Ανακοινώσεις

24-05-2017
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου και την μετάδοση του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C). ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica) Εικόνες 1- 3 Συμπτώματα περονόσπορου σε φυτά τομάτας Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες ... (συνέχεια)
23-05-2017
Πρώιμες περιοχές: Ολοκληρώθηκε η καρπόδεση – καρποί μεγέθους κόκκου σταριού -  Ανθοφορία (ποικιλία Κορωνέϊκή) Εικονα 1 : Βλαστικά στάδια G και Η → Πτώση πετάλων και καρπόδεση Εικόνα 2 :  Στάδιο Ι → Καρποί μεγέθους σταριού Πυρηνοτρήτης: (Prays oleae) Εικόνα 3 : Πυρηνοτρήτης  →  Ωοτοκία πάνω στον κάλυκα νεαρού καρπού Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώι... (συνέχεια)
22-05-2017
Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα στα μέσα Μαΐου, το Υπουργείο Προμηθειών της Αιγύπτου έχει μέχρι τώρα προμηθευτεί 1,03 εκατ. τόνους σιταριού από εγχώριους καλλιεργητές, από την έναρξη της φετινής συγκομιδής στα μέσα Απριλίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης ανέφεραν για φέτος προμήθεια 4-4,5 εκατ. τόνων σίτου από τους καλλιεργητές της Αιγύπτου, τον Απρίλιο ο αρμόδιος Υπουργός κ. Meselhy μείωσε τις εκτιμήσεις στα επίπεδα των 3,8 εκ... (συνέχεια)
20-05-2017
Μεγάλη απάτη εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με μαζικά emails σε αγρότες. O παραλήπτης του «phishing» email λαμβάνει ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, το οποίο υποστηρίζει ότι προέρχεται από το ΟΓΑ, στην δεδομένη χρονική στιγμή, όπως το παρακάτω που υπάρχει ως εικόνα, αλλά στην ουσία δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Οι χρήστες που θα πατήσουν σε link, διατρέχουν τον κίνδυνο να στείλουν το email σε όλους όσους είχαν στη λίστα διευθύνσεών τους. Πηγαίνοντα... (συνέχεια)
19-05-2017
(Καρπόκαψα – Σέζια - Φουζικλάδιο – Ωίδιο – Βακτηριακό κάψιμο) ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ  (Carpocapsa pomonella) Μηλιά –Αχλαδιά – Kαρυδιά Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : - Στις ορεινές περιοχές η πρώτη πτήση ξεκίνησε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. - Οι ωοτοκίες ξεκίνησαν από 9 - 10 του μήνα και οι πρώτες προνύμφες αναμένονται μετά τις 20 - 21 Μαΐου. - Στην γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς αλλά και στο φύλλωμα. Οδηγίες : - Συνιστάται επιμελημένος ψεκασμός των καρ... (συνέχεια)
18-05-2017
Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια του Βαμβακιού εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Καβάλας και η ΔΑΟΚ Σερρών για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών. Κατεργασίες εδάφους Είναι από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, αν αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στη δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργω... (συνέχεια)
17-05-2017
Η μύγα της κερασιάς, αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό των κερασιών. Η ζημιά προκαλείται από την προνύμφη της που αναπτύσσεται μέσα στον καρπό και τον κάνει ακατάλληλο για κατανάλωση. Μύγα της κερασιάς (Rhagoletis cerasi) Η σοβαρότητα της προσβολής ποικίλλει πολύ από περιοχή σε περιοχή και από χρονιά σε χρονιά καθώς και με την πρωιμότητα των διαφόρων ποικιλιών της κερασιάς (κάποιες πρώιμες ποικιλίες μπορεί να διαφύγουν την προσβολή). Συστάσεις Χημική Καταπολέμηση • Γ... (συνέχεια)
16-05-2017
Από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε η πτήση του εντόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις φερομονικές παγίδες σε περιοχές Δράμας και Σερρών, ενώ φαίνεται πως έχει συμπληρωθεί το άθροισμα των ημεροβαθμών που απαιτείται για την έναρξη των εκκολάψεων των προνυμφών της πρώτης γενιάς.   Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας αναφέρουν ότι η πρώτη πτήση διαρκεί συνήθως 40 ηµέρες, η ωοτοκία γίνεται στο φύλλωµα και οι προνύµφες α’ γενιάς προσβάλλουν τον καρπό µετά από 3 περίπο... (συνέχεια)
15-05-2017
Την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακάλωτος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις από την συμφωνία με τους δανειστές. Ως αγροτικά εφόδια θεωρούνται τα λιπάσματα, οι σπόροι, φυτά, πολλασιαστικό υλικό κ.α που είναι και ένα σημαντικό του κόστους των αγροτικής παραγωγής και αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών. Όπως διευκρίνισε ο υπ.Οικονομικών η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει α... (συνέχεια)
13-05-2017
Πυρηνοτρήτης ελιάς, Μαργαρόνια, Ακάρεα (eriophyidae), Κοκκοειδή, Βαμβακάδα, Καλοκόρη ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (Prays oleae Bernard, Lepidoptera: Yponomeutidae) • Η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. • Οι προνύμφες αυτής της γενιάς προκαλούν ζημιές στα άνθη. • Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση λόγω του ότι ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση. • Συνιστάται επέμβαση με Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3 ‰ ζάχα... (συνέχεια)