Ανακοινώσεις

01-10-2016
Εντύπωση, δέος, μεγάλη ανησυχία, ακόμα και σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι ο γερμανικός κολοσσός του φαρμακευτικού και χημικού κλάδου Bayer εξαγόρασε με το τεράστιο ποσό των 66 δισ. δολαρίων (περίπου 55 δισ. ευρώ) την επίσης πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία αγροχημικών Monsanto.   Πρόκειται για δύο από τα πιο σημαντικά πολυεθνικά μονοπώλια που ελέγχουν τον κλάδο των φυτοφαρμάκων και των εμπορεύσιμων σπόρων, μαζί με την ελβετική Syngenta, την επίσης γερμανική BASF και ... (συνέχεια)
30-09-2016
Ξεκινά σιγά-σιγά η συγκομιδή του βαμβακιού. Η συλλογή γίνεται με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και στη συνέχεια το σύσπορο βαμβάκι (οι ίνες με τους σπόρους) μεταφέρεται στα εκκοκιστήρια για αποθήκευση, σε αεριζόμενες αποθήκες και σύμφωνα με την ποιότητά του, μέχρι την εκκόκισή του με ειδικές εκκοκιστικές μηχανές. Ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται από την υγρασία σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία της μάζας. Το σύσπορο βαμβάκι δεν πρέπει να παραμένει αποθηκευμένο με θερμοκρα... (συνέχεια)
29-09-2016
«Πάτημα» στη μεγαλύτερη προσφορά πρώτης ύλης φαίνεται ότι βρίσκουν οι εγχώριοι έμποροι και μεταποιητές αμυγδάλου. Την ώρα που οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οργανισμών ανεβάζουν τον πήχη για τις φετινές τιμές, στον θεσσαλικό κάμπο οι εμπορικές πράξεις γίνονται, όπως λέει στην «ΥΧ» ο Λαρισαίος παραγωγός Σάκης Αντωνίου, κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό για το κόκαλο και έως 7-7,5 ευρώ το κιλό για την ψίχα. Η συλλογή των καρπών βαδίζει αυτό το διάστημα προς το τέλος του (έχει συγκομιστεί το 80%-90%) ... (συνέχεια)
28-09-2016
Σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, (στις 27/10) πρόκειται να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, σε ποσοστό μέχρι 70%. Ειδικότερα, στις 27 Οκτωβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του 70% της Βασικής (826 εκατ. ευρώ) και στις 20 Δεκεμβρίου η εξόφληση του 30% της Βασικής (354 εκατ. ευρώ), του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ) Άλλες πληρωμές σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ: ✓ Για την Εξισωτική Αποζημίωση... (συνέχεια)
27-09-2016
Κατά 17% έχει μειωθεί η χρήση λιπασμάτων από τους Έλληνες αγρότες σε σύγκριση με την καλλιεργητική περίοδο 2010-11, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μείνει σχεδόν σταθερές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΕΛ, -«Στην τελευταία καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2015-Ιούλιος 2016 η συνολική κατανάλωση μειώθηκε στους 730.992 τόνους, 6% χαμηλότερη από ... (συνέχεια)
26-09-2016
Καλώς ήλθατε στη γεωργία του μέλλοντος…. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις περισσότερων από 90 γεωπόνων συνεργατών της Κ&Ν Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ από όλη την Ελλάδα στο Κέντρο Τεχνολογίας DEKALB από 05 έως 15/09/2016. Στα πλαίσια της συνεχούς επικοινωνίας και ενημέρωσης των βασικών συνεργατών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την εταιρεία ΜΟΝΣΑΝΤΟ Ελλάς για: o Την φιλοσοφία της ΜΟΝΣΑΝΤΟ στον τομέα της Αειφορικής Γεωργίας, των Λύσεων και των Συνεργασιών για την αντι... (συνέχεια)
24-09-2016
Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα Αργεντινής κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ αυτά της Ισπανίας κυμαίνονται πέριξ των 3 ευρώ/κιλό επίσης.   «Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου... (συνέχεια)
23-09-2016
Πλησιάζει η συγκομιδή της Ελιάς και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου εξέδωσε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την σωστή φυτοπροστασία και αντιμετώπιση των ασθενειών της (Κυκλοκόνιο- Κερκόσπορα - Βούλα - Γλοιοσπόριο - Καρκίνωση - Φυματίωση).   ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ (Spilocaea oleagina συν. Cycloconium oleaginum)   Συµπτώµατα: Ο μύκητας αυτή την εποχή προσβάλει κυρίως τα φύλλα, τους μίσχου... (συνέχεια)
21-09-2016
Ήρθε επιτέλους η ώρα το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος να αναλάβει πραγματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε, προκειμένου ο «λευκός χρυσός» της δεκαετίας του ’80 να επανακτήσει στην Ελλάδα τη χαμένη του αίγλη και να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές με την άριστη ποιότητά του, η οποία αυτή τη φορά θα είναι παγκόσμιο trademark (σήμα κατατεθέν), αφοπλίζοντας πλήρως τους επίδοξους Έλληνες, ή ξένους αμφισβητίες του! Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγρ... (συνέχεια)