Ανακοινώσεις

27-11-2015
Έτοιμος για την προκαταβολή του 70% της βασικής ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ είναι ο μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως διαπιστώθηκε μετά από συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου, επελέγη τελικά, ως καλύτερη λύση, να μετατεθεί για λίγες μέρες η πληρωμή και να γίνει «εκκαθάριση» της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 90%, όπως δίνει τη δυνατότητα ο κοινοτικός κανονισμός εφόσον μπούμε στο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο,... (συνέχεια)
26-11-2015
Ειδοποιητήρια λαμβάνουν αυτές της ημέρες χιλιάδες αγρότες, με αυξημένες εισφορές του α' εξαμήνου του 2015, που πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε φέτος με σημαντική καθυστέρηση. Η αύξηση των εισφορών οφείλεται στο νόμο 3986 του 2011, ο οποίος προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας κάθε 3 χρόνια. Η πρώτη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος. Έτσι περίπου 350.000 αγρότες οδηγούνται από την 2η ασφαλιστική κατηγορία στην 3η και... (συνέχεια)
25-11-2015
Μεγάλη αύξηση της τάξης του 16,5% εμφάνισαν τα αγροτικά προϊόντα κατά το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2015, παρά την γενικότερη πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το ίδιο διάστημα που σχετίζεται εμφανώς με τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων, εξαιτίας των δυσκολιών απόκτησης πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων στη μεταποίηση, την τυποποίηση και διαμετακόμιση αγαθών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όπως αποδεικνύεται στα στοιχεία 9μηνου 2015 της ΕΛ-ΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα, όσον... (συνέχεια)
24-11-2015
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2468/2015) δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργική απόφαση για τον "καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)".   Τα είδη είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι: Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρ... (συνέχεια)
23-11-2015
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Μια κρίση που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και τους Γεωτεχνικούς. Όλες όμως οι κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια της κρίσης βάζουν ως στόχο τους την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και ως προμετωπίδα αυτής της ανασυγκρότησης θέτουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας. Τον τελευταίο καιρό όμως παρακολουθούμε με αγωνία να λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν άμεσα την αγροτική παραγωγή... (συνέχεια)
20-11-2015
Οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν σήμερα , περισσότερο από ποτέ, την στενότερη συνεργασία και με έμφαση στην ανταλλαγή γνώσεων και την ταχύτερη εκβιομηχάνιση των καινοτόμων λύσεων. Η Yara, θα είναι παρούσα κατά την προσεχή διάσκεψη για το κλίμα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, με σκοπό να επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσεων για κάποια από τα σημαντικότερα και πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου. Για τον σκοπό αυτό, η Yara ένωσε τις δυνάμεις της με τη Νορβηγική ΜΚΟ Bellona, το... (συνέχεια)
19-11-2015
Το περασμένο διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου η εταιρεία Παπαστράτος της Philip Morris International (PMI) διοργάνωσε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Ξάνθη στο οποίο συμμετείχε και ο ΑγροΤύπος. Το ταξίδι περιελάμβανε ξενάγηση σε καπνοκαλλιέργειες και επίσκεψη στο χωριό Μύκη καθώς και στις εγκαταστάσεις μεταποίησης καπνού της Συνεταιριστικης Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τόσο η εταιρεία Παπαστράτος όσο και η ΣΕΚΕ κάνουν σημαντικές επεν... (συνέχεια)
18-11-2015
Στην δημιουργία Αγροτικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί τους αγρότες, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κου. Βαγγέλη Αποστόλου. Το ταμείο θα είναι ενταγμένο, ως τομέας, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη δημιουργία της οποίας προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θα είναι έτοιμη τους πρώτους μήνες του 2016. Ο κ. Αποστόλου, παρα... (συνέχεια)
17-11-2015
Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι αγρότες φαίνεται πως οργανώνονται μαζικά και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις εντός των Αθηνών στις 18 του Νοέμβρη. Το ραντεβού τους είναι στην πλατεία συντάγματος. Η μαζική ή μη συμμετοχή των αγροτών στις 18 του μηνός θα προκαθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στη φορολογία, στον ΦΠΑ και στον στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. (συνέχεια)