Ανακοινώσεις

17-10-2016
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 74,938 ευρώ ανά στρέμμα εφ' όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2.500.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, θα παραλαμβάνουν, θα... (συνέχεια)
15-10-2016
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) εφιστά την προσοχή στα Μέλη του, στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, στους παραγωγούς, καθώς και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε ένα ακόμη φαινόμενο παράνομης διακίνησης λιπασμάτων που αναφέρθηκε και αφορά σε: 1. Παράνομη διακίνηση λιπασμάτων από εταιρεία μη καταχωρημένη στο Μητρώο Επιχειρήσεων Παραγωγής & Εμπορίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Εμπορίας Λιπασμάτων του Υπουργείου και συγκεκριμένα από την: ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΗΣ ... (συνέχεια)
14-10-2016
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως της η απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι η οποία από το 2017 θα υπολογίζεται ανά νομό. Η συνδεδεμένη στο βαμβάκι θα υπολογίζεται από το 2017 σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και, πιο συγκεκριμένα, με βάση το μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης της τελευταίας πενταετίας ανά νομό μειωμένο κατά 20%. Καταργείται με την τροποποιητική αυτή απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκ... (συνέχεια)
13-10-2016
Είχαμε αναφερθεί παλιότερα με σχετικά άρθρα μας στη διαδικασία για την πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται υπό εξέλιξη και προχωράει (με πολύ αργό ρυθμό) και οι πρώτες επισημάνσεις που έχουμε να κάνουμε είναι οι εξής:   1) Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Σταθμός Επιθεώρησης που λειτουργεί σε ολόκληρη την Ήπειρο βρίσκεται στα Γιάννενα, και φυσικά αδυνατεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή. 2) Η σχετική προθεσμία για την πιστοποίηση όλων των ψεκαστικώ... (συνέχεια)
12-10-2016
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2016/17 αναμένεται μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με την περασμένη φτάνοντας περίπου τους 2.918.000 τόνους. Και η κατανάλωση προβλέπεται ελαφρώς μειωμένη κατά 0,5% στους 2.948.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές εκτιμώνται στους 792.000 και 788.000 τόνους αντίστοιχα. Το Συμβούλιο ωστόσο τονίζει ότι αυτή την περίοδο οι εκτιμήσεις είναι πρόωρες, γι αυτό... (συνέχεια)
11-10-2016
Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η ζήτηση για εγχώρια λεμόνια τις τελευταίες μέρες, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές ώριμες ποσότητες, όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν φαίνεται -ακόμη- να βρίσκει εφαρμογή ο κανόνας της αγοράς που θέλει την αυξημένη ζήτηση να ανεβάζει την τιμή, σημειώνουν οι ίδιοι. Έτσι, οι έμποροι κρατούν την τιμή των 50 – 60 λεπτών στην οποία έπεσε το εγχώριο λεμόνι μετά την πρώτη εβδομάδα συγκομιδής, όπου έπιασε και 1,5 ευρώ. Στη λιανικ... (συνέχεια)
08-10-2016
"Την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αυτό θέλω να το υπ... (συνέχεια)
07-10-2016
Την εποχή αυτή και λίγο πριν από τη συγκομιδή αρκετοί είναι οι παθογόνοι μύκητες που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής. Η γνώση των ασθενειών αυτών είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπισή τους. Κυκλοκόνιο Ο μύκητας (Spilocaea oleagina) διαχειμάζει στα μολυσμένα φύλλα στο δέντρο με τη μορφή μυκηλίου και κονιδίων. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο και παρουσία σταγόνας νερού (διαβροχή φυλλώματος, για τουλάχιστον 24 ώρες, με τη μορφή ... (συνέχεια)
06-10-2016
Το έδαφος είναι ο φορέας επάνω στον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά, αλλά συγχρόνως και το περιβάλλον από το οποίο αντλούν τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Το έδαφος είναι ένα περιβάλλον με δυναμική δομή το οποίο προέρχεται από τον μετασχηματισμό του μητρικού υποστρώματος, κάτω από την επίδραση του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα, της θερμότητας αλλά και των έμβιων όντων όπως είναι η μικροπανίδα, η μικροχλωρίδα, τα φυτά και ο άνθρωπος. Η γονι... (συνέχεια)
05-10-2016
Νέα ώθηση στο βαμβάκι δίνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ΙCAC) η οποία για δεύτερο συνεχή μήνα αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις φετινές τιμές επικαλούμενη κατώτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παραγωγής και μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στα χαμηλότερα σχεδόν επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.  Η ICAC πλέον προβλέπει ότι η μέση τιμή του βάμβακος στη διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στον έγκυρο δείκτη Cotlook A Index, θα... (συνέχεια)