Ανακοινώσεις

12-04-2017
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και προληπτικές επεμβάσεις σε ροδακινιές για την αποφυγή προσβολών. Ιδιαίτερη προσοχή στις περιμέτρους των κτημάτων, στις κορυφές και στα χαμηλά των δέντρων. ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) • Ξεκίνησε η 1η πτήση που θα δώσει την 1η γενιά. • Κατάλληλος χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ):     Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (... (συνέχεια)
11-04-2017
Πιστώθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου ενισχύσεις ύψους 181.125.230,75 ευρώ σε 57.958 δικαιούχους που αφορούν την ειδική ενίσχυση βάμβακος, καθώς και τέσσερις συνδεδεμένες (τεύτλα, σπαράγγι, ροδάκινα και σηροτροφία) και υπόλοιπα βασικής και πράσινης ενίσχυσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «βάσει της ενημέρωσης  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα και αύριο πιστώνονται στους λο... (συνέχεια)
10-04-2017
Τον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίες θα ξεπερνούν συνολικά τα 105 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ. Αφορούν ζημιές που έγιναν το 2016 σε διάφορες καλλιέργειες –κυρίως σε δενδρώδεις, αλλά και σε κηπευτικά– εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (παγετός, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.ά.) σε πολλές περιοχές της χώρας.  ... (συνέχεια)
08-04-2017
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ειδικότερα οι βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες αποτελούν ιδανικές συνθήκες μολύνσεων, ειδικότερα για τις ποικιλίες που βρίσκονται σε άνθηση. ΜΟΝΙΛΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) • Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων. • Συνιστάται άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρ... (συνέχεια)
07-04-2017
Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, βοήθησαν την βλάστηση των κονιδίων του μύκητα. Ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΕΛΙΑΣ (Spilocaea oleagina (Castagne) Hughes) • Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και κα... (συνέχεια)
05-04-2017
Στον αγροδιατροφικό τομέα ανήκουν οι 10 από τις 20 επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΠΑΠ, «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ». Η παρουσίαση του προγράμματος και των εταιρειών πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, την Τρίτη, 4 Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι δέκα εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα είναι: KANAKAS: Εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας ρυζιού εξαιρετικής ποιότητας Τσιλιλής: Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εμφιάλωσ... (συνέχεια)
04-04-2017
Tο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας στα πλαίσια της εκπλήρωσης του θεσμικού του ρόλου, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επιτραπέζια σταφύλια, προβλήματα & προοπτικές».                   Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Παγγαίου και του Γεωπονικού Συλλόγου Καβάλας την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 και ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο Φρίξου Παπαχρηστίδη στην Ελευθερούπολη Καβάλα... (συνέχεια)
03-04-2017
Οι παρακάτω μύκητες προσβολής σιτηρών είναι ευρέως διαδεδομένα παθογόνα που προκαλούν ετησίως σημαντικές απώλειες στην παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και όπου αλλού παγκοσμίως καλλιεργούνται σιτηρά και κυρίως σε βρώμη, κριθάρι και σιτάρι. Η περιγραφή των συμπτωμάτων τους αλλά και οι συνθήκες ανάπτυξής τους καθώς και η αντιμετώπιση ή πρόληψή τους αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί. • Ελμινθοσπορίωση (Pyrenophora tritici-repentis) Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, κίτρινων κηλί... (συνέχεια)
31-03-2017
Προσβεβλημένους καρπούς καλούνται να συλλέγουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί αμυγδαλιάς και να τους τοποθετούν σε μεγάλα διαφανή βάζα, προκειμένου να ελεγχθεί η εμφάνιση των ενηλίκων ατόμων του ευρύτομου. Το στόμιο των βάζων, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, πρέπει να καλύπτεται με τουλουπάνι ή με άλλο λεπτό ύφασμα και να τοποθετείται μέσα στην καλλιέργεια. Σημειώνεται ότι το ευρύτομο διαχειμάζει  στο στάδιο της αναπτυγμένης προνύμφης μ... (συνέχεια)