Ανακοινώσεις

23-08-2016
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στη χώρα που καθορίζεται η παγκόσμια προοπτική του προϊόντος, τις ΗΠΑ, ανατρέπουν τα δυσμενή δεδομένα των προηγούμενων μηνών. Η αύξηση της τιμής παραγωγού είναι πλέον εφικτή και αναμενόμενη. Ο πιο έγκυρος διεθνής δείκτης τιμών, Cotlook A Index, ξεπέρασε, τον Ιούλιο, τα 85 cents (του δολαρίου) την ουγκιά, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9... (συνέχεια)
22-08-2016
Είναι γνωστό ότι η μπανάνα έχει ένα πρόβλημα...εικόνας, καθώς εύκολα μαυρίζει και πρόωρα σαπίζει. Επιστήμονες στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία - με επικεφαλής έναν Έλληνα- αποκωδικοποίησαν και συνέκριναν το DNA τριών συγγενικών παθογόνων μικροοργανισμών μυκήτων), που καταστρέφουν τις μπανάνες σε όλο τον κόσμο. Η ανάγνωση του γονιδιώματος των μυκήτων ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μπανανών που θα είναι πιο ανθεκτικές και ελκυστικές στον καταναλωτή. Το λεγόμενο σύμπλεγμα ασθενειών Σ... (συνέχεια)
19-08-2016
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα που αφορούν στην επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων: «Η κοινοτική οδηγία 2009/128/ΕΚ (η οποία εναρμονίστηκε στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 4036/2012 «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις») προβλέπει την υποχρεωτική περιοδική επιθεώρηση του εν χρήσει επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά μηχανήματα), για τη χορήγηση πιστοπ... (συνέχεια)
18-08-2016
«Πράσινο φως» για πρόσθετη ενίσχυση των καπνών μέσω του καθεστώτος της εξισωτικής αφήνει η απάντηση του Επιτρόπου Χόγκαν σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Ποταμιού, Αχμέτ Ιλχάν. Όπως ενημέρωσε ο βουλευτής τους δημάρχους Αρριανών και Ιάσμου Ροδόπης, Αμέτ Ριδβάν και Καδή Ισμέτ αντίστοιχα στην απάντηση αναφέρεται ότι οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ... (συνέχεια)
09-08-2016
Σε πληρωμές συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες προχωρά αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, μετά και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους παραγωγούς για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2015. Επίσης, από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ σε 16.000 παραγωγούς για ζημιές στη φυτική και ζωική παρ... (συνέχεια)
08-08-2016
Με τις τιμές για τον Μπασμά να «γλύφουν» ήδη τα 5 ευρώ το κιλό και την ποικιλία Κατερίνης να ακολουθεί με 4,70 ευρώ το κιλό, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως καπνοβιομηχανία και καπνοκαλλιεργητές βρίσκονται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα για ουσιαστική επανάκαμψη της καλλιέργειας, τουλάχιστον στις παραδοσιακές της εστίες. Η συγκοµιδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, στα παραδοσιακά καπνοπαραγωγικά κέντρα της κεντρικής και τ... (συνέχεια)
06-08-2016
Έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να πληρώσει ο ΕΛΓΑ ένα μεγάλο ποσό που θα ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 16 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά κατά το μεγαλύτερό του μέρος σε ζημιές του 2015 για ζωική και φυτική παραγωγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η επικείμενη πληρωμή που είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10/8, θα ανέρχεται συνολικά σε 15.972.000 ευρώ, ενώ περιλαμβάνονται και κάποια ποσά για ζημιές του 2014 και του 2016.  Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδ... (συνέχεια)
04-08-2016
Το μεσημέρι της Τρίτης 2 Ιουλίου με ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα με τις αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το 2017 στα πλαίσια της ανακατανομής της ΚΑΠ. Για πρώτη φορά μπαίνει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων η σταφίδα και τα ακρόδρυα (καρποί με κέλυφος).  Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ με όλες τις αλλαγές: ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ  2017 ΦΥΤΙΚΗ 95.085.345 ... (συνέχεια)
02-08-2016
Μετά τα προβλήματα με τις πληρωμές της συνδεδεμένης στην κτηνοτροφία, που είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην βρουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των ενστάσεων, προκειµένου να µέχρι τις 15 Αυγούστου να γίνει η πληρωµή τόσο του υπολοίπου της εξισωτικής του 2015 όσο και των υπολοίπων του 2014.  Σε ό,τι αφορά στην εξόφληση της εξισωτικής για το 2015, που αφορά το υπόλοιπο 25%, αυ... (συνέχεια)