων από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Έλκος κλαδίσκων (ΦΟΥΖΙΚΟΚΟ) Μικρά έλκη, νεκρώσεις οφθαλμών και κλαδίσκων και εν συνεχεία ξηράνσεις κλάδων αποτελούν συμπτώματα προσβολής από το μύκητα της φόμοψης. Η ζημιά ξεκινά συνήθως με τον σχηματισμό νεκρώσεων στη βάση ή γύρω από έναν οφθαλμό. Ο μύκητας προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε αρκετές περιοχές κυρίως στην ποικιλία Ferrag... (συνέχεια)
12-10-2017
Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και την απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών και τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, ότι σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 9497/104760/20-8-2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2310), όπως τροποποιήθηκε από την υπ’αριθμ. 8670/83089/1-8-2017 (ΦΕ... (συνέχεια)