Ανακοινώσεις

14-07-2016
Τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, ποσότητα παράνομων φυτοφαρμάκων, κατέσχεσε σε χωριό της Χαλκιδικής το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ήδη, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, σχηματίζεται δικογραφία σε συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές με ενημέρωση των αρμόδιων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροκλοπής υπηρεσιών. Ταυτόχρονα κινεί... (συνέχεια)
13-07-2016
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε συνομιλίες με τα κράτη μέλη στις 9 Ιουλίου με στόχο την έγκριση δύο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για καλλιέργεια στην ΕΕ, των αραβόσιτων Bt11 και 1507.   Η Μόνιμη Επιτροπή για τα Φυτά, τα Ζώα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές συνεδρίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή για να πάρει έγκριση για τις δύο νέες ποικιλίες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤ). Τα εν λόγω νέα ΓΤ είναι ο αραβόσιτος Bt11 και ο αραβόσιτος 1507. Ο ανθεκτικός σε εντομοαπωθητ... (συνέχεια)
12-07-2016
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί παντελώς την εκτός σχεδίου δόμηση, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.   Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές... (συνέχεια)
11-07-2016
Πέρασε στην επίθεση ενάντια στο πράσινο σκουλήκι, με τα εξειδικευμένα προϊόντα της DuPont : DuPont™ Coragen® - DuPont™ Avaunt® - DuPont™ Evalio® AgroSystems. Η συνολική πρόταση της DuPontTM για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού υπόσχεται υψηλή αποτελεσματικότητα, διαχείριση ανθεκτικότητας, σεβασμό ωφέλιμων και περιβάλλοντος, οικονομικότητα και αυξημένη πρόσοδο. DuPont™ Evalio® AgroSystems Το Evalio® Agrosystems (Εβάλιο), ε... (συνέχεια)
09-07-2016
Περιγραφή - Βιολογικός κύκλος - Συμπτώματα - Ζημία - Παρακολούθηση - Τρόποι Καταπολέμησης: Καλλιεργητικά Μέτρα Χημικά Μέτρα Βιολογικά Μέτρα Έντομο: Helicoverpa (Heliothis) armigera (Lepidoptera , Noctuidae ) Περιγραφή-Βιολογικός κύκλος Το ενήλικο έχει μήκος 2cm και άνοιγμα πτερύγων περίπου 40mm και χρώμα κιτρινωπό με ρόδινες ανταύγειες. Οι πρόσθιες πτέρυγες φέρουν στο άκρο τους μια καστανή λωρίδα και προς το μέσο από μια καστανή κηλίδα . Τα αυγά είναι σφαιρικά... (συνέχεια)
08-07-2016
Υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καπνού στην χώρα μας, όπου φέτος καλλιεργήθηκαν συνολικά περίπου 196.500 στρέμματα. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασίες και υγρασίες) ευνοούν την καλλιέργεια   Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Καπνικής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ιορδανίδης: «αυτή την εποχή γίνεται το μάζεμα του πρώτου χεριού για τα ανατολικά καπνά (ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη), ενώ θα ακολουθήσουν σε περίπου μια εβδομάδα και τα Βιρτζίνι... (συνέχεια)
07-07-2016
Αποφεύγοντας τους άσκοπους ψεκασμούς, οι οποίοι αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου, οι παραγωγοί δίνουν την ευκαιρία στα ωφέλιμα έντομα να «δράσουν» και να αποτρέψουν την ανάπτυξη του εχθρού και την εμφάνιση εξάρσεων του πληθυσμού. Το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa (Heliothis) armigera) είναι ένας από τους σοβαρότερους και σημαντικότερους εχθρούς του βαμβακιού. Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου που προσβάλλουν ... (συνέχεια)
06-07-2016
«Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ απέχουν από το εκτιμητικό τους έργο εδώ και 3 μήνες καθότι θεωρούν αδύνατη την υλοποίησή του με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.4336/2015) που περιορίζει τις μετακινήσεις τους και μειώνει σημαντικά τις απολαβές τους. Μάλιστα, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ ανακοινώνει εντονότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του στις 6 Ιουλίου και καλεί τα μέλη του συλλόγου που κατέχουν θέσεις ευθύνης να παραιτηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μισοί και πλέον των εποπτών, τμ... (συνέχεια)
05-07-2016
Σε έξαρση βρίσκεται πάλι η απάτη με την «κλοπή της μάνικας» και ήδη οι πρώτοι έλεγχοι που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εντόπισαν ένα στα τρία πρατήρια να έχουν πειράξει τις αντλίες καυσίμων, αδειάζοντας από 5% έως και 11% τα ρεζερβουάρ των οχημάτων και τις τσέπες των οδηγών.   Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας εδώ κι έναν μήνα ενεργοποίησε εκ νέου τις εφόδους σε βενζινάδικα με τη χρήση του «μυστικού αυτοκινήτου»... (συνέχεια)
01-07-2016
Το σόργο κατάγεται από την Αφρική και είναι το πέμπτο σε σειρά σημαντικότητας σιτηρό. Καλλιεργείται κατά 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως Αφρικής και Ασίας) και χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Το σόργο είναι ένα ετήσιο εαρινό φυτό αγροστώδες, το οποίο μοιάζει πολύ με το καλαμπόκι, εκτός από την ταξιανθία στην κορυφή. Η ανάπτυξη του είναι παρόμοια με του καλαμποκιού, με τη διαφορά ότι παράγει πολλά αδέρφια (έως και 10 ανά ρίζα, αναλόγως με την πυκνότητα σποράς), και αντέχ... (συνέχεια)