Ανακοινώσεις

29-05-2017
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνειακούς κ.ά.) για τα παρακάτω που αφορούν στην καλλιέργεια της ελιάς: Α). Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa: Ο συγκεκριμένος οργανισμός που, όπως ενημερώσαμε με παλαιότερα δελτία Τύπου, έχει μολύνει περίπου το 10% του συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της... (συνέχεια)
27-05-2017
Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. ΒΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΘΗΣΗ Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ Η ξαφνική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ... (συνέχεια)
26-05-2017
Το 2017 δεν είναι μια ταραχώδης χρονιά μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για το ελαιόλαδο. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει σημειώσει άνοδο 25% φέτος καθώς η ξηρασία επηρεάζει τους μεγάλους παραγωγούς της λεκάνης της Μεσογείου. Η παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Τυνησία και σε μικρότερο βαθμό την Ισπανία αναμένεται να σημειώσει απότομη πτώση φέτος.  «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι απαίσια, στην Ελλάδα και την Τυνησία το ίδιο. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν η παραγωγή πέσει απότομα και στην... (συνέχεια)
25-05-2017
Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. Όπου οι επεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες, με την διαπίστωση των πρώτων συμπτωμάτων, συνιστάται η επιλογή σκευασμάτων για ταυτόχρονη δράση ενάντια στους εχθρούς και τις ασθένειες του Αμπελιού σας. Επιλέξτε τα κατάλληλα σ... (συνέχεια)
24-05-2017
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου και την μετάδοση του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C). ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica) Εικόνες 1- 3 Συμπτώματα περονόσπορου σε φυτά τομάτας Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες ... (συνέχεια)
23-05-2017
Πρώιμες περιοχές: Ολοκληρώθηκε η καρπόδεση – καρποί μεγέθους κόκκου σταριού -  Ανθοφορία (ποικιλία Κορωνέϊκή) Εικονα 1 : Βλαστικά στάδια G και Η → Πτώση πετάλων και καρπόδεση Εικόνα 2 :  Στάδιο Ι → Καρποί μεγέθους σταριού Πυρηνοτρήτης: (Prays oleae) Εικόνα 3 : Πυρηνοτρήτης  →  Ωοτοκία πάνω στον κάλυκα νεαρού καρπού Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώι... (συνέχεια)
22-05-2017
Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα στα μέσα Μαΐου, το Υπουργείο Προμηθειών της Αιγύπτου έχει μέχρι τώρα προμηθευτεί 1,03 εκατ. τόνους σιταριού από εγχώριους καλλιεργητές, από την έναρξη της φετινής συγκομιδής στα μέσα Απριλίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης ανέφεραν για φέτος προμήθεια 4-4,5 εκατ. τόνων σίτου από τους καλλιεργητές της Αιγύπτου, τον Απρίλιο ο αρμόδιος Υπουργός κ. Meselhy μείωσε τις εκτιμήσεις στα επίπεδα των 3,8 εκ... (συνέχεια)
20-05-2017
Μεγάλη απάτη εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με μαζικά emails σε αγρότες. O παραλήπτης του «phishing» email λαμβάνει ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, το οποίο υποστηρίζει ότι προέρχεται από το ΟΓΑ, στην δεδομένη χρονική στιγμή, όπως το παρακάτω που υπάρχει ως εικόνα, αλλά στην ουσία δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Οι χρήστες που θα πατήσουν σε link, διατρέχουν τον κίνδυνο να στείλουν το email σε όλους όσους είχαν στη λίστα διευθύνσεών τους. Πηγαίνοντα... (συνέχεια)
19-05-2017
(Καρπόκαψα – Σέζια - Φουζικλάδιο – Ωίδιο – Βακτηριακό κάψιμο) ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ  (Carpocapsa pomonella) Μηλιά –Αχλαδιά – Kαρυδιά Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : - Στις ορεινές περιοχές η πρώτη πτήση ξεκίνησε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. - Οι ωοτοκίες ξεκίνησαν από 9 - 10 του μήνα και οι πρώτες προνύμφες αναμένονται μετά τις 20 - 21 Μαΐου. - Στην γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς αλλά και στο φύλλωμα. Οδηγίες : - Συνιστάται επιμελημένος ψεκασμός των καρ... (συνέχεια)