Ανακοινώσεις

18-11-2016
Πανάγος Γιάννης |  17/11/2016 - 07:59 μμ Στην οδό της δικαιοσύνης οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση με τον πιστοποιημένο σπόρο στο σκληρό σιτάρι, εξέλιξη η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους παραγωγούς στην περίπτωση που ακολουθήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για διατήρηση του ορίου στα 12 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews η συνάντηση εκπροσώπων των σποροπαραγωγών και εμπόρων σπόρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε σ... (συνέχεια)
17-11-2016
Το κόστος των εισροών στη γεωργική παραγωγή εκτιμάται το 2015 στο ύψος των 5,2 δισ. ευρώ, αποτελούμενο κυρίως από τη δαπάνη για ζωοτροφές, που ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τη μεγαλύτερη αναλογία (35,6%), από τη δαπάνη για ενέργεια και λιπαντικά (1,13 δισ. ευρώ, ποσοστό 21,7%), από το κόστος των υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν στη γεωργική παραγωγή (6,6%), τη δαπάνη για την προμήθεια σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού (6,2%), λιπασμάτων (5,5%), φυτοπροστατευτικών προϊόντων (4,3%) κα... (συνέχεια)
16-11-2016
Καθώς τα οργώματα έχουν ήδη ξεκινήσει στο θεσσαλικό κάμπο και τη Μακεδονία –σε αντίθεση με περιοχές όπως ο νομός Σερρών όπου η έλλειψη βροχών πήγε αρκετά πίσω τη σπορά– οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι το σκληρό σιτάρι θα καταγράψει φέτος απώλειες οι οποίες, ωστόσο, θα είναι τελικά μικρότερες από αυτές που είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που μιλούσαν για μείωση 15% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, λόγω της απογοήτευσης των παραγωγών από τις πολύ χαμηλές τι... (συνέχεια)
15-11-2016
Η συμβολή του καλίου στην ανάπτυξη των φυτών είναι τόσο σημαντική που έχει καταστήσει το κάλιο ως ένα από τα τρία κύρια θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά. Τι είναι αυτό όμως που κάνει το κάλιο τόσο σημαντικό; Όλες οι απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζει ο επιχειρηματίας – καλλιεργητής...   1.Τα φυτά δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια Αν και όλα τα έμβια όντα πάνω στη γη εξαρτώνται από την ηλιακή ενέργεια, μόνο τα φυτά μπορούν να την εκμεταλλευτούν. Μέρος της προσπίπτουσ... (συνέχεια)
14-11-2016
GROWTECH 2016 16thInternationalGreenhouse, AgriculturalEquipmentandTechnologiesFair 16η  Διεθνής Έκθεση Αγροτικού Εξοπλισμού και Τεχνολογιών (Θερμοκήπια, Συστήματα Άρδευσης, Σπόροι, Λιπάσματα, Αγροχημικά, Τρακτέρ κλπ) http://growtech.com.tr/en/ Από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016 στην Αττάλεια της Τουρκίας Το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποιεί  επιχειρηματική αποστολή στα πλαίσια τη ανωτέρω έκθεσης από τις 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου και συγ... (συνέχεια)
12-11-2016
Από τα πρώτα χρόνια που ο άνθρωπος καλλιεργούσε τη γη με τα χέρια μέχρι και σήμερα η γεωργία έχει αλλάξει δραματικά. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η χρήση των μηχανημάτων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκμηχάνισή της. Αυτό οδήγησε σε μεγιστοποίηση της παραγωγής, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, είχε όμως και πολλές αρνητικές συνέπειες. Στο «βωμό» της υπερπαραγωγής τροφίμων και του κέρδους παραμερίστηκαν βασικές έννοιες της αειφορίας και των ορθών γεωργικών πρακτικών με αποτέλεσμα την α... (συνέχεια)
10-11-2016
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους παραγωγούς που θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017, ότι η ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου παραμένει στα 12 κιλά ανά στρέμμα όπως ήταν μέχρι σήμερα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους μέχρι το 2020. Όσοι παραγωγοί καλλιεργήσουν Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή και θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ... (συνέχεια)
10-11-2016
Ένα ξενικό φυτό-εισβολέας που ονομάστηκε από τον κόσμο «γερμανός», εξαπλώνεται ταχύτατα, εκτοπίζει τα γηγενή είδη και απειλεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ η καταπολέμησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού λειτουργεί ως «λερναία ύδρα». Χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού επαρχιακού δικτύου και των εθνικών οδών έχει διανύσει από το έτος 2000 ο δρ. Νίκος Κρίγκας, από το Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, εντοπίζοντας και καταγράφοντας την εξάπλωση... (συνέχεια)
09-11-2016
Στο γραφείο του μέχρι πρότινος αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη… εγκαταστάθηκε από την Δευτέρα 7/11 ο νέος Αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης. Δεδομένου ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου παραμένει στον 6ο όροφο η μόνη εκκρεμότητα εύρεσης γραφείου αφορά το νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η τοποθέτησή του σε γραφείο του 4ου ή του 5ου ορόφου που και παλαιότερα φιλοξενούσαν υφυπουργούς, οπότε πληρούν τις προϋπο... (συνέχεια)
08-11-2016
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου επισημαίνει πως, την περσινή καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκε σοβαρή προσβολή των σιτηρών από ωΐδιο (Erysiphe graminis f.sp. tritici), ενώ υπήρξαν και μεικτές μολύνσεις από ωΐδιο πυρηνοφόρα (Pyrenophora tritici-repentis) και σεπτορίωση (Septoria spp.), οι οποίες ήταν κατά τόπους έντονες. Υπενθυμίζεται λοιπόν στους παραγωγούς ότι ο περιορισμός ή και η αποφυγή σοβαρών ασθενειών, όπως οι προαναφερόμενες, βασίζε... (συνέχεια)