Ανακοινώσεις

02-06-2017
Από παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων, διαπιστώθηκε αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων στους αμπελώνες των πεδινών περιοχών, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου. Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4-5 ημέρες αργότερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλι... (συνέχεια)
31-05-2017
Γεωργικές Προειδοποιήσεις και Οδηγίες Φυτοπροστασίας για την Περιοχή της Μαγνησίας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας   Για να διαβάσετε αναλυτικά πατήστε : Αμπέλι (31-5-2017)   Πηγή: ΥΠΑΑΤ   (συνέχεια)
30-05-2017
Απαιτούμενες ποσότητες σπόρων, εποχή και αποστάσεις σπορά ή φύτευσης λαχανικών.   Είδος Φυτού Συνηθέστερη  εποχή  Σποράς Βάθος Σποράς Ποσότητα Σπόρου  (για 1 στρ.)  Μέσες αποστάσεις  ΑΓΓΟΥΡΙ Μάρτιο - Ιούλιο 1,5 cm 200 gr. 100x150 ΑΝΗΘΟΣ Φθινόπ.-Άνοιξη 1 cm 600-1000 gr. Σπαρτά ΑΝΤΙΔΙ ... (συνέχεια)
29-05-2017
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνειακούς κ.ά.) για τα παρακάτω που αφορούν στην καλλιέργεια της ελιάς: Α). Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa: Ο συγκεκριμένος οργανισμός που, όπως ενημερώσαμε με παλαιότερα δελτία Τύπου, έχει μολύνει περίπου το 10% του συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της... (συνέχεια)
27-05-2017
Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. ΒΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΘΗΣΗ Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ Η ξαφνική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ... (συνέχεια)
26-05-2017
Το 2017 δεν είναι μια ταραχώδης χρονιά μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για το ελαιόλαδο. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει σημειώσει άνοδο 25% φέτος καθώς η ξηρασία επηρεάζει τους μεγάλους παραγωγούς της λεκάνης της Μεσογείου. Η παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Τυνησία και σε μικρότερο βαθμό την Ισπανία αναμένεται να σημειώσει απότομη πτώση φέτος.  «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι απαίσια, στην Ελλάδα και την Τυνησία το ίδιο. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν η παραγωγή πέσει απότομα και στην... (συνέχεια)
25-05-2017
Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. Όπου οι επεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες, με την διαπίστωση των πρώτων συμπτωμάτων, συνιστάται η επιλογή σκευασμάτων για ταυτόχρονη δράση ενάντια στους εχθρούς και τις ασθένειες του Αμπελιού σας. Επιλέξτε τα κατάλληλα σ... (συνέχεια)
24-05-2017
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου και την μετάδοση του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C). ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica) Εικόνες 1- 3 Συμπτώματα περονόσπορου σε φυτά τομάτας Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες ... (συνέχεια)
23-05-2017
Πρώιμες περιοχές: Ολοκληρώθηκε η καρπόδεση – καρποί μεγέθους κόκκου σταριού -  Ανθοφορία (ποικιλία Κορωνέϊκή) Εικονα 1 : Βλαστικά στάδια G και Η → Πτώση πετάλων και καρπόδεση Εικόνα 2 :  Στάδιο Ι → Καρποί μεγέθους σταριού Πυρηνοτρήτης: (Prays oleae) Εικόνα 3 : Πυρηνοτρήτης  →  Ωοτοκία πάνω στον κάλυκα νεαρού καρπού Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώι... (συνέχεια)
22-05-2017
Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα στα μέσα Μαΐου, το Υπουργείο Προμηθειών της Αιγύπτου έχει μέχρι τώρα προμηθευτεί 1,03 εκατ. τόνους σιταριού από εγχώριους καλλιεργητές, από την έναρξη της φετινής συγκομιδής στα μέσα Απριλίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης ανέφεραν για φέτος προμήθεια 4-4,5 εκατ. τόνων σίτου από τους καλλιεργητές της Αιγύπτου, τον Απρίλιο ο αρμόδιος Υπουργός κ. Meselhy μείωσε τις εκτιμήσεις στα επίπεδα των 3,8 εκ... (συνέχεια)