Ανακοινώσεις

28-03-2017
Το βαμβάκι φαίνεται να διεκδικεί φέτος μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των τιμών, η οποία έχει αναπτερώσει το ηθικό των καλλιεργητών, ενώ με αξιώσεις έχουν, επίσης, μπει στον στίβο τόσο τα τεύτλα –καθώς η προσέγγιση της διοίκησης της ΕΒΖ φαίνεται να «κερδίζει» τους καλλιεργητές– όσο και η βιομηχανική ντομάτα, μετά τις ελαφρώς βελτιωμένες τιμές που ανακοίνωσαν τα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Από την άλλη οι ... (συνέχεια)
27-03-2017
Η προετοιμασία των αγρών για σπορά περιλαμβάνει την πρωτογενή κατεργασία η οποία γίνεται πρώτη με βαθιές αρόσεις κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες και τη δευτερογενή κατεργασία του εδάφους η οποία γίνεται στα πλαίσια του σχηματισμού της σποροκλίνης, εφαρμόζοντας μια ομάδα από διαφορετικά μηχανήματα (π.χ. βωλοκόπος, οδοντοσβάρνα, ελαφρός καλλιεργητής, δισκοσβάρνα, κ.λ.π.) με σκοπό την αναμόχλευση του εδάφους με μικρότερη ένταση. Με τη δευτερεύουσα κατεργασία επιτυγχά... (συνέχεια)
24-03-2017
Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. ΜΟΝΙΛΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη. Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας ε... (συνέχεια)
23-03-2017
Η αυξημένη υγρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Η καλύτερη αντιμετώπιση τους είναι η πρόληψη. Κυκλοκόνιο Μύκητας ευρέως διαδεδομένος στους ελαιώνες . Προκαλεί κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλει ακόμη τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένηση των δέντρων, ενώ σε έντονες προσβολές οδηγεί σε μερική ή ολική ακαρπία. Σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελεί πρόβλημα στα ελαιόδεντρα. Σε πεδινές περιοχέ... (συνέχεια)
22-03-2017
Η εξοικονόμηση εργασίας αλλά και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, είναι κάποιοι από του βασικούς λόγους για την ανάμιξή τους σε μια κοινή δεξαμενή. Φαίνεται αρχικά μία εύκολη και απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για χημικές ουσίες των οποίων μερικές φορές η λάθος ανάμιξη μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Μείγματα που είναι τοξικά για τον χειριστή ή για τα φυτά ή εκρηκτικά μείγματα είναι κάποιοι απ... (συνέχεια)
21-03-2017
Διαδεδομένες και επικίνδυνες Μυκητολογικές ασθένειες μεγάλης οικονομικής σημασίας για τα πυρηνόκαρπα και εντομολογικοί εχθροί που απαιτούν άμεσες επεμβάσεις και ψεκασμούς. Ασθένειες και Εχθροί Πυρηνοκάρπων Βλαστικά Στάδια Διογκωμένοι Οφθαλμοί (Έναρξη βλάστησης) Ρόδινη / Λευκή κορυφή Πλήρης άνθιση Πτώση πετάλων Σχίσιμο / Πτώση κάλυκα ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ (ΜΟΝΙΛΙΑ) (Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Κερασιά – Δαμασκηνιά) Αποτελεί μεγάλ... (συνέχεια)
20-03-2017
Ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε η πανελλήνια έκθεση για τη γεωργία και την κτηνοτροφία «Agrothessaly», που διοργανώθηκε το περασμένο τριήμερο στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 40.000 (από τα 8.000 εισιτήρια το 2015), στον Δήμο Λαρισαίων κάνουν λόγο για «δικαίωση» στην επιλογή της συνδιοργάνωσης με τη ΔΕΘ–HELEXPO, ενώ εκπρόσωποι των δυο μεγαλύτερων ενώσεων εκθετών τονίζουν την επιτυχία της φετινής διοργά... (συνέχεια)
18-03-2017
της Έλλης Τσιφόρου, υπεύθυνης του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ   Aπό την αρχή της θητείας του ως επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, ο Φιλ Χόγκαν έχει επιφορτιστεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την απλοποίηση της ΚΑΠ ως κορυφαίας προτεραιότητας. Μέχρι σήμερα, έχουν υιοθετηθεί μέτρα απλοποίησης της ΚΑΠ σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις (ή «κύματα», σύμφωνα με την κοινοτική διάλεκτο), με το πιο πρόσφατο να αφορά σε μία μίνι αναθεώρηση του πρα... (συνέχεια)
17-03-2017
Φανταστείτε για τη φετινή χρονιά οι αποδόσεις του λαχανόκηπού σας να υπερβούν των προσδοκιών σας! Τα μυστικά για έναν υπέρ-παραγωγικό λαχανόκηπο είναι στην ουσία ο σχεδιασμός των στρατηγικών που θα οδηγήσουν τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρακάτω αναφέρονται οι 7 στρατηγικές που ακολουθούνται για μέγιστη απόδοση σε συνδυασμό με περιορισμένο χώρο καλλιέργειας. 1. Προετοιμάστε το χώμα σας: Οι ειδικοί συμφωνούν πως η σωστή σύσταση του εδάφους είναι ο σημαντικότερος παράγοντας... (συνέχεια)