Ανακοινώσεις

25-10-2016
Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο γεωπόνος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν Kourosh Vahdati, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλία, ύστερα από πρόσκληση του Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, διευθυντή του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων». Διαβάστε αναλυτικό Τεχνικό άρθρο για τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, από τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, με τίτλο:  "Η καλλιέργεια της καρυδιάς με ποικιλίες Καλ... (συνέχεια)
21-10-2016
Farmacon Team - Γράφει: η Χαρού Αναστασία - Γεωπόνος Α.Π.Θ. (Φυτοπροστασία), MSc "Αειφορική Γεωργική Ανάπτυξη" Η γλυκοπατάτα (Ipomoea batatas) είναι ποώδες, πολυετές φυτό που κατάγεται από τη νότια Αμερική. Στην Ευρώπη έφτασε μέσω Ισπανών κατακτητών πριν πάρα πολλά χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το έφεραν Ενετοί κατακτητές. Παγκοσμίως είναι η 7η πιο σημαντική καλλιέργεια μετά το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, την πατάτα, το κριθάρι και τη Μανιότη ή Κασάβα. Η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται περ... (συνέχεια)
19-10-2016
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, για υπογραφή στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βρίσκεται η ΚΥΑ που αφορά την εκχώρηση του 37% του ΠΑΑ 2014 – 2020 στις Περιφέρειες της χώρας. Αμέσως μετά και αυτή η απόφαση θα... φύγει για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων που τρέχει ουσιαστικά την διαδικασία, «πιάνει» τον στόχο του Οκτωβ... (συνέχεια)
18-10-2016
Το σχίσιμο των καρπών της ροδιάς είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα της καλλιέργειας και είναι περισσότερο έντονο κατά την ωρίμανση των καρπών. Στην επιφάνεια του καρπού εμφανίζονται παράλληλες και κάθετες προς τον άξονά του σχισμές οι οποίες μπορεί να είναι επιφανειακές ή πιο βαθιές ώστε να φαίνονται οι σπόροι. Οι σχισμένοι καρποί προσβάλλονται από μύκητες οι οποίοι παράγουν τοξίνες, καθιστώντας τους καρπούς ακατάλληλους για νωπή κατανάλωση αλλά και για χυμοποίηση. ... (συνέχεια)
17-10-2016
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 74,938 ευρώ ανά στρέμμα εφ' όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2.500.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, θα παραλαμβάνουν, θα... (συνέχεια)
15-10-2016
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) εφιστά την προσοχή στα Μέλη του, στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, στους παραγωγούς, καθώς και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε ένα ακόμη φαινόμενο παράνομης διακίνησης λιπασμάτων που αναφέρθηκε και αφορά σε: 1. Παράνομη διακίνηση λιπασμάτων από εταιρεία μη καταχωρημένη στο Μητρώο Επιχειρήσεων Παραγωγής & Εμπορίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Εμπορίας Λιπασμάτων του Υπουργείου και συγκεκριμένα από την: ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΗΣ ... (συνέχεια)
14-10-2016
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως της η απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι η οποία από το 2017 θα υπολογίζεται ανά νομό. Η συνδεδεμένη στο βαμβάκι θα υπολογίζεται από το 2017 σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και, πιο συγκεκριμένα, με βάση το μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης της τελευταίας πενταετίας ανά νομό μειωμένο κατά 20%. Καταργείται με την τροποποιητική αυτή απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκ... (συνέχεια)
13-10-2016
Είχαμε αναφερθεί παλιότερα με σχετικά άρθρα μας στη διαδικασία για την πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται υπό εξέλιξη και προχωράει (με πολύ αργό ρυθμό) και οι πρώτες επισημάνσεις που έχουμε να κάνουμε είναι οι εξής:   1) Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Σταθμός Επιθεώρησης που λειτουργεί σε ολόκληρη την Ήπειρο βρίσκεται στα Γιάννενα, και φυσικά αδυνατεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή. 2) Η σχετική προθεσμία για την πιστοποίηση όλων των ψεκαστικώ... (συνέχεια)
12-10-2016
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2016/17 αναμένεται μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με την περασμένη φτάνοντας περίπου τους 2.918.000 τόνους. Και η κατανάλωση προβλέπεται ελαφρώς μειωμένη κατά 0,5% στους 2.948.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές εκτιμώνται στους 792.000 και 788.000 τόνους αντίστοιχα. Το Συμβούλιο ωστόσο τονίζει ότι αυτή την περίοδο οι εκτιμήσεις είναι πρόωρες, γι αυτό... (συνέχεια)
11-10-2016
Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η ζήτηση για εγχώρια λεμόνια τις τελευταίες μέρες, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές ώριμες ποσότητες, όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν φαίνεται -ακόμη- να βρίσκει εφαρμογή ο κανόνας της αγοράς που θέλει την αυξημένη ζήτηση να ανεβάζει την τιμή, σημειώνουν οι ίδιοι. Έτσι, οι έμποροι κρατούν την τιμή των 50 – 60 λεπτών στην οποία έπεσε το εγχώριο λεμόνι μετά την πρώτη εβδομάδα συγκομιδής, όπου έπιασε και 1,5 ευρώ. Στη λιανικ... (συνέχεια)