Ανακοινώσεις

02-03-2017
Η ορθολογική θρέψη των δέντρων της μηλιάς αυξάνει την απόδοση, ενισχύει την ποιότητα των μήλων, επιδρά στην μείωση εκδήλωσης ανωμαλιών στη φυσιολογία των καρπών (πικρή κηλίδωση, μικροκαρπία, μεταχρωματισμοί κτλ) και αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Συνεπώς η σωστή θρέψη της μηλιάς αυξάνει τη διατροφική αξία των μήλων, την ανταγωνιστικότητα τους και ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών. Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής γεωργικ... (συνέχεια)
01-03-2017
*Έλληνες με εστιατόρια σε Ευρώπη και Αμερική έρχονται στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας ελληνικά τρόφιμα *Στην Ιταλία το 70% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες είναι ιταλικά, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό για τα ελληνικά προϊόντα είναι μόλις 10%  «Δεχόμαστε καθημερινά ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και, δεν είναι υπερβολή να πω ότι στο τέλος κάθε συζήτησης, αφού μας αναφέρουν άλλους τομείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, σχεδόν όλοι αναφέρουν τ... (συνέχεια)
28-02-2017
Η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ για το 2016 έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 130,7 δις ευρώ, ποσό που είναι κατά 1,7 δις (1,3%) υψηλότερο σε σχέση με το 2015 και 29,4 δις (29%) υψηλότερο σε σχέση με το 2011. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγές το 2016 σε επίπεδο χώρας έγιναν προς τις ΗΠΑ (κατά 1,26 δις) και την Κίνα (κατά 1,06 δις). Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν και προς τις αγορές των ασιατικών χωρών, όπως η Ιαπωνία (414 εκατ.), το Βιετνάμ (348 εκατ.) και η Νότια Κορέα (230 εκατ... (συνέχεια)
27-02-2017
Μη φοβάσαι με τις δυσκολίες που συναντάς, να θυμάσαι ότι ο χαρταετός σηκώνεται με τον αντίθετο άνεμο, ποτέ με τον ούριο ... (συνέχεια)
25-02-2017
Για «εκκρεμότητα που πρέπει να τελειώσει» ώστε να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις επόμενες πληρωμές, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Γ. Κέντρος, αναφερόμενος στην επικείμενη πληρωμή των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων συνδεδεμένης ενίσχυσης (σκληρό σιτάρι, κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, σπαράγγια), η οποία αρχικά αναμενόταν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και από ότι φαίνεται θα πραγματοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή (3 Μαρτίου). Πάντως αλλαγές αναμένονται στο ύψος των τιμών των συνδεδεμέ... (συνέχεια)
23-02-2017
Την 1η ετήσια ημερίδα με θέμα: «Ποιότητα Ελληνικού Βαμβακιού» διοργανώνουν το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών - Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα (1ο χλμ. Καρδίτσας - Μητρόπολης). Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα... (συνέχεια)
22-02-2017
Απαραίτητες οι επεμβάσεις για τον εξώασκο της ροδακινιάς, ειδικότερα αν τα δυο (2) προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί συμπτώματα, αφού τα σπόρια διατηρούν την βλαστική τους ικανότητα και πέρα από δυο χρόνια. ΕΞΩΑΣΚΟΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae) ♦ Στις πρώιμες περιοχές αρκετές ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της διόγκωσης των οφθαλμών. ♦ Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται από το στάδιο της έκπτυξης των νεαρών φύλλων (από... (συνέχεια)
21-02-2017
Σε 41 εκατ. ευρώ (ποσοστό 18,7%) αντιστοιχούν κάθε χρόνο οι απώλειες από το παραεμπόριο φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).   Όπως προκύπτει από την έκθεση, συνολικά στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ χάνονται 2,8 δισ. ευρώ και 11.700 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε χρόνο, εξαιτίας της στρέβλωσης αυτής.   Αυτές οι απώλειες στις πωλήσεις στην ΕΕ, μεταφράζονται ως εξής : • 2.600 θέσεις εργασ... (συνέχεια)
20-02-2017
Βασικές αρχές φυλλοδιαγνωστικής και Εδαφοανάλυσης καθώς και πρακτικές οδηγίες δειγματοληψίας φύλλων, για κάθε είδος δένδρου, την πορεία εργασίας λήψης δείγματος εδάφους (τρόπος δειγματοληψίας, βάθος και χρόνος δειγματοληψίας), αλλά και τα επίπεδα επάρκειας των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος.  Α. ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Η διάγνωση των τροφοπενιών µε τη µέθοδο της φυλλοδιαγνωστικής βασίζεται στις κριτικές συγκεντρώσεις των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων µέσα στο φυτό. Κριτικ... (συνέχεια)
17-02-2017
Πληροφορίες σχετικά µε τη λίπανση πριν από την εγκατάσταση του οπωρώνα, τη λίπανση των νεαρών δενδρυλλίων καθώς και των παραγωγικών δένδρων.  Οι συστάσεις λίπανσης σχετίζονται µε τα βλαστικά στάδια των δένδρων και µε τη χρονική περίοδο του έτους και πλαισιώνονται µε πίνακες και εικόνες τροφοπενιών θρεπτικών στοιχείων για να είναι κατανοητά από τους παραγωγούς. α) Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα. Πριν από τη φύτευση των δενδρυλλίων είναι σκόπιµη η ενσωµάτωση µε όργωµα στο έδα... (συνέχεια)