Ανακοινώσεις

08-08-2017
Να μπει σε ισχύ από 18 Σεπτεμβρίου η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής συνταγής χρήσης φυτοπροστατευτικών ορίζει νέα υπουργική απόφαση, για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας (πχ ακτινίδια, ακρόδρυα κ.λπ). Η συγκεκριμένη τροποποιητική απόφαση έρχεται σε συνέχεια μίας παλαιότερης διάταξης (2014) που όριζε την έναρξη της διαδικασίας συνταγογράφησης, ωστό... (συνέχεια)
07-08-2017
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι κατασχέθηκε από το Τελωνείο Κήπων, ποσότητα πλέον των 700 κιλών, παράνομων φυτοφαρμάκων προέλευσης Τουρκίας και ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσης η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Αναλυτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 330 συσκευασίες του 1 κιλού του σκευάσματος DALTON 5SG (δραστική ουσία emamectin benzoate) 160 συσκευασίες του 1 κιλού του σκευάσματος EFFORE 20SP (... (συνέχεια)
05-08-2017
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς. ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae) Εικ.1 ακμαία τετρανύχων και αυγά Εικ.2 παρασιτισμός τετρανύχου Διαπιστώσεις: Έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις καλλιέργειες της Μελιτζάνας στο νομούς Μαγνησίας,... (συνέχεια)
04-08-2017
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας εξέδωσε Δελτίο Γεωργικών Προειδοποίησεων με το οποίο εφιστά την προσοχή  στους παραγωγούς, φυτωριούχους και διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού σχετικά με την παρατήρηση ύποπτων συμπτωμάτων σε φυτά ξενιστές του βακτηρίου Xylella fastidiosa. Ο επιβλαβής οραγνισμός Xylella fastidiosa έχει κάνει την εμφάνιση του από το 2013, σε περιοχές της Ιταλίας, στην Κορσική, στις Μεσογειακές ακτές της Γαλλία, σε θερμοκήπιο κα... (συνέχεια)
03-08-2017
Τον Ιούνιο του 2013, εγκρίθηκε η πρώτη σημαντική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε δέκα χρόνια, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για τις ποσοστώσεις, τις επιδοτήσεις και τα μέτρα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών ευθυνών.   Όταν όμως οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε πλήρη ισχύ το 2015, ένα χρόνο πίσω αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ορισμένοι από αυτούς που τους είχαν αρχικά εγκρίνει ζητούσαν αλλαγές σε πολιτικές που, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, ότι ήταν υπερβολικά ... (συνέχεια)
02-08-2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη την Τρίτη 1 Aυγούστου σε επέκταση κατά δύο εβδομάδες της επανεξέτασης της συμφωνίας για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας αγροβιοτεχνολογίας Μonsanto από το γερμανικό κολοσσό Bayer (BAYGn.DE) έναντι 66 δις. δολαρίων. Η Κομισιόν, σύμφωνα με το reuters, υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω εταιρείες είχαν υποβάλει τις προτεινόμενες παραχωρήσεις τους τη Δευτέρα. Η Επιτροπή δήλωσε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις με στόχο να μετριάσει τα προβλήματα ανταγωνισμού, αλλά δεν έδωσ... (συνέχεια)
01-08-2017
Ομάδα εργασίας θα μελετήσει τις επιπτώσεις στο ελληνικό βαμβάκι και οπωροκηπευτικά Την απόσυρση του 1/5 των υπαρχουσών δραστικών ουσιών στη φυτοπροστασία, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη φυτοπροστασία που αναμένεται να ψηφιστούν στους επόμενους μήνες, αναφέρει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας σε ενημερωτικό του δελτίο. «Tους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με νέες νομοθεσίες, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ... (συνέχεια)
31-07-2017
Την κατανάλωση φρούτων οποιαδήποτε στιγµή και σε οποιοδήποτε µέρος, ως εναλλακτικό σνακ όπως οι σοκολάτες και τα πατατάκια και άλλες ανθυγιεινές επιλογές, ενδυναµώνουν οι Ισπανοί µέσω µιας καινοτόµας συσκευασίας. Πρόκειται για τους σωλήνες φρούτων της Fru&tube που εξαπλώνονται µε γοργούς ρυθµούς σε όλο τον κόσµο, ενώ προχωρούν ένα βήµα παραπέρα, αφού µέσω των αυτόµατων πωλήτων (ΑΤΜ) καθίστανται διαθέσιµοι 24 ώρες το 24ωρο. Με τόσα οφέλη που έχουν για την ανθρώπινη υγεία τα φρούτα, γιατί ν... (συνέχεια)
29-07-2017
Αναμφισβήτητα, ο πλέον σημαντικός κλάδος στη χώρα μας στην παρούσα φάση είναι ο τουρισμός. Συνεισφέροντας άμεσα το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2016, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας το 2027, σε μια δεκαετία από σήμερα, το 9,6% του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του World Travel & Tourism Council για το 2017. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, πέρα από την άμεση συνεισφορά, η έμμεση αγγίζει για το 2016 το 18,6% του ΑΕΠ... (συνέχεια)
28-07-2017
Μάθετε γιατί τα φ/π που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τα ασφαλέστερα που έγιναν ποτέ. Το νέο τεύχος του Ε.ΣΥ.Φ. είναι αφιερωμένο στη διαδικασία των εγκρίσεων δραστικών ουσιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκη νομοθεσία, η οποία είναι από τις πλέον εκτεταμένες και αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως. Εξασφαλίζει το νομοθετικό περιβάλλον εγκρίσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ/π) την ασφάλεια του χρήστη, του περιβάλλοντος, των τροφίμων και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγ... (συνέχεια)