Ανακοινώσεις

23-12-2016
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το γκι είναι αυτό το όμορφο χριστουγεννιάτικο φυτό με τους λαμπερούς κόκκινους καρπούς και τα καταπράσινα αγκαθωτά φύλλα... κι όμως δεν είναι, παρά είναι το ου ή ελληνιστί το αρκουδοπούρναρο. Ας δούμε όμως ποιά ακριβώς είναι αυτά τα δύο φυτά που συγχέονται τόσο πολύ. Το Γκι (Ίξο) με τη λατινική ονομασία Viscum album είναι ένα αειθαλές παράσιτο δένδρων, κυρίως ελάτων και καστανιών. Έχει σαρκώδη-δερματώδη φυλλαράκια και φαιούς μ... (συνέχεια)
22-12-2016
Με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, η Bayer τιμά τους συνεργάτες της και θέτει στόχους για μια καλύτερη ζωή για τον Έλληνα γεωργό μέσα από σημαντικές επενδύσεις στη βελτίωση της παραγωγής, ποιότητας αλλά και της υπεραξίας των προϊόντων του. Λάρισα, 14 Δεκεμβρίου, 2016  Η Bayer πραγματοποίησε στο γήπεδο ΑΡΕΝΑ της Λάρισας εκδήλωση για τους συνεργάτες της στον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την σταθερά ανοδική της πορεία κατά τα τελευταία τρία έτη. ... (συνέχεια)
21-12-2016
Ο όρος «γεωργικό φάρμακο» αναφέρεται σε οποιαδήποτε ουσία ή μείγμα ουσιών που χρησιμοποιείται για πρόληψη, αντιμετώπιση ή καταστολή ασθενειών και εχθρών των φυτών ή για ρύθμιση της ανάπτυξης των φυτών. Οι δραστικές ουσίες των φυτοφαρμάκων ελέγχονται και εγκρίνονται σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ τα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις δραστικές ουσίες, εγκρίνονται και σε εθνικό επίπεδο από το κάθε Κράτος μέλος. Κάθε γεωργικό φάρμακο πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση χρήσης του, τη... (συνέχεια)
20-12-2016
Με αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν χθες στη Διαύγεια και υπογράφονται από τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίνεται πίστωση ύψους 156.500.000 ευρώ για τη χρηματοδότητηση του Μέτρου 13 (Εξισωτική) Υπομέτρου 13.1: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές έτους 2016 στο ΠΑΑ 2014-2020 και 87.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Υπομέτρου 13.2: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών έτους 2016 στο ΠΑΑ 20... (συνέχεια)
19-12-2016
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο εξαιτίας του... παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά. Σύντομα στα μέτρα προστασίας αναμένεται να τεθεί και η Μεσσηνία με την Πελοπόννησο . Μπορεί η «φυλλοξήρα της ελιάς» όπως έχει χαρακτηριστεί να μην έχει φτάσει στην Κρήτη ακόμη, αλλά οι γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και ήδη μια επιτροπή που έχει συσταθεί σε όλη την Κρήτη από το Γεωτεχνικό Επιμελητή... (συνέχεια)
17-12-2016
Τις τελευταίες δεκαετίες η γεωργία έχει εξελιχθεί σε μια υπερ-εντατική παραγωγική διαδικασία. Οι καλλιεργητές, προς αύξηση της παραγωγής και των κερδών τους, εμφανίζουν συνεχώς μεγαλύτερη εξάρτηση από πάσης φύσεως εισροές πολλές από τις οποίες είναι πολύ επικίνδυνες, όπως τα φυτοφάρμακα. Τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι από πάρα πολύ τοξικά ως απλώς επικίνδυνα για τον άνθρωπο και σε συνδυασμό με την όλο και διευρυνόμενη χρήση τους, θεωρούνται μια από τις πιο επικινδύνες ομάδες ουσιών γι... (συνέχεια)
15-12-2016
Με αφορμή την εμφάνιση του καταστρεπτικού "ζάμπρου" στις καλλιέργειες των σιτηρών της Θεσσαλίας (σιτάρια και κριθάρια), δείτε πως θα προστατέψετε τις καλλιέργειες σας, από έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των σιτηρών. Ο Ζάβρος είναι ένα μεγάλο σκαθάρι που προσβάλλει τις καλλιέργειες των σιτηρών. Έχει μαύρο μεταλλικό χρώμα και διακρίνεται εύκολα από τις αυλακώσεις που φέρει στις σκληρές πτέρυγες του (έλυτρα). Η προνύμφη του είναι σκωληκόμορφη, μεγάλη μήκου... (συνέχεια)
14-12-2016
Η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων σώζει και η σωστή χρήση τους από τους αγρότες ως μέσο προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας αποτελεί θέμα που είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι εκτός των άλλων σχετίζεται και με την προστασία του περιβάλλοντός. Ακόμη η αυστηρή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών των συμβούλων γεωπόνων αποτελεί την “ασπίδα” προστασίας της υγείας του αγρότη και του Έλληνα καταναλωτή ταυτόχρονα. Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της χθεσινής ημερίδας, με θέμα ... (συνέχεια)
13-12-2016
Μόνο με πλαστικό χρήμα και χωρίς την ύπαρξη ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, θα κατοχυρωθούν τα αφορολόγητα όρια των αγροτικών εισοδημάτων – βάσει της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων – από 01.01.2017, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που κατατέθηκε στην Βουλή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου. Κατά τα λοιπά, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά το περιεχόμενό του κατατέθηκαν στη Βουλή οι διατάξεις με τα κίνητρα και τι... (συνέχεια)