Ανακοινώσεις

28-07-2017
Μάθετε γιατί τα φ/π που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τα ασφαλέστερα που έγιναν ποτέ. Το νέο τεύχος του Ε.ΣΥ.Φ. είναι αφιερωμένο στη διαδικασία των εγκρίσεων δραστικών ουσιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκη νομοθεσία, η οποία είναι από τις πλέον εκτεταμένες και αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως. Εξασφαλίζει το νομοθετικό περιβάλλον εγκρίσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ/π) την ασφάλεια του χρήστη, του περιβάλλοντος, των τροφίμων και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγ... (συνέχεια)
27-07-2017
Tους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με νέες νομοθεσίες, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ήδη αυστηρό νομοθετικό περιβάλλον για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φ/π). Μελέτη που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Steward Redqueen, με βάση στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις-μέλη της Copa Cogeca και τεχνικά ινστιτούτα, εξέτασε το συσσωρευτικό αντίκτυπο αν υιοθετηθούν οι νέες νομοθεσίες. Οι συνέπειες αναμένονται να εί... (συνέχεια)
26-07-2017
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στις 16 & 17 Ιουλίου και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που σε ορισμένες περιοχές ήταν και κάτω από τους 16οC , παρατηρήθηκε σε πολλές βαμβακοφυτείες ένα έντονο κοκκίνισμα των φύλλων. Το κοκκίνισμα αυτό δεν οφείλεται σε κάποια εντομολογική ή μυκητολογική προσβολή. Οφείλεται όμως σε μια δυσλειτουργία της φυσιολογίας του φυτού, λόγω των κλιματικών συνθηκών stress που υπήρξαν. Συγκεκριμένα, το κόκκινο χρώμα των φύλλων οφείλεται σε αύξηση τη... (συνέχεια)
22-07-2017
Ένα ιδιότυπο παιχνίδι καταγράφεται φέτος στην εσωτερική αγορά σκληρού σιταριού καθώς έµποροι αλλά και µύλοι προσπαθούν να χωρίσουν σε ζώνες και περιοχές τη χώρα, κατηγοριοποιώντας τη Θεσσαλία σε περιοχή φθηνού και τη Μακεδονία στα πιο ακριβά. Και αυτό γίνεται ενώ έχουν παραλάβει και καλύτερα σιτάρια, δηλαδή ποιοτικά, ήδη από τον Κάµπο.   Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda µετά τις υψηλές τιµές που δόθηκαν ήτοι 22 λεπτά το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Πλατυκάµπου και 23 λεπτά το ... (συνέχεια)
21-07-2017
Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών αναµένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιοµηχανικής τοµάτας. (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica) Εικόνες 1-3: Συµπτώµατα περονόσπορου σε φυτά τοµάτας Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ηµέρες, βροχερές ηµέρες, µε ο... (συνέχεια)
19-07-2017
Περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες θα έχουν φέτος την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, συνολικής δαπάνης 14,1 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες. Οι αγρότες-δικαιούχοι έχουν ακόμα χρόνο μπροστά τους, καθώς μπορούν να υποβάλουν στα ΚΕΠ τις αιτήσεις συμμετοχής τους μέχρι τις 25 Ιουλίου, οπότε και λ... (συνέχεια)
18-07-2017
Μετά τη χαρτογράφηση της Μεσογείου [Ο κόσμος του ελαιολάδου την 2017/18 - 07/07/2017] , προχωράμε στις εκτιμήσεις για την ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας την επερχόμενη εσοδεία 2017/18 1) Αργολίδα: Η παραγωγή υπολογίζεται μερί τους 5.000 - 5.500 τόνους, δηλαδή διπλάσια της περσινής. Ο μίνι καύσωνας του Μαΐου επηρέασε αρνητικά αρκετούς ελαιώνες, κυρίως τους μη αρδευόμενους. Επίσης, καθυστερεί η δακοκτονία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι.... (συνέχεια)
17-07-2017
Ο καύσωνας και η ξηρασία θα επηρεάσει σε πολλά κράτη της ΕΕ την παραγωγή δημητριακών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου 2017, η παραγωγή σιτηρών της Ευρώπης, για την περίοδο 2017-2018, θα κυμανθεί κάτω του μέσου όρου, για δεύτερο συνεχές έτος. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σοδειές εντοπίζονται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία. Η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και μαλακό) αναμένεται να κυμανθεί περίπου στους 298 εκατ... (συνέχεια)
15-07-2017
Την ώρα που η οικονομική κρίση χτυπά με σφοδρότητα τα ελληνικά νοικοκυριά και η χώρα μας κρατάει τα σκήπτρα στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, παρατηρείται ένα οξύμωρο φαινόμενο που σχετίζεται με την προσφορά χιλιάδων θέσεων αγροτικής εργασίας, εποχικών και ετήσιων, και το μηδαμινό ενδιαφέρον συμμετοχής από πλευράς Ελλήνων στην παραγωγική διαδικασία. Αν και το φαινόμενο της απαξίωσης του γεωργικού επαγγέλματος δεν είναι τωρινό, αλλά ριζωμένο εδώ και ... (συνέχεια)
14-07-2017
Πριν τέσσερα χρόνια ,  διάβασα μία μελέτη σχετικά με τη χρήση του καολινίτη ή καολίνη ενάντια στο δάκο, η οποία έδειχνε ότι, από πειραματικές δοκιμές που έγιναν, το εν λόγω υλικό προστάτευε την ελιά εξίσου καλά με τα χημικά φάρμακα. Δε δίστασα λοιπόν να προτείνω σε κάποιους παραγωγούς να το δοκιμάσουμε και στην περιοχή μας.  Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά την πρώτη χρονιά στην περιοχή της Σητείας, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, να βρίσκονται όλο και περισσότ... (συνέχεια)