Ανακοινώσεις

07-12-2016
Στο επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη άνοιξη είναι πολύ πιθανόν να μη χρησιμοποιήσετε το ψεκαστικό σας μηχάνημα. Για να είστε σίγουροι ότι όταν το χρειάζεστε θα είναι σε άριστη κατάσταση για χρήση καλά είναι να ακολουθήσετε μια διαδικασία πριν από την αποθήκευση. 1. Πρώτα θα σας υπενθυμίσω ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2016 θα έπρεπε να περάσετε το ψεκαστικό σας από έλεγχο για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς επιπτώσεις. Ο έλεγχος θα σας εξασφαλίσει μια καλή λε... (συνέχεια)
06-12-2016
Μια καλλιέργεια με εξαιρετικά καλές προοπτικές αποτελεί η ρωσική ποικιλία ιπποφαούς για τους Θεσσαλούς παραγωγούς, καθώς ακόμα και με 10 -20 στρέμματα, μπορεί να τους εξασφαλίσει κερδοφορία, σε αντίθεση με άλλες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, για τις οποίες οι παραγωγοί αναγκάζονται να βάλουν χρήματα και από την τσέπη τους. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Βοτανικού Κήπου τη... (συνέχεια)
05-12-2016
Ανοδικά κινείται κατά τη φετινή χρονιά (ελαιοκομική περίοδος 2016-2017) η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, καθώς σημειώνεται αύξηση 3,3% στους 310.000 τόνους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της IBHS ΑΕ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη , Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων. Η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξα... (συνέχεια)
04-12-2016
Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά, προκειμένου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), δηλώνουν οι τευτλοπαραγωγοί και μηχανάτορες της χώρας, με τον πρόεδρο Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλο Μπογιαννίδη, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "παρότι έχουμε κάνει τεράστια υπομονή, εισπράττουμε μόνο εμπαιγμό". Συγκεκριμένα, τευτλοπαραγωγοί και μηχανάτορες δηλώνουν "εξαγριωμένοι", λόγω της τροπής που πήρε η προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, συνάντηση με τη διοίκησ... (συνέχεια)
03-12-2016
Ξεκίνησε η αγορά να δίνει τις πρώτες τιμές για τα καπνά ποικιλίας Μπασμά. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι τιμές θα είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με τις περσινές. Συγκεκριμένα για τα πρώτα χέρια οι έμποροι δίνουν τιμή στα 3 - 3,80 ευρώ το κιλό. Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία των τιμών, αφού αναμένεται οι έμποροι να ξεκινήσουν μαζικά τις αγορές για όλες τις ποικιλίες. Η φετινή ποιότητα τόσο στον Μπασμά όσο και στην Κατερίνη είναι εξαιρετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 20... (συνέχεια)
02-12-2016
Έδαφος Καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών, αλλά ευδοκιμεί κυρίως σε εδάφη μέσης σύστασης μέχρι βαριά (αμμοπηλώδη, πηλώδη, αργιλώδη), βαθειά και καλά στραγγιζόμενα, με pH>5.5. Προτιμά εδάφη με pH 6 - 7,8, ενώ το μαλακό σιτάρι δίνει τις υψηλότερες αποδόσεις σε pH 6,5 - 7,5 και το σκληρό σε pH 6,7 - 7,8. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στα γόνιμα ιλυοπηλώδη ή αργιλοπηλώδη εδάφη, με επαρκή υγρασία. Τα πολύ αμμώδη και τα κακώς στραγγιζόμενα δίνουν μικρές αποδόσει... (συνέχεια)
01-12-2016
Προληπτικά μέτρα αλλά και επεμβάσεις για την καταπολέμηση των προσβολών εχθρών και ασθενειών σε Πυρηνόκαρπα, συστήνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.) • Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους. • Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού... (συνέχεια)
30-11-2016
Με μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ προχώρησε τον Αύγουστο του 2016 στην δημιουργία μια κοινής εταιρείας (joint venture) με την Certis Europe, θυγατρική του Ιαπωνικού κολοσσού Mitsui & Co., με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη στον τομέα των αγροτικών εφοδίων σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κοινή αυτή εταιρεία, με έδρα το Maarssen της Ολλανδίας, έχει την επωνυμία ΚΝΕ Certis B.V. και ανήκει κατά 70% στην Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕ... (συνέχεια)
29-11-2016
Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση των ζιζανίων και την ορθολογική χρήση των ζιζανιοκτόνων στο βαμβάκι. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΕΖΕ (secretary@imeridaeze.gr, www.eze.org.gr) Τελλόγλειο Ιδρύμα Τεχνών Α.Π.Θ. - Δ/ΝΣΗ: Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 24711 (www.teloglion.gr) Δρ Δ. Χάχαλης (dchachalis@hotmail.com), M. Γαλάνης (mmgalani@otenet.gr), Κ. Στύλα (τηλ.... (συνέχεια)
28-11-2016
Επικαιροποίηση Μητρώου Ποικιλιών και Προμηθευτών & Συσκευασία του πολλαπλασιαστικού υλικού σε συμμόρφωση με Οδηγίες της ΕΕ.  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Συγκεκριμένα, η πρώτη απόφαση αφορά την κατάρτιση Τεχνικού Κανονισμού για την εγγραφή των προμηθευτών σε μητρώο, την καταχώρηση των ποικιλιών και τον κοινό κατάλογο των ποικιλ... (συνέχεια)