Ανακοινώσεις

12-11-2016
Από τα πρώτα χρόνια που ο άνθρωπος καλλιεργούσε τη γη με τα χέρια μέχρι και σήμερα η γεωργία έχει αλλάξει δραματικά. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η χρήση των μηχανημάτων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκμηχάνισή της. Αυτό οδήγησε σε μεγιστοποίηση της παραγωγής, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, είχε όμως και πολλές αρνητικές συνέπειες. Στο «βωμό» της υπερπαραγωγής τροφίμων και του κέρδους παραμερίστηκαν βασικές έννοιες της αειφορίας και των ορθών γεωργικών πρακτικών με αποτέλεσμα την α... (συνέχεια)
10-11-2016
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους παραγωγούς που θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017, ότι η ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου παραμένει στα 12 κιλά ανά στρέμμα όπως ήταν μέχρι σήμερα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους μέχρι το 2020. Όσοι παραγωγοί καλλιεργήσουν Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή και θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ... (συνέχεια)
10-11-2016
Ένα ξενικό φυτό-εισβολέας που ονομάστηκε από τον κόσμο «γερμανός», εξαπλώνεται ταχύτατα, εκτοπίζει τα γηγενή είδη και απειλεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ η καταπολέμησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού λειτουργεί ως «λερναία ύδρα». Χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού επαρχιακού δικτύου και των εθνικών οδών έχει διανύσει από το έτος 2000 ο δρ. Νίκος Κρίγκας, από το Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, εντοπίζοντας και καταγράφοντας την εξάπλωση... (συνέχεια)
09-11-2016
Στο γραφείο του μέχρι πρότινος αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη… εγκαταστάθηκε από την Δευτέρα 7/11 ο νέος Αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης. Δεδομένου ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου παραμένει στον 6ο όροφο η μόνη εκκρεμότητα εύρεσης γραφείου αφορά το νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η τοποθέτησή του σε γραφείο του 4ου ή του 5ου ορόφου που και παλαιότερα φιλοξενούσαν υφυπουργούς, οπότε πληρούν τις προϋπο... (συνέχεια)
08-11-2016
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου επισημαίνει πως, την περσινή καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκε σοβαρή προσβολή των σιτηρών από ωΐδιο (Erysiphe graminis f.sp. tritici), ενώ υπήρξαν και μεικτές μολύνσεις από ωΐδιο πυρηνοφόρα (Pyrenophora tritici-repentis) και σεπτορίωση (Septoria spp.), οι οποίες ήταν κατά τόπους έντονες. Υπενθυμίζεται λοιπόν στους παραγωγούς ότι ο περιορισμός ή και η αποφυγή σοβαρών ασθενειών, όπως οι προαναφερόμενες, βασίζε... (συνέχεια)
07-11-2016
«Ευρωπαϊκό» ανταγωνισμό συναντά ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. η φέτα. Κι αυτό διότι επιτήδειοι από άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδίως των Βαλκανίων, επιδίδονται στη γνωστή μπίζνα της εξαπάτησης των καταναλωτών προσφέροντας λευκά τυριά με την φευδεπίγραφη ονομασία «ΦΕΤΑ». Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα τους... Bulgarian Feta!! Έναν τέτοιο ανταγωνισμό έχουν να αντιμετωπίσουν οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας στην αγορά της Αυστραλίας, ενώ και η τοπικ... (συνέχεια)
05-11-2016
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία του σκληρό σιτάρι τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο μιας και η αγορά ενισχύεται όλο αυτό το διάστημα από τις καθυστερήσεις του Καναδά, η σοδειά του οποίου αντιμετωπίζει και ποιοτικά προβλήματα. Συγκεκριμένα η καθυστέρηση των ποιοτικών εξαγωγών προς την Ιταλία έχει προξενήσει την άνοδο των τιμών και στα μέτρια ιταλικά σιτάρια και επιπρόσθετα έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ελληνικό προϊόν. Ιταλοί παραγωγοί και μικροί έμποροι δεν πουλάνε και οι εμπορι... (συνέχεια)
04-11-2016
"Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός" σύμφωνα με τον Πυθαγόρα και, βέβαια , εξαίρεση σε αυτό τον «κανόνα» δε θα μπορούσε να αποτελέσει το κομμάτι της γεωργίας.  Επομένως, οι σωστές αποφάσεις πριν τη σπορά των χειμερινών σιτηρών μπορούν να οδηγήσουν στο τέλος, σε υψηλές αποδόσεις συνδυαζόμενες με καλά ποιοτικά αποτελέσματα. Ποιες είναι όμως αυτές οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη προκειμένου να δημιουργήσουμε τις σωστές βάσεις για μια πετυχημένη καλλιέργεια του σκλη... (συνέχεια)
02-11-2016
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις κατηγορίες του «ενεργού γεωργού» ξεκίνησε άμεσα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν με την προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, και θα αποσταλεί νέο αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή». Με αυτή την ανακοίνωση επιχείρησε ο Οργανισμός Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ να καθησυχάσει όσους αγρότες έλαβαν μειωμένη ή και καθόλο... (συνέχεια)
01-11-2016
Γράφει ο Φάνης Γέμτος* Τι προτείνει η γεωργία ακριβείας για τη λίπανση – εφαρμογή μεταβλητών δόσεων λιπασμάτων. Η γεωργία ακριβείας όπως ανέφερα σε προηγούμενα σημειώματα στοχεύει στη διαχείριση της παραλλακτικότητας των αγρών. Η παραλλακτικότητα αυτή οφείλεται σε παραλλακτικότητα του εδάφους που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει (διαφορές της μηχανικής αλλά και χημικής σύστασης, ανωμαλίες εδάφους–κλίσεις, γούρνες, υψώματα), παραλλακτικότητα του γενετικού υλικού, του καιρού αλλά και παραλλ... (συνέχεια)