Ανακοινώσεις

13-05-2019
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και καταλαμβάνει το 11% της Παγκόσμιας Παραγωγής, μετά την Ισπανία που κατέχει το 40% και την Ιταλία που εκπροσωπεί το 14% (1). Ωστόσο, το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ελληνικού ελαιολάδου είναι η ποιότητά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 75-80% του παραγόμενου ελαιολάδου ετησίως στην Ελλάδα είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι μόλις 25-30% και στην Ιταλία 40-45% (2) Η αυξητική τάση υ... (συνέχεια)
11-05-2019
Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιµες καλλιέργειες µε ρεβίθια στους Νοµούς Μαγνησίας και Λάρισας αναµένεται και στους άλλους Νοµούς. ΨΥΧΑΝΘΗ ΣΚΩΡΙΑΣΗ (Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini) Συµπτώµατα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηµατίζονται µικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εµφανίζονται τα σπόρια του µύκητα που έχουν χρώµα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και µείωση ή καταστροφή της παραγωγής... (συνέχεια)
09-05-2019
Το PROFIL® EXTRA 5SL είναι εντομοκτόνο σε Υγρή μορφή για πιο εύκολη εφαρμογή, με ευρύ φάσμα δράσης και έγκριση για χρήση σε 50+ καλλιέργειες. Ήρθε για να σας λύσει τα χέρια! Το PROFIL® EXTRA 5 SL είναι ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί για την προστασία των καλλιεργειών, αφού: ► Είναι εγκεκριμένο για χρήση σε περισσότερες από 50 καλλιέργειες και αποτελεί ιδανική λύση για τον ταυτόχρονο έλεγχο πολλαπλών εντόμων-στόχων στην ίδια καλλιέργεια. ► Είναι εγκεκριμένο για χρήση σε ... (συνέχεια)
08-05-2019
Ξεκίνησε από τη Δευτέρα (6 Μαΐου 2019) και θα ολοκληρωθεί εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή (17 Μαΐου 2019), η υποβολή προσφυγής κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής πρώτης εκκαθάρισης για τους ενταγμένους στη δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής 2018. Η προσφυγή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με ... (συνέχεια)
07-05-2019
Ύστερα από προσπάθεια αρκετών ετών συστήθηκε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος - ΕΟΟΣ» στην Αγγλική «European Cotton Alliance (ECA)» με έδρα τη Λάρισα.  Στην «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος - ΕΟΟΣ» οποία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), η Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), οι δύο Ενώσεις Εκκοκκιστών της Ισπανίας (AEDA & ADESUR), η Δ... (συνέχεια)
06-05-2019
Με τρεις κύριες παρεμβάσεις στην ισχύουσα απόφαση, που είναι η πριμοδότηση της ποιότητας του βαμβακιού, ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοικτών τιμών και η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) επιχειρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης να στηρίξει το εθνικό προϊόν, το βαμβάκι. Οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως στόχο να φέρουν οφέλη για τους βαμβακοπαραγωγούς που παράγουν ποιοτικό ... (συνέχεια)
04-05-2019
Η καναδική εταιρεία Okanagan Specialty Fruits Inc. (OSF) «λάνσαρε» πρόσφατα τη νέα γενετικά τροποποιημένη ποικιλία  Arctic® Fuji η οποία πήρε έγκριση από το FDA (U.S. Food and Drug Administration). Τα τροποποιημένα μήλα είναι ακριβώς όπως τα συμβατικά Fuji με μία σημαντική διαφορά: Δε μαυρίζουν όταν τα κόψεις.  Είναι η τρίτη στη σειρά ποικιλία μετά τις Arctic® Granny και Arctic® Golden με το ίδιο γνώρισμα, που εγκρίθηκαν και κυκλοφόρησαν στην καναδική αγορά το 2015. Τα «αρκτικά» μήλ... (συνέχεια)
02-05-2019
ΕΝΤΟΜΑ: ΑΝΑΡΣΙΑ - ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ) Οι συλλήψεις των ακμαίων των εντόμων ανάρσιας, γραφολίθας και φυλλοδέτη στις περιοχές Τυρνάβου και Αγιάς κυμαίνονται γενικά σε μικρούς πληθυσμούς, με ελάχιστες κατά τόπους εξαιρέσεις, στις οποίες δεν υπήρξε περαιτέρω αυξητική τάση των συλλήψεων. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για το λόγο αυτό καλούνται οι ... (συνέχεια)
01-05-2019
Στο πρόβλημα της καρπόπτωσης, που θα πλήξει την απόδοση και παραγωγή των δενδρωδών καλλιεργειών και ειδικότερα της αμυγδαλιάς του Ν. Σερρών, επανέρχεται η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, με Ερώτησή της προς τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: Οι παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών και ειδικά αμυγδαλιών, των Δήμων Ηράκλειας, Βισαλτίας και Αμφίπολης, όπως σας έχω προαναφέρει με σχετικές Ερωτήσεις, βρίσκονται... (συνέχεια)
30-04-2019
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ένα πακέτο δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται ειδικά σε νέους αγρότες. Το 2017, το 27% των αιτήσεων δανείων που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους αγρότες της ΕΕ απορρίφθηκαν, σε σύγκριση με μόλις 9% για άλλες εκμεταλλεύσεις.  Το πακέτο των 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Επίτροπο αρμόδιο για τη γεωργία Phil Hogan και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Andrew McDowell, στοχεύει στην αύξηση της π... (συνέχεια)