Ανακοινώσεις

05-10-2017
✔ Απαιτείται η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για καλλιέργειες όπως η πορτοκαλιά και η μανταρινιά ή θεωρούνται ήσσονος σημασίας, αφού αναφέρονται στην απόφαση 10088/11573210088/115732/26-9-2013 απόφασης (Β΄2587/14.10.2013); Το σωστό είναι ότι υπάρχουν ήσσονος σημασίας χρήσεις και φυσικά οι καλλιέργειες που αναφέρονται ανωτέρω δεν είναι ήσσονος σημασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις καλλιεργειών όλες οι χρήσεις είναι ήσσονος σημασίας.  Όπως αναγράφεται στο με αριθ. πρωτ. 988... (συνέχεια)
04-10-2017
Καπνώδης - Σκολύτες - Φώμοψη ή Έλκος κλαδίσκων - Πολυστίγμωση ΚΑΠΝΩΔΗΣ (Capnodis tenebrionis) Εικ.7,8.9 Ακµαίο Καπνώδη και ξήρανση ολοκλήρου δέντρου που στις ρίζες του βρέθηκαν προνύµφες του εντόµου Capnodis tenebrionis Πρόκειται για ένα µεγάλο µαύρο σκαθάρι µε λευκή απόχρωση στη ράχη του. Τα τέλεια έντοµα δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωµα των δένδρων. Ωριµάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και εναποθέτουν τα αυγά τους ένα-ένα ή σε οµάδες κυρίως στο έδαφος κ... (συνέχεια)
03-10-2017
Οι μολύνσεις ευνοούνται κυρίως όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ (Spilocaea oleagina συν. Cycloconium oleaginum) Συμπτώματα: Ο μύκητας αυτή την εποχή προσβάλει κυρίως τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων προκαλώντας σε αυτά χαρακτηριστικές στρογγυλές τεφροκαστανές κηλίδες, που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Οι κηλίδες στους μίσχους των... (συνέχεια)
02-10-2017
«Γεφύρι της Άρτας» θυμίζει η επιχείρηση σωτηρίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρά τη βελτίωση του τιμήματος από τον Σέρβο επιχειρηματία Miodrag Kostic του MK Group που ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος για τα προς πώληση δύο εργοστάσια της ΕΒΖ, η πώληση δείχνει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.   Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΒΖ να οδηγηθεί σε απαξίωση και πτώχευση, αργά ή γρήγορα, φορτώνοντας στους Έλληνες φορολογούμενους τα δάνειά της, ύψο... (συνέχεια)
30-09-2017
Η συνεργασία αυτή θα επιδιώξει να αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων καταπολέμησής τους.  Εξερευνώντας βασικές πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων. Η Bayer και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) ανακοίνωσαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 την έναρξη ενός μεγάλου πενταετούς... (συνέχεια)
29-09-2017
Με αφορμή την πρόσκληση που λάβαμε για τη συμμετοχή μας στην ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας της συνταγογράφησης που θα γίνει στις 28-9-2017 στη Λάρισα, ευχαριστούμε θερμά καταρχήν για την πρόσκληση και τονίζουμε τη θέληση μας να συμβάλουμε κι εμείς στην επιτυχία της εκδήλωσης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της διαδικασίας της συνταγογράφησης προς όφελος των αγροτών μας, της αγροτικής μας παραγωγής, των συναδέλφων Γεωπόνων και του Περιβάλλοντος. Όμω... (συνέχεια)
28-09-2017
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Το έντομο Diabrotica virgifera στον αραβόσιτο, στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Ενημέρωση - ορθή αντιμετώπιση», διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τη Δ.Α.Ο. & Κ. της Π.Ε. Δράμας και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, στη Δράμα.    Η ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), στο 5ο χλ... (συνέχεια)
27-09-2017
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων στα πλαίσια ενημερωτικής ημερίδας με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Αντώνογλου και αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, αίθουσα Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) – Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος, οδός Καψούρη 4, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18:30. Για την εξασφ... (συνέχεια)
26-09-2017
Γενικά, ως παράνομα φυτοφάρμακα ορίζουμε όσα δεν έχουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Ε.ΣΥ.Φ. έχει αναγνωρίσει τις κάτωθι κατηγορίες πλαστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων: ✔  Προϊόντα με απαγορευμένη δραστική ουσία που συνεχίζουν να κυκλοφορούν εκτός περιόδου εξάντλησης αποθεμάτων ✔  Σκευάσματα που έχουν ανακληθεί (εκτός περιόδου εξάντλησης αποθεμάτων) ✔  Πλαστά προϊόντα* ✔  Προϊόντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά / στοιχ... (συνέχεια)
25-09-2017
Σ’ ένα χωράφι με πατάτες στην Ολλανδία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, ο Γιάκομπ βαν ντεν Μπόρνε κάθεται αναπαυτικά στο εσωτερικό μιας τεράστιας θεριστικής μηχανής το ταμπλό της οποίας ταιριάζει περισσότερο σε διαστημόπλοιο. Μέσα από το παρατηρητήριό του, τρία μέτρα πάνω από το χώμα, ο ολλανδός γεωργός χειρίζεται με μαεστρία ένα τρακτέρ (δίχως οδηγό) στο έδαφος κι ένα ελικόπτερο στον αέρα που συλλέγουν πολύτιμα στοιχεία όσον αφορά τη σύσταση του εδάφους, τα υδάτινα αποθέματα και την περ... (συνέχεια)