Ανακοινώσεις

21-11-2017
Συνέντευξη του γενικού διευθυντή του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Eλλάς, κυρίου Απόστολου Κλοντζάρη στην Αγγελική Κοτσοβού της εφημερίδας «Ναυτεμπορική». Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που διέπουν την παγκόσμια γεωργική κοινότητα είναι πολύπλοκες και συνεχώς μεταβαλλόμενες, τονίζει ο Απόστολος Κλοντζάρης, γενικός διευθυντής Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Eλλάς. Την πρόθεση της Bayer να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά τόνισε, σε συνέντευξή του στη «Ν», ο Απόστ... (συνέχεια)
20-11-2017
Οι προσβολές ευνοούνται από τις πολλές βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων. Ανθονόμος (Αnthonomus amygdali) Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μια γενεά το έτος και είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσει πάνω ή κοντά στ... (συνέχεια)
18-11-2017
H ισορροπημένη και ορθολογική λίπανση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας της καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας στον παραγωγό υψηλές αποδόσεις και ποιοτικά προϊόντα. Οι ανάγκες λίπανσης της καλλιέργειας των χειμερινών σιτηρών είναι συνάρτηση της επιδιωκόμενης απόδοσης, της επιθυμητής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, του γενότυπου (είδος και ποικιλία), των καλλιεργητικών τεχνικών και των εδαφοκλιματικών συνθηκών.  Ωστόσο, ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες, η εφ... (συνέχεια)
17-11-2017
Ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου ο διαγωνισμός DEKALB 2000 για τις υψηλότερες αποδόσεις καλαμποκιού το 2017, που διοργανώθηκε από τις εταιρίες Monsanto και Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ. Η συμμετοχή των Ελλήνων παραγωγών στον διαγωνισμό με τα υβρίδια DEKALΒ DKC6815, DKC6728, DKC6724, DKC6442 και DKC6340 ήταν μεγάλη και από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι αποδόσεις που πέτυχαν στις περιοχές και στα χωράφια που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, πλησίασαν ( > ... (συνέχεια)
16-11-2017
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και Ευρωπαίων αγροτών ξεκινούν την καλλιέργειά τους με όργωμα. Συνήθως οργώνουν σε βάθος 25 εκατοστών, αλλά πολλοί συμπατριώτες μας, πιστεύουν ότι όσο πιο βαθιά οργώνουμε τόσο καλύτερα είναι, οργώνουν σε μεγαλύτερο βάθος. Το όργωμα είναι μια αργή, απαιτητική σε ισχύ τρακτέρ, ενεργοβόρα και δαπανηρή εργασία. Στον πίνακα του κόστους του προηγουμένου σημειώματος το χρέωσα 15 €/στρ που είναι μια μέση τιμή που χρεώνουν οι επαγγελματίες με γεωργ... (συνέχεια)
15-11-2017
Η εγκατάσταση ενός οπωρώνα είναι μεγίστης σημασίας εργασία διότι απαιτείται διάθεση μεγάλου κεφαλαίου αφενός και αφετέρου επειδή ο οπωρώνας είναι πολυετής καλλιέργεια. Τυχόν λάθη στον οπωρώνα διορθώνονται δύσκολα και συνήθως με σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Για τους παραπάνω λόγους πριν την εγκατάσταση ενός οπωρώνα πρέπει να γίνει μια μελέτη και να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες για να μην αποβεί η επιχείρηση οικονομικά ασύμφορη.  Β. Πολλαπλασιαστικό υλικό Ε... (συνέχεια)
14-11-2017
Οι συνεργάτες της Ισπανικής Ένωσης Ελαιοκομικών Δήμων παρουσιάζουν τους 5 κυριότερους μύθους που αφορούν την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και τους καταρρίπτουν. 1." Όσο περισσότερο αργεί η συγκομιδή, τόσο περισσότερο ελαιόλαδο θα παραλάβουμε από τις ελιές μας". ΛΑΘΟΣ. Στις περισσότερες ποικιλίες ελιάς τα μόρια του ελαιολάδου παράγονται την περίοδο ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια υπάρχει μείωση της υγρασίας στον ελαιόκαρπο. Έ... (συνέχεια)
13-11-2017
Η ψηφοφορία από την ΕΕ δεν κατάφερε να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με τη χρήση του  glyphosate, του παγκοσμίως δημοφιλέστερου ζιζανιοκτόνου, του οποίου η άδειας χρήσης λήγει στις 15 Δεκεμβρίου. Τώρα, μία Επιτροπή ]της ΕΕ θα προσπαθήσει  να αποφανθεί επί του θέματος. Η πλειοψηφία που απαιτείται για την ανανέωση της άδειας χρήσης του glyphosate για 5 ακόμα χρόνια, ύστερα από τη λήξη της στις 15 Δεκέμβρη φέτος, δεν επιτεύχθηκε και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ψηφοφορία της 9ης Δε... (συνέχεια)
11-11-2017
Εντολή να δοθεί στους τευτλοπαραγωγούς το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για μέρος της παραγωγής που παρέδωσαν το 2017 έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα (13/11). Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, κ. Παύλος Μπογιαννίδης, «τις επόμενες μέρες θα πληρωθεί η προκαταβολή της παραγωγής του 2017, ενώ η εξόφληση αναμένεται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα». Και προσθέτει: «φέ... (συνέχεια)
10-11-2017
Ελκυστικές αποδόσεις εμφανίζει η καλλιέργεια των ποικιλιών καρυδιάς Chandler και Franquette στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας, αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση ενασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Σημαντικές είναι οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Γενικότερα η συμβολή καλλιέργειας της καρυδιάς (Juglans regia L._καρυδιά η βασιλική), στην ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας της χώρας μας είναι σημαντική. Παράγει καρπούς σε ετήσια βάση και πολύτιμο ξύλ... (συνέχεια)