Ανακοινώσεις

16-02-2017
Αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση εχθρών & ασθενειών στην Αμυγδαλιά συστήνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.  ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Βλαστικά Στάδια Αμυγδαλιάς   ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ  (Anthonomus amygdali) Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μία γενεά το έτος είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη. Συστάσεις: Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι ο ενήλικος πληθυσμός του ε... (συνέχεια)
15-02-2017
Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία, καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή, δυο φορές το χρόνο (ανά έτος και ανά καλλιεργητική περίοδο).  Δελτίο Τύπου ΣΠΕΛ Σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε πάλι η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2016. Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα, με τη β... (συνέχεια)
14-02-2017
Η δυναμική της κίνησης του καλίου στο έδαφος σε σχέση με τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί, προκειμένου να κατανοηθεί η σημαντικότητα της καλιούχας λίπανσης και πως θα μπορούσε αυτή να αξιοποιηθεί καλύτερα στην βάση μιας επιχειρηματικής γεωργικής εκμετάλλευσης 1. Δείκτες διαθέσιμου καλίου στο έδαφος Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεθεί μια αληθινή σχέση των αναγκών των φυτών για βέλτιστη παραγωγή με το εναλλάξιμο κάλιο στο έδαφος... (συνέχεια)
13-02-2017
Υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες προγραμματίζει να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Έως τις 20 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν πληρωμές που αφορούν εκκρεμότητες από την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) του 2016. Για Μάρτιο με Απρίλιο φαίνεται να πηγαίνει η καταβολή υπολοίπων εξισωτικής του 2015 Σκληρό σιτάρι, κτηνοτροφικά φυτά, όσπρια και σπαράγγι θα αποτελέσουν τις πρώτες συνδεδεμένες του 2016 που αναμένεται να πληρωθούν μέσα στον μήνα, πιθαν... (συνέχεια)
10-02-2017
Ο βιολογικός κύκλος των φυτών εξαρτάται από την ύπαρξη συγκεκριμένων χημικών στοιχείων στους ιστούς τους τα οποία αποτελούν τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους διακρίνονται σε μακρο- και μικρο-στοιχεία ανάλογα με την απαιτούμενη ποσότητα αυτών. Για μια ικανοποιητική παραγωγή, ποσοτικά και ποιοτικά, πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή βλάστηση και ανάπτυξη των φυτών. Οι ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζε... (συνέχεια)
09-02-2017
Λεπτομέρειες για τις φετινές Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για ανασύσταση (μερική ή ολική) του φυτικού κεφαλαίου δημοσιεύθηκαν σε ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.  Συγκεκριμένα, η ενίσχυση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου όσον αφορά τα ελαιόδεντρα, τα εσπεριδοειδή, τις συκιές, τις φιστικιές και την μαστίχα μπορεί να φτάσει μέχρι και 22 ευρώ ανά δέντρο. Επιπλέον για τα αμπέλια και τα ακτινίδια η ενίσχυση για την ανασύσταση μπορεί να ανέλθει έως 1.250 ευρώ το στρέμμα. ... (συνέχεια)
08-02-2017
Τη σχετική απόφαση επιβεβαίωσε σε επικοινωνία της με την Agrenda και το AgroNews και η νομική σύμβουλος του υπουργείου κυρία Διονυσοπούλου, η οποία διευκρινίζει ότι το άρθρο 42 του νόμου 4387/16 δεν έχει τύχει εφαρμογής, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αντίθετα παραμένει ενεργό το άρθρο 20 του νόμου 3863/10 με το οποίο διατηρείται κανονικά, όπως ξέραμε, το εργόσημο. «Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετο... (συνέχεια)
07-02-2017
Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε ολοένα και περισσότερες συστάσεις γεωπόνων, που μας προτείνουν τη χρήση Βορδιγάλειου πολτού, ειδικότερα έπειτα από την κακοκαιρία και τον παγετό του Ιανουαρίου. Τι είναι όμως αυτός ο πολτός, πώς τον φτιάχνουμε και ποιά η χρήση του? Η χρήση του ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880 και ήταν το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα. Με τον όρο "πραγματικό μυκητοκτόνο" εννοούμε ότι υπήρξε το πρώτο... (συνέχεια)
04-02-2017
Οι μύκητες του γένους Phytophthora μεταδίδονται με το έδαφος και προκαλούν ασθένειες στα μέρη των δέντρων όπου έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το έδαφος. Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν σημαντικές ζημιές σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου και προσβάλουν μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων φυτών. Τα νεαρής ηλικίας δέντρα και σπορόφυτα μπορούν να καταστραφούν μέσα σε λίγες μέρες ενώ σε μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα η ξήρανση μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή ανάλογα με το υπάρχον μόλυσμα σ... (συνέχεια)
03-02-2017
Οι επεµβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι µέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεµβάσεις. ΓΕΝΙΚΑ: Τα καλλιεργητικά µέτρα και οι ψεκασµοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων έχουν σκοπό να µειώσουν τους αρχικούς πληθυσµούς των εχθρών (έντοµα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά µολύσµατα των ασθενειών (µυκητολογικές, βακτηριολογικές), µε σκοπό την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση αυτών κατά την επ... (συνέχεια)