Ανακοινώσεις

03-08-2017
Τον Ιούνιο του 2013, εγκρίθηκε η πρώτη σημαντική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε δέκα χρόνια, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για τις ποσοστώσεις, τις επιδοτήσεις και τα μέτρα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών ευθυνών.   Όταν όμως οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε πλήρη ισχύ το 2015, ένα χρόνο πίσω αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ορισμένοι από αυτούς που τους είχαν αρχικά εγκρίνει ζητούσαν αλλαγές σε πολιτικές που, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, ότι ήταν υπερβολικά ... (συνέχεια)
02-08-2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη την Τρίτη 1 Aυγούστου σε επέκταση κατά δύο εβδομάδες της επανεξέτασης της συμφωνίας για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας αγροβιοτεχνολογίας Μonsanto από το γερμανικό κολοσσό Bayer (BAYGn.DE) έναντι 66 δις. δολαρίων. Η Κομισιόν, σύμφωνα με το reuters, υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω εταιρείες είχαν υποβάλει τις προτεινόμενες παραχωρήσεις τους τη Δευτέρα. Η Επιτροπή δήλωσε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις με στόχο να μετριάσει τα προβλήματα ανταγωνισμού, αλλά δεν έδωσ... (συνέχεια)
01-08-2017
Ομάδα εργασίας θα μελετήσει τις επιπτώσεις στο ελληνικό βαμβάκι και οπωροκηπευτικά Την απόσυρση του 1/5 των υπαρχουσών δραστικών ουσιών στη φυτοπροστασία, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη φυτοπροστασία που αναμένεται να ψηφιστούν στους επόμενους μήνες, αναφέρει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας σε ενημερωτικό του δελτίο. «Tους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με νέες νομοθεσίες, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ... (συνέχεια)
31-07-2017
Την κατανάλωση φρούτων οποιαδήποτε στιγµή και σε οποιοδήποτε µέρος, ως εναλλακτικό σνακ όπως οι σοκολάτες και τα πατατάκια και άλλες ανθυγιεινές επιλογές, ενδυναµώνουν οι Ισπανοί µέσω µιας καινοτόµας συσκευασίας. Πρόκειται για τους σωλήνες φρούτων της Fru&tube που εξαπλώνονται µε γοργούς ρυθµούς σε όλο τον κόσµο, ενώ προχωρούν ένα βήµα παραπέρα, αφού µέσω των αυτόµατων πωλήτων (ΑΤΜ) καθίστανται διαθέσιµοι 24 ώρες το 24ωρο. Με τόσα οφέλη που έχουν για την ανθρώπινη υγεία τα φρούτα, γιατί ν... (συνέχεια)
29-07-2017
Αναμφισβήτητα, ο πλέον σημαντικός κλάδος στη χώρα μας στην παρούσα φάση είναι ο τουρισμός. Συνεισφέροντας άμεσα το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2016, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας το 2027, σε μια δεκαετία από σήμερα, το 9,6% του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του World Travel & Tourism Council για το 2017. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, πέρα από την άμεση συνεισφορά, η έμμεση αγγίζει για το 2016 το 18,6% του ΑΕΠ... (συνέχεια)
28-07-2017
Μάθετε γιατί τα φ/π που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τα ασφαλέστερα που έγιναν ποτέ. Το νέο τεύχος του Ε.ΣΥ.Φ. είναι αφιερωμένο στη διαδικασία των εγκρίσεων δραστικών ουσιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκη νομοθεσία, η οποία είναι από τις πλέον εκτεταμένες και αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως. Εξασφαλίζει το νομοθετικό περιβάλλον εγκρίσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ/π) την ασφάλεια του χρήστη, του περιβάλλοντος, των τροφίμων και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγ... (συνέχεια)
27-07-2017
Tους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με νέες νομοθεσίες, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ήδη αυστηρό νομοθετικό περιβάλλον για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φ/π). Μελέτη που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Steward Redqueen, με βάση στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις-μέλη της Copa Cogeca και τεχνικά ινστιτούτα, εξέτασε το συσσωρευτικό αντίκτυπο αν υιοθετηθούν οι νέες νομοθεσίες. Οι συνέπειες αναμένονται να εί... (συνέχεια)
26-07-2017
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στις 16 & 17 Ιουλίου και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που σε ορισμένες περιοχές ήταν και κάτω από τους 16οC , παρατηρήθηκε σε πολλές βαμβακοφυτείες ένα έντονο κοκκίνισμα των φύλλων. Το κοκκίνισμα αυτό δεν οφείλεται σε κάποια εντομολογική ή μυκητολογική προσβολή. Οφείλεται όμως σε μια δυσλειτουργία της φυσιολογίας του φυτού, λόγω των κλιματικών συνθηκών stress που υπήρξαν. Συγκεκριμένα, το κόκκινο χρώμα των φύλλων οφείλεται σε αύξηση τη... (συνέχεια)
22-07-2017
Ένα ιδιότυπο παιχνίδι καταγράφεται φέτος στην εσωτερική αγορά σκληρού σιταριού καθώς έµποροι αλλά και µύλοι προσπαθούν να χωρίσουν σε ζώνες και περιοχές τη χώρα, κατηγοριοποιώντας τη Θεσσαλία σε περιοχή φθηνού και τη Μακεδονία στα πιο ακριβά. Και αυτό γίνεται ενώ έχουν παραλάβει και καλύτερα σιτάρια, δηλαδή ποιοτικά, ήδη από τον Κάµπο.   Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda µετά τις υψηλές τιµές που δόθηκαν ήτοι 22 λεπτά το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Πλατυκάµπου και 23 λεπτά το ... (συνέχεια)
21-07-2017
Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών αναµένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιοµηχανικής τοµάτας. (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica) Εικόνες 1-3: Συµπτώµατα περονόσπορου σε φυτά τοµάτας Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ηµέρες, βροχερές ηµέρες, µε ο... (συνέχεια)