Ανακοινώσεις

13-02-2017
Υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες προγραμματίζει να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Έως τις 20 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν πληρωμές που αφορούν εκκρεμότητες από την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) του 2016. Για Μάρτιο με Απρίλιο φαίνεται να πηγαίνει η καταβολή υπολοίπων εξισωτικής του 2015 Σκληρό σιτάρι, κτηνοτροφικά φυτά, όσπρια και σπαράγγι θα αποτελέσουν τις πρώτες συνδεδεμένες του 2016 που αναμένεται να πληρωθούν μέσα στον μήνα, πιθαν... (συνέχεια)
10-02-2017
Ο βιολογικός κύκλος των φυτών εξαρτάται από την ύπαρξη συγκεκριμένων χημικών στοιχείων στους ιστούς τους τα οποία αποτελούν τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους διακρίνονται σε μακρο- και μικρο-στοιχεία ανάλογα με την απαιτούμενη ποσότητα αυτών. Για μια ικανοποιητική παραγωγή, ποσοτικά και ποιοτικά, πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή βλάστηση και ανάπτυξη των φυτών. Οι ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζε... (συνέχεια)
09-02-2017
Λεπτομέρειες για τις φετινές Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για ανασύσταση (μερική ή ολική) του φυτικού κεφαλαίου δημοσιεύθηκαν σε ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.  Συγκεκριμένα, η ενίσχυση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου όσον αφορά τα ελαιόδεντρα, τα εσπεριδοειδή, τις συκιές, τις φιστικιές και την μαστίχα μπορεί να φτάσει μέχρι και 22 ευρώ ανά δέντρο. Επιπλέον για τα αμπέλια και τα ακτινίδια η ενίσχυση για την ανασύσταση μπορεί να ανέλθει έως 1.250 ευρώ το στρέμμα. ... (συνέχεια)
08-02-2017
Τη σχετική απόφαση επιβεβαίωσε σε επικοινωνία της με την Agrenda και το AgroNews και η νομική σύμβουλος του υπουργείου κυρία Διονυσοπούλου, η οποία διευκρινίζει ότι το άρθρο 42 του νόμου 4387/16 δεν έχει τύχει εφαρμογής, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αντίθετα παραμένει ενεργό το άρθρο 20 του νόμου 3863/10 με το οποίο διατηρείται κανονικά, όπως ξέραμε, το εργόσημο. «Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετο... (συνέχεια)
07-02-2017
Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε ολοένα και περισσότερες συστάσεις γεωπόνων, που μας προτείνουν τη χρήση Βορδιγάλειου πολτού, ειδικότερα έπειτα από την κακοκαιρία και τον παγετό του Ιανουαρίου. Τι είναι όμως αυτός ο πολτός, πώς τον φτιάχνουμε και ποιά η χρήση του? Η χρήση του ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880 και ήταν το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα. Με τον όρο "πραγματικό μυκητοκτόνο" εννοούμε ότι υπήρξε το πρώτο... (συνέχεια)
04-02-2017
Οι μύκητες του γένους Phytophthora μεταδίδονται με το έδαφος και προκαλούν ασθένειες στα μέρη των δέντρων όπου έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το έδαφος. Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν σημαντικές ζημιές σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου και προσβάλουν μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων φυτών. Τα νεαρής ηλικίας δέντρα και σπορόφυτα μπορούν να καταστραφούν μέσα σε λίγες μέρες ενώ σε μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα η ξήρανση μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή ανάλογα με το υπάρχον μόλυσμα σ... (συνέχεια)
03-02-2017
Οι επεµβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι µέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεµβάσεις. ΓΕΝΙΚΑ: Τα καλλιεργητικά µέτρα και οι ψεκασµοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων έχουν σκοπό να µειώσουν τους αρχικούς πληθυσµούς των εχθρών (έντοµα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά µολύσµατα των ασθενειών (µυκητολογικές, βακτηριολογικές), µε σκοπό την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση αυτών κατά την επ... (συνέχεια)
02-02-2017
Αυτές οι πρώιµες επεµβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέµηση των φυτοπαρασίτων κατά την επερχόµενη βλαστική περίοδο, περισσότερο αποτελεσµατική και οικονοµική. Μηλιά – Αχλαδιά Οφθαλµοί κλειστοί (Περίοδος ληθάργου). Γενικά: Οι επεµβάσεις κατά την περίοδο του ληθάργου αποσκοπούν στη µείωση των αρχικών πληθυσµών των εχθρών (έντοµα, ακάρεα), καθώς και στη µείωση των αρχικών µολυσµάτων µυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών. Α) ΕΧΘΡΟΙ Η καταπολέµησ... (συνέχεια)
01-02-2017
Τρεις ακόμη Συνεταιρισμοί εκτός συστήματος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Έρχεται μαζικό κύμα φυγής από Συνεταιρισμούς που δεν επιθυμούν πλέον το «σφιχταγκάλιασμα» της εταιρίας. Όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου από την ίδια τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, διακόπτεται η συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών που λειτουργούν υπό τους «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας ΑΕΣ-ΑΕ», «ΕΔΑΣ Ευβοίας» και «ΑΣ Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας». Είχαν προηγηθεί η Ένωση Αγρινίου και ο Α... (συνέχεια)
31-01-2017
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε προσβολή εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτώματα στα φυτά μας. Αυτό άλλωστε βλέπουμε κάθε φορά που κινούμαστε μέσα στο χωράφι και παρακολουθούμε την εξέλιξη της φυτείας μας. Είναι προφανές ότι αν καλλιεργούμε λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες στρέμματα η παρακολούθηση αυτή μπορεί να είναι συχνή και να μας δίνει έγκαιρα ενδείξεις για να επέμβουμε. Αυτό συνήθως κάνουμε στις μεγάλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι κλπ. Παρακολουθούμε την καλ... (συνέχεια)