Ανακοινώσεις

11-05-2015
Σε δεκαήμερη διαβούλευση (από προηγούμενη Παρασκευή 8/5 έως και την ερχόμενη Δευτέρα 18/5) τέθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή του άρθρου 53 του κανονισμού 1107/2009 σχετικά με επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας (πλαίσιο για την κατ’ εξαίρεση άδεια κυκλοφορίας 120 ημερών σε προϊόντα φυτοπροστασίας). Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις «επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Επίσης, αιτήσεις για κατά παρέκκλιση έγκριση φυτοπρ... (συνέχεια)
09-05-2015
Κατατέθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12 Μαΐου, τροπολογία που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - φορολογικές ρυθμίσεις για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, οι οποίες αφορούν αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κα... (συνέχεια)
08-05-2015
Έως την Τρίτη 2 Ιουνίου παρατείνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους δικαιούχους αγρότες. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.   Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) είναι στη διάθεση των αγροτών η δωρεάν on line εφαρμογή... (συνέχεια)
07-05-2015
Τις πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Βισαλτίας και στο δήμο Εμμανουήλ Παππά θα επισκεφτεί σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έρθει στις Σέρρες στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτος σταθμός του, στο νομό, θα είναι η Μαυροθάλασσα του δήμου Βισαλτίας, στις 6 το απόγευμα, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στις πλημμυρισμένες περιοχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά στο Πεθελινό. Στο μεταξύ, μηδαμιν... (συνέχεια)
06-05-2015
Μείωση των συνολικών εκτάσεων καλλιέργειας (κατά 7%) και παράλληλα μείωση της παγκόσμιας παραγωγής (κατά 9%) προβλέπει για την περίοδο 2015/2016 το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που έδωσε στη δημοσιότητα αρχές Μαΐου, οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας με βαμβάκι θα ανέλθουν στα 31,2 εκατ. εκτάρια και η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 23,9 εκατ. τόνους (μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που ανήλθε σε 26,34 εκατ. τόνους). Στην Ινδία μετά... (συνέχεια)
05-05-2015
Σε τροχιά σύγκλισης µε τις πιεσµένες - καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 αλλά, όπως φαίνεται και το 2015- τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι εισροές και δη τα λιπάσµατα µε τα περιθώρια µείωσης πάντως, όπως επισηµαίνουν οι αναλυτές, να µην έχουν ακόµα εξαντληθεί, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Η κατιούσα στα αγροτικά εμπορεύματα καθιστά μονόδρομο τις μειώσεις σε σπόρους και λιπάσματα για να μην πατώσει η ζήτηση Σύµφωνα µε το τελευταίο (Aπ... (συνέχεια)
03-05-2015
Την έγκριση νέων πιστώσεων συνολικού ύψους 11.776.000 ευρώ που θα ενισχύσουν τα τοπικά προγράμματα 11 περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Τα κονδύλια αυτά θα ενισχύσουν τα τοπικά προγράμματα προσέγγισης LEADER που υλοποιούν οι αντίστοιχες Ομάδες Τοπικής Δράσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα υποψήφιων επενδυτών για χρηματοδότηση. Νέες π... (συνέχεια)
30-04-2015
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους εννέα κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που εξετάστηκαν, αύξηση πωλήσεων εμφάνισαν κυρίως τα Ορυχεία-Λατομεία και τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης) ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της Γεωργίας και των Κατασκευών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 21.667 επιχειρήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, μειώθηκε το 2013 κατά 4,3% σε 149,9 δισ. ευρώ. Σε συνολικό επίπεδο, πάντως, από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι η εξέλιξη ήταν και πά... (συνέχεια)
28-04-2015
Καθυστέρηση παρουσιάζει φέτος η σπορά βάμβακος, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου βρίσκεται σε εξέλιξη και οι παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα γρήγορο φύτρωμα με την άνοδο των θερμοκρασιών. Αντίθετα, η σπορά στο καλαμπόκι δεν φαίνεται να επηρεάσθηκε τόσο πολύ από τις καιρικές συνθήκες αφού εξελίχθηκε σχεδόν κανονικά και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Όσον αφορά τις εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρχει μια μικρή μείωση για το βαμβάκι ... (συνέχεια)