Ανακοινώσεις

06-06-2016
Εντός του καλοκαιριού περίπου 12.000 αγρότες οι οποίοι έλαβαν μέσω ΕΛΓΑ το 2009 ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη» θα κληθούν να τα επιστρέψουν σε δόσεις μετά την υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα μας να ανακτήσει -μετά από απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου- αυτές τις ενισχύσεις σαν παρανόμως χορηγηθείσες. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ξεκινήσει η ενημέρωση των αγροτών. Η διαδικα... (συνέχεια)
03-06-2016
Τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, λαμβάνεται η απόφαση για την παράταση περιορισμένου χρόνου της τρέχουσας έγκρισης για το glyphosate. Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, υπάρχει εμπλοκή σε πολιτικό επίπεδο με τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια κατάλληλη λύση, η οποία θα βασίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Όπως αναφέρει, η τελευταία λέξη ανήκει στον ECHA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημ... (συνέχεια)
02-06-2016
Η Κομισιόν είναι σαφής: Αν η ελληνική φορολογική διοίκηση το αποφασίσει, οι Έλληνες επιχειρηματίες που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη φορολόγηση τους και στην Ελλάδα. Ενώ μπορεί να αποθαρρυνθεί η «μετανάστευση» επιχειρήσεων σε Βουλγαρία, Κύπρο κ.α. αν εφαρμοστεί συστηματικά η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για τη φοροαποφυγή, η ελληνική φορολογική διοίκηση πρακτικά δεν κάνει τίποτα. Όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φορολογήσει ελλη... (συνέχεια)
31-05-2016
Αυξάνεται από αύριο, 1η Ιουνίου, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μειώνοντας εμμέσως ακόμη περισσότερο εισοδήματα και συντάξεις, καθώς ανοίγει τον δρόμο για νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, από αύριο καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο, ενώ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει ακόμη για ορισμένα νησιά έως το τέλος του τρέχοντος έτους αυξάνεται α... (συνέχεια)
30-05-2016
Ο νεοεισερχόμενος αγρότης για να κριθεί σαν κατ’ επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα µητρώα του ΟΓΑ και ότι για το σκοπό αυτόν εντός έξι µηνών θα υποβάλλει προς τον Οργανισμό σχετική αίτηση εγγραφής και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Αυτό αναφέρει σχετική εγκύκλιος που υπέγραψε ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου. Σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι ο αγρότης δεν απαιτείται να είναι ασφαλισμένο... (συνέχεια)
28-05-2016
Βάσει του με αριθμ. πρωτ. 3807/43659/11-04-2016 εγγράφου του Υπ.Α.Α.Τ. ενημερώνουμε τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τα παρακάτω μέτρα για την αποφυγή δηλητηριάσεων από τα γεωργικά φάρμακα. «Συστάσεις για τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων» Αποφεύγουμε την αγορά και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εάν δεν υπάρχει λόγος. Συμβουλευόμαστε ειδικό επιστήμονα (γεωπόνο) για την αντιμετώπιση προβλημάτων φυτοπροστασίας. Προτιμούμε τεχνικές ολοκληρωμέ... (συνέχεια)
27-05-2016
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με ανακοίνωση έχει ξεκινήσει τους ελέγχους των Πιστοποιημένων Φορέων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί, η συμμόρφωση με τα κριτήρια που ορίζονται στις μέχρι τώρα Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, και η ορθή λειτουργία των Φορέων.   Οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν στόχο να διαπιστώσουν αν οι Πιστοποιημένοι Φορείς τηρούν τα υποβαλλόμενα στο Επιχειρησιακό τους Σχέδιο, όπως τη μεθοδολογία και οργάνωση της συλλογής των αιτήσεων, τις θέσεις και τους χώ... (συνέχεια)
26-05-2016
ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Στις πολύ πρώιμες – πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί. Στις όψιμες συνεχίζεται η πτώση των πετάλων και η καρπόδεση. Παρατηρείται ανομοιομορφία στην καρπόδεση η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Η παραγωγή για την φετινή χρονιά φαίνεται πως είναι ικανοποιητική.   ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae) Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου στις πρώιμες και μεσοπρώ... (συνέχεια)
25-05-2016
Η Monsanto Co, η μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων, εντομοκτόνων για γεωργική χρήση και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στον κόσμο, απέρριψε την Τρίτη 23 Μαΐου την προσφορά της Bayer AG για την εξαγορά της έναντι τιμήματος 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων (€55 δισεκ.), χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή και οικονομικά ανεπαρκή», αλλά πρόσθεσε πως είναι ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η απόφαση της εταιρείας, πληροφορίες για την οποία μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εντείνει την πίεση σ... (συνέχεια)