Ανακοινώσεις

06-10-2016
Το έδαφος είναι ο φορέας επάνω στον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά, αλλά συγχρόνως και το περιβάλλον από το οποίο αντλούν τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Το έδαφος είναι ένα περιβάλλον με δυναμική δομή το οποίο προέρχεται από τον μετασχηματισμό του μητρικού υποστρώματος, κάτω από την επίδραση του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα, της θερμότητας αλλά και των έμβιων όντων όπως είναι η μικροπανίδα, η μικροχλωρίδα, τα φυτά και ο άνθρωπος. Η γονι... (συνέχεια)
05-10-2016
Νέα ώθηση στο βαμβάκι δίνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ΙCAC) η οποία για δεύτερο συνεχή μήνα αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις φετινές τιμές επικαλούμενη κατώτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παραγωγής και μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στα χαμηλότερα σχεδόν επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.  Η ICAC πλέον προβλέπει ότι η μέση τιμή του βάμβακος στη διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στον έγκυρο δείκτη Cotlook A Index, θα... (συνέχεια)
04-10-2016
Οι εταιρείες Certis Europe και K&N Ευθυμιάδης έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία μιας καινούριας εταιρείας, της KNE Certis, μιας κοινοπραξίας το οποίο θα χρησιμεύσει για να φέρει την εμπειρία, τεχνογνωσία και τους πόρους των δύο εταιρειών για την ανάπτυξη, καταχώριση, την εμπορία και τη διανομή των προϊόντων φυτοπροστασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η καινούρια κοινοπραξία θα επεκτείνει την παρουσία αμφότερων των εταιρειών στην περιοχή και θα παρέχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στ... (συνέχεια)
03-10-2016
Γιορτή φιστικιού διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σερρών για πέμπτη συνεχή χρονιά το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 18:30, στην κεντρική πλατεία της Αμμουδιάς Σερρών,  με την κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Ηράκλειας. Στο πλαίσιο της γιορτής θα γίνει έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προχώματος Θεσσαλονίκης και οι Εβρίτες του Ν. Δράμας, με την Παραδοσιακή Ορχήστρα Σίρρις. &... (συνέχεια)
01-10-2016
Εντύπωση, δέος, μεγάλη ανησυχία, ακόμα και σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι ο γερμανικός κολοσσός του φαρμακευτικού και χημικού κλάδου Bayer εξαγόρασε με το τεράστιο ποσό των 66 δισ. δολαρίων (περίπου 55 δισ. ευρώ) την επίσης πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία αγροχημικών Monsanto.   Πρόκειται για δύο από τα πιο σημαντικά πολυεθνικά μονοπώλια που ελέγχουν τον κλάδο των φυτοφαρμάκων και των εμπορεύσιμων σπόρων, μαζί με την ελβετική Syngenta, την επίσης γερμανική BASF και ... (συνέχεια)
30-09-2016
Ξεκινά σιγά-σιγά η συγκομιδή του βαμβακιού. Η συλλογή γίνεται με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και στη συνέχεια το σύσπορο βαμβάκι (οι ίνες με τους σπόρους) μεταφέρεται στα εκκοκιστήρια για αποθήκευση, σε αεριζόμενες αποθήκες και σύμφωνα με την ποιότητά του, μέχρι την εκκόκισή του με ειδικές εκκοκιστικές μηχανές. Ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται από την υγρασία σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία της μάζας. Το σύσπορο βαμβάκι δεν πρέπει να παραμένει αποθηκευμένο με θερμοκρα... (συνέχεια)
29-09-2016
«Πάτημα» στη μεγαλύτερη προσφορά πρώτης ύλης φαίνεται ότι βρίσκουν οι εγχώριοι έμποροι και μεταποιητές αμυγδάλου. Την ώρα που οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οργανισμών ανεβάζουν τον πήχη για τις φετινές τιμές, στον θεσσαλικό κάμπο οι εμπορικές πράξεις γίνονται, όπως λέει στην «ΥΧ» ο Λαρισαίος παραγωγός Σάκης Αντωνίου, κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό για το κόκαλο και έως 7-7,5 ευρώ το κιλό για την ψίχα. Η συλλογή των καρπών βαδίζει αυτό το διάστημα προς το τέλος του (έχει συγκομιστεί το 80%-90%) ... (συνέχεια)
28-09-2016
Σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, (στις 27/10) πρόκειται να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, σε ποσοστό μέχρι 70%. Ειδικότερα, στις 27 Οκτωβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του 70% της Βασικής (826 εκατ. ευρώ) και στις 20 Δεκεμβρίου η εξόφληση του 30% της Βασικής (354 εκατ. ευρώ), του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ) Άλλες πληρωμές σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ: ✓ Για την Εξισωτική Αποζημίωση... (συνέχεια)
27-09-2016
Κατά 17% έχει μειωθεί η χρήση λιπασμάτων από τους Έλληνες αγρότες σε σύγκριση με την καλλιεργητική περίοδο 2010-11, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μείνει σχεδόν σταθερές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΕΛ, -«Στην τελευταία καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2015-Ιούλιος 2016 η συνολική κατανάλωση μειώθηκε στους 730.992 τόνους, 6% χαμηλότερη από ... (συνέχεια)