Ανακοινώσεις

02-12-2015
Όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των αγροτών-δικαιούχων επιδότησης ανά ΑΦΜ. Πώς προέκυψαν όμως αυτά τα νούμερα που θα δουν οι αγρότες δίπλα στο ΑΦΜ τους; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα προέβη σε υπολογισμό των δικαιωμάτων τους με βάση το έτος 2013 (και για όσους δεν ήταν δικαιούχοι μέχρι τώρα, το 2014), χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο. Όπως συμβαίν... (συνέχεια)
01-12-2015
Μια αρκετά σοκαριστική μελέτη δημοσιεύουν τα διεθνή μίντια και αφορά σε στοιχεία περιπτώσεων κτηνοβασίας στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που κατοικούν στη χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης, επιτίθενται σε άλογα με σκοπό ακόλαστες πράξεις, κάτι που έχει θορυβήσει αρκετά τις φιλοζωικές οργανώσεις. Μόλις το 2014, καταγράφηκαν 1.709 κρούσματα κτηνοβασίας με ένα άλογο να πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κάθε τρεις ημέρες –το περασμένο έτος καταγράφηκαν 105 περ... (συνέχεια)
30-11-2015
H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προτείνει στους «θεσμούς» ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος για το 2016, το οποίο θα προβλέπει το «μοντέλο» της μιας βασικής φορολογικής κλίμακας, με την οποία κάθε φυσικό πρόσωπο (και οι αγρότες) θα φορολογείται για το άθροισμα των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές (μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.). Η μία παραλλαγή της ενια... (συνέχεια)
28-11-2015
Στο ακέραιο θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά που τους αναλογούν από τις ενισχυτικές αποζημιώσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παρακράτηση για ασφαλιστικές ή φορολογικές τους οφειλές. Ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωσε ακόμα ότι θα δοθεί παράταση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους η οποία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και ξεκαθάρισε ότι όλες οι αγροτικές ενισχύσεις... (συνέχεια)
27-11-2015
Έτοιμος για την προκαταβολή του 70% της βασικής ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ είναι ο μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως διαπιστώθηκε μετά από συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου, επελέγη τελικά, ως καλύτερη λύση, να μετατεθεί για λίγες μέρες η πληρωμή και να γίνει «εκκαθάριση» της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 90%, όπως δίνει τη δυνατότητα ο κοινοτικός κανονισμός εφόσον μπούμε στο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο,... (συνέχεια)
26-11-2015
Ειδοποιητήρια λαμβάνουν αυτές της ημέρες χιλιάδες αγρότες, με αυξημένες εισφορές του α' εξαμήνου του 2015, που πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε φέτος με σημαντική καθυστέρηση. Η αύξηση των εισφορών οφείλεται στο νόμο 3986 του 2011, ο οποίος προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας κάθε 3 χρόνια. Η πρώτη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος. Έτσι περίπου 350.000 αγρότες οδηγούνται από την 2η ασφαλιστική κατηγορία στην 3η και... (συνέχεια)
25-11-2015
Μεγάλη αύξηση της τάξης του 16,5% εμφάνισαν τα αγροτικά προϊόντα κατά το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2015, παρά την γενικότερη πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το ίδιο διάστημα που σχετίζεται εμφανώς με τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων, εξαιτίας των δυσκολιών απόκτησης πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων στη μεταποίηση, την τυποποίηση και διαμετακόμιση αγαθών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όπως αποδεικνύεται στα στοιχεία 9μηνου 2015 της ΕΛ-ΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα, όσον... (συνέχεια)
24-11-2015
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2468/2015) δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργική απόφαση για τον "καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)".   Τα είδη είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι: Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρ... (συνέχεια)
23-11-2015
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Μια κρίση που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και τους Γεωτεχνικούς. Όλες όμως οι κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια της κρίσης βάζουν ως στόχο τους την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και ως προμετωπίδα αυτής της ανασυγκρότησης θέτουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας. Τον τελευταίο καιρό όμως παρακολουθούμε με αγωνία να λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν άμεσα την αγροτική παραγωγή... (συνέχεια)