Ανακοινώσεις

08-04-2017
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ειδικότερα οι βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες αποτελούν ιδανικές συνθήκες μολύνσεων, ειδικότερα για τις ποικιλίες που βρίσκονται σε άνθηση. ΜΟΝΙΛΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) • Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων. • Συνιστάται άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρ... (συνέχεια)
07-04-2017
Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, βοήθησαν την βλάστηση των κονιδίων του μύκητα. Ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΕΛΙΑΣ (Spilocaea oleagina (Castagne) Hughes) • Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και κα... (συνέχεια)
05-04-2017
Στον αγροδιατροφικό τομέα ανήκουν οι 10 από τις 20 επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΠΑΠ, «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ». Η παρουσίαση του προγράμματος και των εταιρειών πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, την Τρίτη, 4 Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι δέκα εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα είναι: KANAKAS: Εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας ρυζιού εξαιρετικής ποιότητας Τσιλιλής: Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εμφιάλωσ... (συνέχεια)
04-04-2017
Tο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας στα πλαίσια της εκπλήρωσης του θεσμικού του ρόλου, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επιτραπέζια σταφύλια, προβλήματα & προοπτικές».                   Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Παγγαίου και του Γεωπονικού Συλλόγου Καβάλας την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 και ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο Φρίξου Παπαχρηστίδη στην Ελευθερούπολη Καβάλα... (συνέχεια)
03-04-2017
Οι παρακάτω μύκητες προσβολής σιτηρών είναι ευρέως διαδεδομένα παθογόνα που προκαλούν ετησίως σημαντικές απώλειες στην παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και όπου αλλού παγκοσμίως καλλιεργούνται σιτηρά και κυρίως σε βρώμη, κριθάρι και σιτάρι. Η περιγραφή των συμπτωμάτων τους αλλά και οι συνθήκες ανάπτυξής τους καθώς και η αντιμετώπιση ή πρόληψή τους αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί. • Ελμινθοσπορίωση (Pyrenophora tritici-repentis) Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, κίτρινων κηλί... (συνέχεια)
31-03-2017
Προσβεβλημένους καρπούς καλούνται να συλλέγουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί αμυγδαλιάς και να τους τοποθετούν σε μεγάλα διαφανή βάζα, προκειμένου να ελεγχθεί η εμφάνιση των ενηλίκων ατόμων του ευρύτομου. Το στόμιο των βάζων, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, πρέπει να καλύπτεται με τουλουπάνι ή με άλλο λεπτό ύφασμα και να τοποθετείται μέσα στην καλλιέργεια. Σημειώνεται ότι το ευρύτομο διαχειμάζει  στο στάδιο της αναπτυγμένης προνύμφης μ... (συνέχεια)
30-03-2017
Οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών. Συνιστάται δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα γαι παρουσία αυγών ή προνυμφών και επεμβάσεις με μυκητοκτόνα εάν διαπιστωθεί παρουσία τους. ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae) • Στο στάδιο D3 - E (εικόνα 1) να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα επιλέγοντας 25 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Εξετάστε τις ταξιανθίες για παρουσία... (συνέχεια)
29-03-2017
Όσο περισσότερο επικρατούν βροχοπτώσεις και όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα έκπτυξης των οφθαλμών, τόσο περισσότερο επιμελημένη είναι η προστασία των ευαίσθητων σταδίων. Καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.   ΒΛΑΣΤΙΚA ΣΤΑΔΙA D έως F ΦΟΜΟΨΗ Το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα - Βλέπε Γεωργική Προειδοποίηση από τις 20/1/2017 Βάσεις κληματίδων λευκές ξερές με ... (συνέχεια)
28-03-2017
Το βαμβάκι φαίνεται να διεκδικεί φέτος μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των τιμών, η οποία έχει αναπτερώσει το ηθικό των καλλιεργητών, ενώ με αξιώσεις έχουν, επίσης, μπει στον στίβο τόσο τα τεύτλα –καθώς η προσέγγιση της διοίκησης της ΕΒΖ φαίνεται να «κερδίζει» τους καλλιεργητές– όσο και η βιομηχανική ντομάτα, μετά τις ελαφρώς βελτιωμένες τιμές που ανακοίνωσαν τα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Από την άλλη οι ... (συνέχεια)
27-03-2017
Η προετοιμασία των αγρών για σπορά περιλαμβάνει την πρωτογενή κατεργασία η οποία γίνεται πρώτη με βαθιές αρόσεις κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες και τη δευτερογενή κατεργασία του εδάφους η οποία γίνεται στα πλαίσια του σχηματισμού της σποροκλίνης, εφαρμόζοντας μια ομάδα από διαφορετικά μηχανήματα (π.χ. βωλοκόπος, οδοντοσβάρνα, ελαφρός καλλιεργητής, δισκοσβάρνα, κ.λ.π.) με σκοπό την αναμόχλευση του εδάφους με μικρότερη ένταση. Με τη δευτερεύουσα κατεργασία επιτυγχά... (συνέχεια)