Ανακοινώσεις

08-07-2016
Υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καπνού στην χώρα μας, όπου φέτος καλλιεργήθηκαν συνολικά περίπου 196.500 στρέμματα. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασίες και υγρασίες) ευνοούν την καλλιέργεια   Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Καπνικής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ιορδανίδης: «αυτή την εποχή γίνεται το μάζεμα του πρώτου χεριού για τα ανατολικά καπνά (ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη), ενώ θα ακολουθήσουν σε περίπου μια εβδομάδα και τα Βιρτζίνι... (συνέχεια)
07-07-2016
Αποφεύγοντας τους άσκοπους ψεκασμούς, οι οποίοι αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου, οι παραγωγοί δίνουν την ευκαιρία στα ωφέλιμα έντομα να «δράσουν» και να αποτρέψουν την ανάπτυξη του εχθρού και την εμφάνιση εξάρσεων του πληθυσμού. Το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa (Heliothis) armigera) είναι ένας από τους σοβαρότερους και σημαντικότερους εχθρούς του βαμβακιού. Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου που προσβάλλουν ... (συνέχεια)
06-07-2016
«Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ απέχουν από το εκτιμητικό τους έργο εδώ και 3 μήνες καθότι θεωρούν αδύνατη την υλοποίησή του με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.4336/2015) που περιορίζει τις μετακινήσεις τους και μειώνει σημαντικά τις απολαβές τους. Μάλιστα, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ ανακοινώνει εντονότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του στις 6 Ιουλίου και καλεί τα μέλη του συλλόγου που κατέχουν θέσεις ευθύνης να παραιτηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μισοί και πλέον των εποπτών, τμ... (συνέχεια)
05-07-2016
Σε έξαρση βρίσκεται πάλι η απάτη με την «κλοπή της μάνικας» και ήδη οι πρώτοι έλεγχοι που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εντόπισαν ένα στα τρία πρατήρια να έχουν πειράξει τις αντλίες καυσίμων, αδειάζοντας από 5% έως και 11% τα ρεζερβουάρ των οχημάτων και τις τσέπες των οδηγών.   Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας εδώ κι έναν μήνα ενεργοποίησε εκ νέου τις εφόδους σε βενζινάδικα με τη χρήση του «μυστικού αυτοκινήτου»... (συνέχεια)
01-07-2016
Το σόργο κατάγεται από την Αφρική και είναι το πέμπτο σε σειρά σημαντικότητας σιτηρό. Καλλιεργείται κατά 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως Αφρικής και Ασίας) και χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Το σόργο είναι ένα ετήσιο εαρινό φυτό αγροστώδες, το οποίο μοιάζει πολύ με το καλαμπόκι, εκτός από την ταξιανθία στην κορυφή. Η ανάπτυξη του είναι παρόμοια με του καλαμποκιού, με τη διαφορά ότι παράγει πολλά αδέρφια (έως και 10 ανά ρίζα, αναλόγως με την πυκνότητα σποράς), και αντέχ... (συνέχεια)
30-06-2016
Φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικοί αγωγοί, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτός είναι τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας προς τη Βρετανία, τα οποία καθίστανται ακριβότερα στη βρετανική αγορά, εφόσον συνεχίζεται η διολίσθηση της στερλίνας έναντι του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές της χώρας μας συνίστανται κυρίως σε αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι και τζιν) και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα,... (συνέχεια)
29-06-2016
Με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα συνομίλησε ο ΑγροΤύπος για την αποτίμηση της 2ης Διεθνούς Επιχειρηματικής Έκθεσης που διοργανώθηκε στις Σέρρες το τριήμερο 24-26 Ιουνίου. Διοργανωτής ήταν το Επιμελητήριο Σερρών ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. Όπως ανέφερε ο κ. Μέγκλας «η διοργάνωση κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική»... (συνέχεια)
28-06-2016
Από τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016, ξεκινάει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2016. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι το Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στα ακόλουθα προγράμματα: 1) Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 55.000 δικαιούχους, το οποίο περιλαμβάνει πακέτο 6ήμερων διακοπών (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα τουρ... (συνέχεια)
27-06-2016
Διεξήχθη όπως ήταν προγραμματισμένη, χθες 24 Ιουνίου, νέα ψηφοφορία των κρατών-μελών για το glyphosate, αυτή τη φορά σε επίπεδο Appeal Committee με εκπροσώπηση των χωρών σε ανώτερο επίπεδο. Η πρόταση της Κομισιόν για παράταση της ισχύουσας (λήγει στις 30 Ιουνίου 2016) έγκρισης του glyphosate για περιορισμένο χρόνο μέχρις ότου εκδοθεί γνωμάτευση και από την ECHA (European Agency for Chemical Products) - υπάρχει ήδη θετική γνωμάτευση από την EFSA - δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία, ούτε υπέρ ού... (συνέχεια)
25-06-2016
Επιστολή – τοποθέτηση στην πολύκροτη υπόθεση παράτασης της κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας Glyphosate στην ΕΕ, με αποδέκτη τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου απέστειλε το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος. Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, ο επιστημονικός φορέας εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη κλήση του ΓΕΩΤΕΕ καθώς η χώρα μας απέφυγε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης παράτασης της κυκλοφορίας του Glyphosate, παρά το γεγονός ότι αρχ... (συνέχεια)