Ανακοινώσεις

12-10-2016
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2016/17 αναμένεται μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με την περασμένη φτάνοντας περίπου τους 2.918.000 τόνους. Και η κατανάλωση προβλέπεται ελαφρώς μειωμένη κατά 0,5% στους 2.948.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές εκτιμώνται στους 792.000 και 788.000 τόνους αντίστοιχα. Το Συμβούλιο ωστόσο τονίζει ότι αυτή την περίοδο οι εκτιμήσεις είναι πρόωρες, γι αυτό... (συνέχεια)
11-10-2016
Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η ζήτηση για εγχώρια λεμόνια τις τελευταίες μέρες, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές ώριμες ποσότητες, όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν φαίνεται -ακόμη- να βρίσκει εφαρμογή ο κανόνας της αγοράς που θέλει την αυξημένη ζήτηση να ανεβάζει την τιμή, σημειώνουν οι ίδιοι. Έτσι, οι έμποροι κρατούν την τιμή των 50 – 60 λεπτών στην οποία έπεσε το εγχώριο λεμόνι μετά την πρώτη εβδομάδα συγκομιδής, όπου έπιασε και 1,5 ευρώ. Στη λιανικ... (συνέχεια)
08-10-2016
"Την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αυτό θέλω να το υπ... (συνέχεια)
07-10-2016
Την εποχή αυτή και λίγο πριν από τη συγκομιδή αρκετοί είναι οι παθογόνοι μύκητες που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής. Η γνώση των ασθενειών αυτών είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπισή τους. Κυκλοκόνιο Ο μύκητας (Spilocaea oleagina) διαχειμάζει στα μολυσμένα φύλλα στο δέντρο με τη μορφή μυκηλίου και κονιδίων. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο και παρουσία σταγόνας νερού (διαβροχή φυλλώματος, για τουλάχιστον 24 ώρες, με τη μορφή ... (συνέχεια)
06-10-2016
Το έδαφος είναι ο φορέας επάνω στον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά, αλλά συγχρόνως και το περιβάλλον από το οποίο αντλούν τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Το έδαφος είναι ένα περιβάλλον με δυναμική δομή το οποίο προέρχεται από τον μετασχηματισμό του μητρικού υποστρώματος, κάτω από την επίδραση του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα, της θερμότητας αλλά και των έμβιων όντων όπως είναι η μικροπανίδα, η μικροχλωρίδα, τα φυτά και ο άνθρωπος. Η γονι... (συνέχεια)
05-10-2016
Νέα ώθηση στο βαμβάκι δίνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ΙCAC) η οποία για δεύτερο συνεχή μήνα αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις φετινές τιμές επικαλούμενη κατώτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παραγωγής και μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στα χαμηλότερα σχεδόν επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.  Η ICAC πλέον προβλέπει ότι η μέση τιμή του βάμβακος στη διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στον έγκυρο δείκτη Cotlook A Index, θα... (συνέχεια)
04-10-2016
Οι εταιρείες Certis Europe και K&N Ευθυμιάδης έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία μιας καινούριας εταιρείας, της KNE Certis, μιας κοινοπραξίας το οποίο θα χρησιμεύσει για να φέρει την εμπειρία, τεχνογνωσία και τους πόρους των δύο εταιρειών για την ανάπτυξη, καταχώριση, την εμπορία και τη διανομή των προϊόντων φυτοπροστασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η καινούρια κοινοπραξία θα επεκτείνει την παρουσία αμφότερων των εταιρειών στην περιοχή και θα παρέχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στ... (συνέχεια)
03-10-2016
Γιορτή φιστικιού διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σερρών για πέμπτη συνεχή χρονιά το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 18:30, στην κεντρική πλατεία της Αμμουδιάς Σερρών,  με την κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Ηράκλειας. Στο πλαίσιο της γιορτής θα γίνει έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προχώματος Θεσσαλονίκης και οι Εβρίτες του Ν. Δράμας, με την Παραδοσιακή Ορχήστρα Σίρρις. &... (συνέχεια)
01-10-2016
Εντύπωση, δέος, μεγάλη ανησυχία, ακόμα και σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι ο γερμανικός κολοσσός του φαρμακευτικού και χημικού κλάδου Bayer εξαγόρασε με το τεράστιο ποσό των 66 δισ. δολαρίων (περίπου 55 δισ. ευρώ) την επίσης πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία αγροχημικών Monsanto.   Πρόκειται για δύο από τα πιο σημαντικά πολυεθνικά μονοπώλια που ελέγχουν τον κλάδο των φυτοφαρμάκων και των εμπορεύσιμων σπόρων, μαζί με την ελβετική Syngenta, την επίσης γερμανική BASF και ... (συνέχεια)
30-09-2016
Ξεκινά σιγά-σιγά η συγκομιδή του βαμβακιού. Η συλλογή γίνεται με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και στη συνέχεια το σύσπορο βαμβάκι (οι ίνες με τους σπόρους) μεταφέρεται στα εκκοκιστήρια για αποθήκευση, σε αεριζόμενες αποθήκες και σύμφωνα με την ποιότητά του, μέχρι την εκκόκισή του με ειδικές εκκοκιστικές μηχανές. Ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται από την υγρασία σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία της μάζας. Το σύσπορο βαμβάκι δεν πρέπει να παραμένει αποθηκευμένο με θερμοκρα... (συνέχεια)