Ανακοινώσεις

05-09-2019
Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Σερρών, προς τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού.  Αυτές τις μέρες εμφανίζονται στο βαμβάκι τα σκουλήκια της τρίτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου. Η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου. Τα σκουλήκια αυτής της γενιάς και είναι λιγότερα και απασχολούνται σε καρποφόρα όργανα της κορυφής, από τα οποία δεν περιμένουμε να πάρ... (συνέχεια)
04-09-2019
Μετά από επίσημη αίτηση των Μπενίν (Δυτική Αφρική), Μπουρκίνα Φάσο (Δυτική Αφρική), Μάλι (Δυτική Αφρική) και Τσαντ (κεντρική Αφρική) για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Βάμβακος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ορίστηκε ο εορτασμός της στις 7 Οκτωβρίου 2019, με κεντρική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στη Γενεύη. Στο πλαίσιο της διοργανώνεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικός διαγωνισμός με τις συμμετοχές να κλείνουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Ενθαρρύνονται οι φωτογράφοι να μεταφέρουν δυνατά και θετικά ... (συνέχεια)
02-09-2019
Οι αποφάσεις κοπής των ακτινιδίων των ΔΑ.Ο.Κ. των Π.Ε έχουν καταργηθεί.  Ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Για όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες η κοπή των ακτινιδίων επιτρέπεται εφόσον τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει φυσιολογικά 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%. Οι εισαγωγείς - εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατ... (συνέχεια)
31-08-2019
Η Τουρκία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και τις εξαγωγές φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων στον κόσμο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας, η χώρα παράγει το 67% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού, 26% κερασιών, 27% σύκων και 23% βερίκοκων και κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή αυτών των προϊόντων. Φουντούκια Στην Τουρκία παράγεται ένας ετήσιος μέσος όρος των 500 χιλιάδων έως 750 χιλιάδων τόνων φουντουκιού. Ο αριθμό... (συνέχεια)
29-08-2019
Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2019.  Συγκεκριμένα, πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ενίσχυσης στον Ανταποκριτή ΕΛΓΑ της Τοπικής Κοινότητας μόνιμης κατοικίας, οι παραγωγοί που υπέστησαν σημαντική μείωση της παραγωγής σιτηρών, συνέπεια της επικράτησης παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2017. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους, έτοιμα, τα εξής δικαιολογητικά: Φωτοτυπία της ταυτ... (συνέχεια)
28-08-2019
Εάν αφανιστούν οι μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες.  Η παρουσία τους μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, να μας χαροποιεί ή να μας προκαλεί άγχος, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η απουσία των μελισσών θα άλλαζε για πάντα την καθημερινότητά μας. Οπως αναφέρει η Greenpeace σε έκθεσή της, ένας πλανήτης χωρίς μέλισσες θα σήμαινε ταυτόχρονα ένας πλανήτης χωρί... (συνέχεια)
27-08-2019
Την υπουργική απόφαση με την οποία καταργείται προγενέστερη, της 20ης Ιουνίου 2019, που αφορούσε, σύμφωνα με τον τίτλο της, «συμπληρωματικά μέτρα για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο», υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας (26/8/2019) ο Μάκης Βορίδης.  Τη σχετική δέσμευση είχε αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης στη συνάντησή του με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των Διεπαγγελματικών, στις 20 Αυγούστου, οι οποίοι είχαν επισημάνει ότι η υπουργικ... (συνέχεια)
26-08-2019
Η Ιταλική Ferrero ενδιαφέρεται για εισαγωγές φουντουκιού από την Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία με στόχο την επέκταση της καλλιέργειας φουντουκιάς στην Ελλάδα ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με ντόπιους φυτωριούχους για την παραγωγή φυτωριακού υλικού εντός Ελλάδας και μεσολάβηση στην Ιταλία για απορρόφηση του προϊόντος που θα παράγεται συμβολαιακά. Συγκεκριμένα το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, Hortlab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με... (συνέχεια)
23-08-2019
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Β. Διγαλάκη, με την οποία προβλέπεται για το προπτυχιακό του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  η απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει τα εξής: «…η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίο... (συνέχεια)
22-08-2019
Οι στρεµµατικές αποδόσεις, αλλά και η ποιότητα του προϊόντος, στην περιοχή των Φαρσάλων, ένα παραδοσιακό καλλιεργητικό κέντρο φακής ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως µας πληροφορεί ο παραγωγός Κώστας Κυρίτσης, δηλώνοντας την ικανοποίησή του. «Το στήσιµο ήταν περίπου στα 200 κιλά το στρέµµα, αρκετά πάνω από τα 140-150 κιλά, που πιάσαµε πέρυσι, ενώ και το χρώµα, αλλά και η βραστερότητα της φετινής φακής είναι πάρα πολύ καλά», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, τονίζοντας πως σε αυτό βοήθησαν οι καλές ... (συνέχεια)