Ανακοινώσεις

04-07-2017
Συστάσεις γεωπόνων για συχνή και προσεκτική επιθεώρηση των ελαιώνων, ώστε να διαπιστωθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι προσβολές στα ελαιόδεντρα. ΡΥΓΧΙΤΗΣ (Rhynchites Cribripennis Desbrochers) Έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρυγχίτη τοπικά σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας Τα ακμαία άτομα του ρυγχίτη τόσο κατά την διατροφή τους όσον και κατά την ωοτοκία τους σχηματίζουν στην επιφάνεια των καρπών τρύπες με το ρύγχος τους, οι οποίες έχουν μορφή κρατήρα και οι προσβεβ... (συνέχεια)
03-07-2017
Φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόροι και βολβοί, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές -με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα βάσει της δασμολογικής τους κλάσης- αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή) επέστρεψαν από 1ης Ιουλίου 2017, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 13%, αντί για 24%.   Στις υπηρεσίες προστέθηκε στο παράρτημα και κατά συνέπεια υπάγεται από 1.7.2017 στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. &nb... (συνέχεια)
01-07-2017
Με δεδοµένη την ποιοτική δυσκολία της φετινής ελληνικής σοδειάς, τα καλά σιτάρια θα µείνουν στη χώρα και θα πληρωθούν πιο ψηλά από τους τοπικούς µύλους που τα χρειάζονται, όπως αναφέρουν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς. Ουσιαστικά, όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης καλών ποιοτήτων έχουν τις προϋποθέσεις αγρότερα µέσα στη σεζόν για σηµαντικά βελτιωµένες τιµές από τα 20-21 λεπτά το κιλό που ακούγονται τώρα στην εγχώρια αγορά.     Για την ώρα αδρανές µένει το εµπορικό τοπίο... (συνέχεια)
30-06-2017
Στις περισσότερες περιοχές η καλλιέργεια του αραβόσιτου βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης. Διαπιστώσεις: Από επιτόπιες παρατηρήσεις στο δίκτυο των παγίδων αλλά και σε αγρούς αραβόσιτου, διαπιστώνεται ότι: 1. Στους ν. Δράμας και Καβάλας οι περιοχές όπου εντοπίζεται έντονη προσβολή στις καλλιέργειες του αραβόσιτου, απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί: Οι περιοχές αυτές καλύπτουν τα αγροκτήματα στα εξωχώραφα των τενάγων Φιλίππων και συγκεκριμένα της Αγί... (συνέχεια)
29-06-2017
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο φορέας που θα απονέμει το Ελληνικό Σήμα στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και στις επιτραπέζιες ελιές σύμφωνα με τις δύο αντίστοιχους κανονισμούς που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι δύο αυτοί κανονισμοί ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης στη διαδικασία για την απόκτησή του, όσο και το ετήσιο τέλος χρήσης τους.  Σκοπός του Ελληνικού Σήματος, που είναι το επίσημο σήμα του Ε... (συνέχεια)
28-06-2017
Κάθε οπωροφόρο έχει ανάγκη μιας ποσότητας θερμότητας για να βλαστήσει και καρποφορήσει κανονικά. ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ Σε πιο ψυχρά κλίματα η παραγωγή και η ποιότητα των καρπών σε πολλά οπωροφόρα θα είναι μειωμένη και η καλλιέργεια μη εμπορική. Το σύνολο των μονάδων θερμότητας για κάθε ποικιλία είναι μια σχέση μεταξύ θερμοκρασίας κάθε ημέρας (όρια παίρνονται μεταξύ 10 και 28 ºC) και καρπικής περιόδου (ημέρες από την πλήρη άνθιση έως τη συγκομιδή). Έτσι μια... (συνέχεια)
27-06-2017
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ευαίσθητες ποικιλίες, καθώς και στους αμπελώνες με ιστορικό προβολών. Βλαστικά Στάδια Α) Αρχή κλεισίματος τσαμπιού Β) Τσαμπί κλειστό Στις πεδινές περιοχές, οι πιο πρώιμες ποικιλίες έχουν εισέλθει στο στάδιο του κλεισίματος των τσαμπιών. ΕΥΔΕΜΙΔΑ Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι σταθερά υψηλές. Συστήνεται στους παραγωγούς η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών από την ευδεμίδα με ένα κατ... (συνέχεια)
26-06-2017
Διαβατήριο εισόδου της ελληνικής παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη διεθνή αγορά, φιλοδοξεί να αποτελέσει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ορθολογική ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, για τα προϊόντα του οποίου το ενδιαφέρον βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Όπως δήλωσε ... (συνέχεια)
24-06-2017
Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα. ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae) Οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων εμφανίζει μία σημαντική αύξηση. Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας και της Νάουσας έγιναν οι υπολογισμοί των ωοτοκιών και των εκκολάψε... (συνέχεια)
23-06-2017
Όπως θα θυμόσαστε οι παλαιότεροι, στο βαμβάκι γινόταν παλιά από 5 μέχρι 10 ψεκασμοί με εντομοκτόνα στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Εδώ και 25 χρόνια περίπου, με τη Βοήθεια του Οργανισμού Βάμβακος, σημειώθηκε στην περιοχή μας, μια σημαντικότατη πρόοδος. Ξεκίνησε από δω μια μεγάλη ανατροπή, σχετικά με όσα ίσχυαν στη φυτοπροστασία του βαμβακιού. Διδάχθηκαν οι παραγωγοί την τεράστια σημασία των ωφέλιμων εντόμων και έμαθαν να τα προστατεύουν. Εκπαιδεύτηκαν να μην πανικοβάλλ... (συνέχεια)